ep archivo   oficina de unicaja a 18 de julio de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Unicaja Banco ha presentat un benefici net de 267 milions d'euros el 2023, un 4% menys que el 2022, "després d'haver efectuat sanejaments en el conjunt de l'exercici per valor de 546 milions d'euros, que permetran continuar amb la reducció accelerada dels actius improductius i la millora substancial de la rendibilitat estructural", segons ha explicat l'entitat en nota de premsa.

  • 1,19€
  • 1,89%

També ha detallat que, "sense l'impacte del nou gravamen temporal a la banca, que va pujar fins als 63,8 milions (computat íntegrament al primer trimestre), el benefici net hauria pujat als 330 milions, un 19% més que al desembre de 2022".

El marge anual d'interessos va pujar un 26,1%, situant-se als 1.353 milions, sustentat en el negoci al detall, la contribució del qual al quart trimestre va créixer en 6 milions respecte al tercer trimestre, pel repreu de la cartera de crèdit a tipus variable i els tipus més alts de la nova producció. El marge de clients (comercial), sense recollir encara totalment l'efecte de la pujada de tipus d'interès, es va elevar en 120 punts bàsics, fins al 2,75%.

Per part seva, els ingressos nets per comissions van registrar un increment interanual de l'1,6%, fins als 533 milions, impulsats per la bona evolució de les activitats d'assegurances i dels fons d'inversió. Els ingressos nets per comissions van aportar el 30% del marge brut, que va assolir els 1.776 milions, amb un augment interanual del 10,6%.

Les despeses d'administració es van continuar reduint, un 0,4% en termes interanuals, amb un descens de les despeses de personal del 3,8%, conseqüència de la pràctica finalització dels plans de reestructuració previstos.

RESULTATS DEL QUART TRIMESTRE

Al quart trimestre, el marge d'interessos va augmentar un 27,9%, fins als 380 milions d'euros, però el banc va fer provisions addicionals per valor de 207 milions per accelerar la reducció d'actius problemàtics (NPA), cosa que ha provocat una pèrdua trimestral de 19 milions d'euros durant el període.

De cara al 2024, el banc ha anticipat que espera aconseguir una ràtio de rendibilitat ROTE per sobre del 9%, enfront del 4,7% obtingut el 2023.

ANUNCIA UN PROGRAMA DE RECOMPRA D'ACCIONS

El banc ha destacat que "manté uns nivells elevats i sòlids de solvència. En termes fully loaded, l'entitat presentava un nivell de CET 1 del 14,7%, conseqüència de la reducció dels actius ponderats per risc (relacionada amb les vendes de adjudicats), la menor exposició en renda variable i el despalanquejament, principalment, al segment d'empreses”.

Així, ha afegit que "en base a aquesta significativa generació de capital, s'ha procedit a sol·licitar autorització per a una recompra d'accions de fins a 100 milions d'euros (amb un màxim del 3,8% del capital), i permetrà proposar el pagament d'un dividend de 132 milions d'euros".

contador