Telefónica ha anunciat aquest dijous que el benefici net dels nou primers mesos de l'any es va situar als 989 milions d'euros, xifra que implica un descens del 21,7% respecte al mateix període del 2023. En termes ajustats, el benefici net ha assolit els 1.914 milions d'euros durant el període, un 16,8% més. Durant el tercer trimestre estanc, el benefici net ha caigut un 98,1%, fins als 10 milions d'euros.
- 3,93€
- -0,71%
L'operadora ha dit que aquests resultats li permeten reiterar tots els objectius financers per al conjunt del 2024. Aquestes metes consisteixen en el creixement dels ingressos al voltant de l'1%, de l'EBITDA entre l'1% i el 2% i de la caixa operativa també entre l'1% i el 2%, una xifra d'inversió sobre ingressos fins al 13% i un increment del flux de caixa lliure superior al 10%.
Telefónica també ha confirmat la remuneració a l'accionista corresponent al 2024, consistent en un dividend en efectiu de 0,30 euros per acció pagadora en dos trams: desembre del 2024 (0,15 euros) i juny del 2025 (0,15 euros).
“El nostre pla d‟acció GPS és ambiciós i continua donant resultats per avançar en la direcció correcta i consolidar un creixement rendible. Durant els primers nou mesos de l'any, en un context global d'incerteses, Telefónica ha obtingut un guany de gairebé mil milions d'euros i reitera tots els objectius financers per al conjunt de l'exercici. A més, confirmem la remuneració a l'accionista per al 2024”, assegura el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.
IMPACTE DE LES DIVISES
Al tercer trimestre estanc, la companyia ha explicat que l'activitat i les taxes de creixement en moneda local s'han vist condicionades per l'evolució dels tipus de canvi, especialment la corresponent al real brasiler. La depreciació de les divises ha causat un impacte trimestral de 429 milions d'euros als ingressos i de 159 milions d'euros al resultat operatiu abans d'amortitzacions (EBITDA).
En concret, els ingressos del tercer trimestre han baixat un 2,9%, fins als 10.023 milions d'euros, per arribar a un total de 30.418 milions durant els nou primers mesos (-0,3%).
El 60% dels ingressos trimestrals han procedit del mercat residencial (B2C), el 21% del segment empreses (B2B), i el 19% restant ha correspost al negoci majorista, socis i altres ingressos.
Per l'impacte de les divises, l'EBITDA ha caigut un 2,5% durant el trimestre, fins als 3.260 milions d'euros. Durant els nou primers mesos de l'any, el resultat operatiu abans d'amortitzacions ha arribat als 9.684 milions d'euros, un 0,4% més.
Telefónica ha afegit que gràcies a l'estratègia de cobertures executada, l'efecte del comportament dels tipus de canvi al flux de caixa "es va limitar" a 25 milions d'euros durant els nou primers mesos.
El flux de caixa lliure ha multiplicat per 4,2 vegades el seu creixement al trimestre respecte als tres mesos anteriors i ha crescut fins als 866 milions d'euros, un 89,5% més que al tercer trimestre del 2023. Durant el període acumulat fins al setembre ha arribat als 1.030 milions d'euros, un 27,7% més en termes interanuals i per sobre de l'objectiu anual d'elevar-lo més d'un 10%.
Pel que fa a la inversió, la xifra al tancament del setembre s'ha situat als 3.642 milions d'euros (-4,8%) i representa un 12% dels ingressos, en línia amb les previsions anuals. D'altra banda, la caixa operativa (EBITDAaL-CapEx) ha estat de 1.253 milions d'euros al tercer trimestre, en línia amb la xifra del mateix període del 2023, i ha arribat als 4.001 milions d'euros als nou primers mesos, un 2,2% més.
El deute financer net se situa als 28.748 milions el setembre del 2024. Al tercer trimestre d'aquest any disminueix 492 milions a causa de la generació de flux de caixa lliure i altres factors nets per 77 milions (destacant-ne la depreciació de les monedes llatinoamericanes). Aquests es compensen parcialment per la remuneració a accionistes de 327 milions (principalment la recompra d'accions al Brasil) i les inversions financeres netes de 96 milions
Durant els nou primers mesos del 2024, el deute net augmenta en 1.399 milions a causa de les inversions financeres netes de 1.153 milions, principalment l'adquisició d'accions de Telefónica Deutschland, i de la remuneració dels accionistes de 1.324 milions. Els factors que redueixen el deute net són la generació de flux de caixa lliure i altres factors nets de 122 milions.
EVOLUCIÓ PER PAÏSOS
Per països, l'operadora destaca que l'EBITDA de Telefónica España ha ratificat el retorn al camí del creixement en augmentar un 1% al tercer trimestre, fins als 1.155 milions d'euros, i un 0,6% durant els nou primers mesos, fins als 3.387 milions d'euros.
Aquesta evolució té lloc en un context protagonitzat per l'acceleració del creixement de l'activitat comercial, ha dit l'empresa, amb el guany net més gran de clients a Espanya en sis anys, per una major satisfacció dels clients, amb un NPS (Net Promote Score) de 34 punts, 2 punts percentuals per sobre de juny, i per una fidelitat més gran, amb un churn del 0,8%, el nivell més baix de la història. A més a més, l'ingrés mitjà per client (ARPU) es manté per sobre dels 90 euros.
A Alemanya, l'EBITDA ha crescut un 3% durant el trimestre, fins als 694 milions d'euros, i un 3,9% entre gener i setembre, fins als 2.027 milions d'euros. La fidelitat dels clients al mercat alemany també ha millorat, amb un descens del churn fins a l'1%.
Al Brasil, l'EBITDA ha baixat un 5,9% durant el trimestre, fins als 1.030 milions d'euros, per l'impacte dels tipus de canvi, però durant els nou primers mesos ha crescut un 2,2%, fins als 3.066 milions d'euros.
Al Regne Unit, VMO2 ha confirmat els objectius financers per al conjunt de l'exercici, compromís que inclou el repartiment de dividends als accionistes, i a Hispam es manté l'estratègia de reduir l'exposició de capital a la regió i continuar operant de manera més eficient i amb menors costos.
PRINCIPALS UNITATS DE NEGOCI
Telefónica Tech ha presentat uns ingressos de 470 milions d'euros al tercer trimestre, per a un total de 1.453 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 9,5% més que durant el mateix període de l'exercici anterior, en un context de creixement sostenible i de dinamisme comercial que es reflecteix en un increment de les comandes del 40%, ha precisat l'operadora.
Telefónica Infra ha tancat el setembre amb 24 milions d'unitats immobiliàries passades amb fibra. Telxius, la companyia gestora de cables submarins, ha registrat un creixement interanual del trànsit del 12% als nou primers mesos i ha mantingut les ràtios de rendibilitat (48,9%).
Telefónica ha tancat el setembre amb 393 milions d'accessos, un 2% més. Els clients de fibra i de contracte mòbil continuen augmentant, ha subratllat la companyia, amb un creixement acumulat de l'11% i del 3%, respectivament, enfront del setembre del 2023.