ep archivo   el ceo de telefonica jose maria alvarez pallete durante la presentacion de resultados
Mateo Lanzuela - Europa Press - Archivo

Telefónica ha presentat aquest dijous els resultats corresponents al primer trimestre del 2024, període durant el qual ha aconseguit un benefici net de 532 milions d'euros, un 78,9% superior al registrat al mateix interval del 2023. L'operadora ha indicat que, durant aquest primer trimestre d'aplicació del pla GPS -sigles en anglès de Creixement, Rendibilitat i Sostenibilitat-, ha perllongat la favorable evolució de la seva activitat comercial i ha registrat "sòlides taxes de creixement i rendibilitat, així com avenços en la seva estratègia de sostenibilitat". Tot això li permet confirmar els objectius financers establerts per a l'exercici.

  • 4,26€
  • -1,41%

“Hem arrencat l'any mostrant un sòlid enfortiment del nostre negoci recolzat en el desplegament del nostre nou full de ruta, el pla estratègic GPS, que guiarà Telefónica fins al 2026. Milloren els ingressos, millora l'activitat comercial i millora la qualitat del servei que prestem als nostres clients i la seva satisfacció. Telefónica avança fermament a l'any del seu Centenari amb els nostres principis d'integritat, compromís i transparència generant valor per a l'accionista”, ha declarat el president de la companyia, José María Álvarez-Pallete.

Pel que fa als objectius previstos per al 2024, Telefónica espera un creixement dels ingressos d'un 1%, de l'EBITDA entre l'1% i el 2% i de la caixa operativa (EBITDAaL-CapEx) també entre l'1% i el 2%. A més, contempla una xifra d'inversió sobre ingressos fins al 13% i un increment del flux de caixa lliure superior al 10%.

Pel que fa a la remuneració a l'accionista corresponent a l'exercici de 2024, l'empresa repartirà un dividend en efectiu de 0,30 euros per acció pagadora en dos trams, el desembre del 2024 (0,15 euros) i el juny del 2025 (0,15 euros). Addicionalment, es complementa amb una reducció del capital social l'abril del 2024 mitjançant l'amortització de 80,3 milions d'accions pròpies.

PRINCIPALS MAGNITUDS I ACORD AMB DIGI

Els ingressos de Telefónica van augmentar un 0,9% entre el gener i el març, fins als 10.140 milions d'euros, impulsats pels ingressos per servei (+2,3%).

Del total d'ingressos, el 61% procedeix del mercat residencial (B2C), el 22% prové del segment empreses (B2B), i el 17% restant correspon al negoci majorista, socis i altres ingressos.

En aquest context majorista, la companyia ha anunciat que ha signat un Memoràndum d'Enteniment amb Digi no vinculant per a un acord de xarxa mòbil a llarg termini. Els termes i condicions estan acordats en principi, ha dit, i s'espera concloure l'acord, subjecte a documentació final, a les properes setmanes.

El resultat operatiu abans de depreciacions i amortitzacions (EBITDA) creix un 1,9%, fins als 3.205 milions d'euros.

La xifra d'inversió ha assolit els 1.056 milions d'euros al trimestre, un 2,7% més, de manera que la ràtio d'inversió sobre ingressos s'ha situat al 10,4%, alineada amb l'objectiu de tancar el 2024 fins al 13%.

TELEFÒNICA TECH I TELEFÒNICA INFRA

Telefónica Tech, unitat de negocis digitals i tecnològics de Telefónica, ha obtingut uns ingressos de 476 milions d'euros fins al març, un 11% més que al primer trimestre del 2023.

Telefónica Infra, com a plataforma de connectivitat global, ha tancat el trimestre amb 22 milions d'unitats immobiliàries passades amb els diferents vehicles de fibra i amb més de 100.000 quilòmetres de connectivitat internacional via cable submarí. Telxius, gestora del cable, ha mantingut durant el trimestre els seus índexs de rendibilitat, amb un marge EBITDA del 50,8%.

AUGMENTA EL DEUTE

Telefónica ha tancat el trimestre amb un deute financer net de 28.842 milions, xifra que suposa un increment del 7,7%. Durant aquest primer trimestre, el deute augmenta en 1.133 milions per inversions financeres netes de 882 milions (principalment adquisició d'accions de Telefónica Deutschland), remuneració d'accionistes de 178 milions, flux de caixa lliure incloent-hi pagaments per espectre (69 milions) i altres factors nets (4 milions).

El deute financer net incloent-hi arrendaments puja fins als 37.008 milions el març del 2024. Els arrendaments financers disminueixen un 4% (394 milions) interanual, ja que els pagaments de principal són superiors a les addicions de drets d'ús.

Telefónica ha aixecat finançament al primer trimestre del 2024 per 4.008 milions, dels quals, 3.133 milions al grup i 877 milions equivalents a VMO2.

Així mateix, la companyia s'acaba el trimestre amb una liquiditat de 19.337 milions. Al tancament del març, Telefónica tenia coberts els venciments dels tres anys vinents i la vida mitjana del deute s'acostava als 11,7 anys.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

En matèria de xarxes i sistemes, Telefónica està implementant un programa d'intel·ligència artificial (IA) per accelerar l'aplicació de la IA incrementant el nombre de solucions, des d'un total de 650 casos d'ús existents actualment.

D'aquesta manera, l'operadora ha dit que es reduirà la complexitat i s'impulsarà l'automatització, eficiència i experiència del client. Així, durant el primer trimestre ha llançat el Centre d'Excel·lència IA, present a cada unitat de negoci "per tal de garantir la privadesa des del disseny i d'impulsar el procés d'estendre a tota la companyia les aplicacions basades en IA".

Noticias relacionadas

contador