dl siemens energy logo dax frankfurt energy gas power siemens gamesa wind engineering logo
Sharecast graphic / Josh White

Siemens Energy ha presentat aquest dimecres els resultats del seu any fiscal 2023, en què ha obtingut pèrdues de 4.588 milions d'euros enfront dels guanys de 712 milions de l'exercici precedent. És resultat dels problemes que travessa Siemens Gamesa, que han obligat el grup a demanar un 'rescat' a Alemanya. Aquest dimarts el govern alemany i la banca li van donar garanties per 15.000 milions d'euros.

El resultat negatiu registrat l'any es correspon amb pèrdues de 5,47 euros per acció, enfront de les pèrdues per acció de 0,65 euros de l'exercici previ, ha explicat Siemens Energy en una nota, que reconeix que “el negoci eòlic representa el repte més gran".

"Siemens Gamesa va patir un revés greu i inesperat. Els costos associats a problemes de qualitat en el negoci onshore, units a l'augment dels costos i els reptes en l'ampliació de capacitat en el negoci offshore han afectat seriosament els resultats de l'exercici 2023 i seguiran impactant en la rendibilitat del grup a curt i mitjà termini", ha reconegut el grup, que afirma que Siemens Gamesa "espera assolir el punt d'equilibri (break-even) a l'exercici 2026".

Ha detallat també que l'any els ingressos van augmentar un 9,9%, fins als 31.100 milions d'euros, "impulsats pel creixement en tots els segments excepte Siemens Gamesa", mentre que les comandes van superar les de l'any anterior en un 33,8%, pujant fins als 50.400 milions d'euros (38.300 milions l'exercici 2022), gràcies en aquest cas a l'impuls de Grid Technologies i Siemens Gamesa.

Christian Bruch, president i conseller delegat de Siemens Energy, resumeix així aquest any fiscal: "En un any de reptes sense precedents, Siemens Energy ha demostrat que pot capgirar la situació, ja que tots els negocis, a excepció de l'eòlic, han complert o superat els objectius per a l'any”.

Alhora, ha dit que "també estem veient progressos en la resolució dels problemes de Siemens Gamesa, ja que les dades de les turbines terrestres instal·lades confirmen les conclusions que ja vam anunciar". Per això ara "mantenir un balanç sòlid continua sent una prioritat absoluta", ha apuntat el CEO, que creu que "el paper vital de Siemens Energy en la transició energètica continuarà impulsant el nostre creixement i èxit durant els propers anys".

Per la seva banda, pel que fa al quart trimestre fiscal, les pèrdues van pujar fins als 870 milions d'euros, enfront dels guanys de 354 milions dels mateixos tres mesos de l'exercici precedent, cosa que es tradueix en pèrdues d'1,04 euros per acció, quan fa un any, al quart trimestre, es van registrar guanys de 0,33 euros per acció.

Durant aquest període els ingressos van ser de 8.500 milions d'euros, xifra que suposa un 2,5% menys en termes comparables amb el mateix trimestre de l'any anterior, "a causa sobretot de Siemens Gamesa".

De cara a l'exercici 2024, Siemens Energy espera "un creixement comparable de les vendes entre el 3% i el 7% i un marge de beneficis abans de partides especials entre un 2% negatiu i un 1% positiu". A més, confia aconseguir un benefici net "de fins a 1.000 milions d'euros, incloent-hi els impactes de les cessions i l'acceleració de la transformació de la cartera".

També augura que el flux de caixa lliure abans d'impostos "se situï al voltant de 1.000 milions d'euros negatius". A més, el grup espera "uns ingressos positius entre 2.500 i 3.000 milions d'euros procedents d'alienacions i de l'acceleració de la transformació de la cartera".

LA SITUACIÓ DE GAMESA

A més d'explicar les xifres collides l'any, Siemens Energy també ha aprofitat la presentació de resultats per valorar la situació en què es troba actualment Siemens Gamesa. I ho fa només un dia després d'haver aconseguit una garantia de 15.000 milions d'euros per part del govern alemany i d'un conjunt de “bancs privats i altres parts interessades” per intentar pal·liar la crisi profunda que travessa la filial.

Segons Siemens Energy, “ja s'han delimitat els problemes de qualitat de Siemens Gamesa i continuen les mesures per canviar el rumb del negoci”. El context és "complicat", però la filial eòlica "continua fent progressos", ha afirmat el grup, que explica que l'anàlisi tècnica dels problemes de qualitat de les plataformes onshore 4.X i 5.X "està gairebé acabat" i els resultats obtinguts fins ara "confirmen el que es va comunicar l'agost del 2023".

"No s'han fet provisions addicionals per aquest assumpte des de l'anunci del tercer trimestre", remarca també la companyia, que indica que "s'han definit mesures correctives i s'estan desenvolupant accions de mitigació". A més, Siemens Gamesa "ha suspès les activitats comercials de la plataforma 5.X i està definint els detalls sobre com i quan reprendre-les amb un disseny que incorpori les mesures correctives necessàries".

Pel costat del segment offshore, Siemens Gamesa "s'ha centrat en l'ampliació de les fàbriques i en l'última generació de productes, així com en l'execució de la cartera de comandes". D'aquesta manera, la producció "s'ha incrementat significativament en comparació amb l'exercici 2022".

"Per canviar el rumb de Siemens Gamesa, i tornar a la rendibilitat, si està revisant actualment l'abast de totes les seves activitats", ha dit el grup, que ha anunciat que donarà a conèixer més detalls sobre això i també "decisions estratègiques" al Capital Markets Day que celebrarà el proper 21 de novembre.

Noticias relacionadas

contador