
Santander va obtenir un benefici atribuït de 12.574 milions d'euros el 2024, un 14% més que el 2023, gràcies al "fort" creixement dels ingressos en tots els negocis globals i regions, i que el nombre de clients va augmentar en vuit milions, fins a 173 milions, xifra que el va portar a aconseguir un rècord de beneficis per tercer any consecutiu, segons ha informat aquest dimecres. A més, destaca el bon control dels costos, amb la millor ràtio deficiència en 15 anys. L'impost sobre beneficis va ser de 5.283 milions d'euros, un 18% més, xifra que suposa una taxa fiscal efectiva del 28%. El benefici atribuït del quart trimestre va ser de 3.265 milions d'euros, un 11% més respecte al mateix període de l'any anterior, també rècord per tercer trimestre consecutiu.
- 6,42€
- 2,59%
El banc puja amb força després de publicar aquests comptes. Es revalora ara un 7%, fins als 5,34 euros.
Aquests resultats han permès al grup superar tots els objectius marcats per a l'any, després d'haver-ne revisat alguns a l'alça al segon trimestre: els ingressos han augmentat un 10% en euros constants (enfront de l'objectiu de creixement a un dígit alt); una ràtio d'eficiència del 41,8% (enfront d'un objectiu al voltant del 42%); el cost del risc tanca l'any a l'1,15% (amb un objectiu al voltant de l'1,2%); el CET1 fully loaded arriba al 12,8% (enfront de l'objectiu de superar el 12% després de la implementació de Basilea III fully loaded), i finalment el RoTE se situa al 16,3% (enfront de l'objectiu de superar el 16%).
Per al 2025, el grup té els objectius següents: assolir uns ingressos d'aproximadament 62.000 milions d'euros; creixement dels ingressos per comissions a un dígit mitjà-alt en euros constants; reduir la base de costos en euros enfront del 2024; un cost del risc al voltant de l'1,15%; una ràtio de capital CET1 del 13% (rang operatiu del 12-13%); i un ROT per sobre del 17% (entorn del 16,5% post-AT1).
Així mateix, gràcies a la generació orgànica de capital, el banc té previst destinar als seus accionistes 10.000 milions d'euros mitjançant la recompra d'accions corresponents als resultats del 2025 i 2026 i amb l'excés de capital previst, addicionals a la distribució ordinària de dividends en efectiu, subjecte a les aprovacions corporatives i regulatòries corresponents.
En aquest sentit, Santander ha anunciat aquest dimecres un programa de recompra d'accions per aproximadament el 25% dels beneficis del grup del segon semestre (un import màxim de 1.587 milions d'euros). L'entitat ja ha obtingut l'autorització regulatòria, de manera que aquest programa de recompra d'accions començarà demà.
El grup subratlla l'augment de la rendibilitat i la creació de valor per als accionistes, amb una tornada sobre el capital tangible (RoTE) del 16,3%; un benefici per acció (BPA) de 0,77 euros, un 18% més, i un valor comptable tangible (TNAV) per acció de 5,24 euros al tancament de l'any. Incloent-hi el dividend en efectiu final pels resultats del 2023 abonat al maig, i el dividend a compte del 2024 pagat al novembre, la creació de valor total (TNAV més dividend en efectiu per acció) va augmentar un 14%.
"Com ja hem demostrat, als moments complicats superem els nostres competidors i el 2025 esperem augmentar els beneficis i la rendibilitat amb ingressos estables i menors costos. I això és només el principi del nostre potencial com a grup. Com vam dir a l'Investor Day, Santander està en una nova fase de creació de valor, i estem segurs de la nostra escala, diversificació la nostra forta generació de capital, esperem retribuir els accionistes amb 10.000 milions d'euros en recompres corresponents al 2025 i 2026 i amb excés de capital, addicionals a la distribució ordinària de dividends en efectiu”, ha declarat Ana Botín, presidenta de Santander.
PRINCIPALES MAGNITUDES

Els ingressos van augmentar un 8% (+10% en euros constants) el 2024, fins als 62.211 milions d'euros. L'increment de l'activitat de clients i la gestió dels marges van donar suport a una pujada del 8% del marge d'interessos, amb creixement a tots els negocis i regions, especialment en Retail. En aquest negoci, el marge d'interessos va augmentar un 11% en euros constants, amb increments a la majoria de països, però especialment a Amèrica del Sud gràcies a majors volums i menors costos de dipòsits, així com a Europa. Les excepcions van ser el Regne Unit, amb menors volums en hipoteques (en línia amb l'estratègia) i més costos de dipòsits (mercat competitiu), i els Estats Units a causa de volums més baixos.
Els ingressos per comissions del grup van augmentar un 8%, fins als 13.010 milions d'euros. En euros constants, s'incrementen un 11%, recolzats en la major activitat a gran part dels negocis globals. Més del 95% dels ingressos provenen de clients.
La ràtio d'eficiència millora fins a assolir la millor xifra en 15 anys, després de reduir-se 2,3 punts percentuals, fins al 41,8%, fet que demostra l'impacte de la transformació del grup (ONE Transformation), segons destaca el banc. El reemplaçament de tecnologia antiga per plataformes tecnològiques globals compartides, com la del core bancari al núvol propietat de l'entitat (Gravity), ha permès al banc aconseguir estalvis de 452 milions d'euros des del desembre del 2022. Aquestes inversions i iniciatives estan permetent al grup contenir la base de costos, que va augmentar el 2%. En destaquen especialment Retail, on la ràtio d'eficiència va millorar 3,4 punts percentuals, fins al 39,7%, i Consumer, on va millorar 2,7 punts percentuals, fins al 40,1%.

L'any 2024, els recursos de clients (dipòsits i fons d'inversió) van créixer un 4% en euros constants, amb un augment dels dipòsits del 2% en euros constants, gràcies al repunt del nombre de clients. Els préstecs van créixer un 1% en euros constants, fins als 1,02 bilions d'euros, gràcies al creixement a Consumer, Payments i Wealth. A CIB es van mantenir estables, mentre que en Retail van caure lleugerament atès que els majors volums a Sud-amèrica i Mèxic no arriben a compensar les caigudes a Europa, per les amortitzacions anticipades a Espanya i la prioritat en rendibilitat al Regne Unit, i als Estats Units, pel seu focus en optimització de capital.
Les dotacions per insolvències van baixar (-1%), amb una bona evolució de la qualitat creditícia, recolzada per la desocupació baixa, el bon comportament de l'economia global i un context favorable dels tipus d'interès, a més del baix perfil de risc del banc, destaca Santander. El cost del risc va baixar fins a l'1,15% i va millorar l'objectiu de l'any d'aproximadament l'1,2% i la ràtio de morositat va millorar nou punts bàsics fins al 3,05%. L'entitat càntabra remarca que els resultats del 2024 van ser possibles malgrat les provisions addicionals per hipoteques en francs suïssos a Polònia, així com per les reclamacions sobre les comissions dels agents de finançament de vehicles al Regne Unit, anunciades a finals del 2024.
La ràtio de capital CET1 fully loaded va augmentar fins al 12,8% després de pujar 0,5 punts percentuals durant l'any i 0,3 punts percentuals durant el trimestre, per sobre de l'objectiu del grup. Això va ser possible gràcies a la forta generació orgànica de capital durant el trimestre (+82 punts bàsics), que s'explica tant pels beneficis com per les iniciatives de rotació d'actius i de transferència de risc, que van permetre compensar les deduccions per a la remuneració prevista per als accionistes i altres càrrecs. En la seva entrada en vigor, Basilea III no té impacte a la ràtio CET1 de Santander.
DIVIDEND
El novembre passat, el banc va pagar un dividend en efectiu amb càrrec als resultats del 2024 de 10 cèntims d'euros per acció, un 23% superior al mateix dividend de l'any anterior. Sumat al dividend pagat al maig passat, la remuneració total en efectiu pagada el 2024 va augmentar un 39% enfront de l'any anterior.
La retribució a compte del 2024 va ser d'uns 3.050 milions d'euros, aproximadament la meitat dels quals es va pagar amb el dividend en efectiu de 10 cèntims d'euro per acció, i l'altra meitat a través del programa de recompra d'accions llançat a l'agost i completat al desembre.
D'acord amb la política de remuneració a l'accionista, i com ja es recull més amunt, Santander anuncia avui un programa de recompra d'accions per aproximadament el 25% dels beneficis del grup del segon semestre (un import màxim de 1.587 milions d'euros). La proposta per a l'últim dividend en efectiu amb càrrec als resultats del 2024, que se sotmetrà per a la seva aprovació a la junta d'accionistes, l'aprovarà previsiblement el Consell d'Administració durant la sessió del 25 de febrer del 2025.
Des del 2021, i incloent-hi el segon programa de recompra amb càrrec als resultats del 2024 anunciat avui, Santander haurà tornat als accionistes uns 9.500 milions d'euros mitjançant programes de recompra d'accions després de recomprar aproximadament el 15% dels títols.
Si es manté el mateix payout per al dividend final en efectiu amb càrrec als resultats del 2024, la quantitat destinada a dividend en efectiu i programes de recompra arribarà aproximadament a 6.300 milions d'euros, xifra que suposa una rendibilitat equivalent anualitzada de més del 8%.