Banc Santander va obtenir un benefici atribuït de 7.316 milions d'euros als nou primers mesos del 2022, un 25% més respecte al mateix període de l'any anterior. Sense comptar el càrrec extraordinari de 530 milions d'euros durant el mateix període del 2021, el benefici ordinari va créixer un 15%.
- 4,32€
- -0,24%
Al tercer trimestre estanc, el benefici atribuït va ser de 2.422 milions d'euros, un 11% més després d'incorporar un càrrec net de 181 milions d'euros per la nova normativa de moratòries a Polònia.
El benefici abans d'impostos va assolir els 11.761 milions d'euros, un 3% més, mentre que els impostos sobre beneficis van ser de 3.538 milions d'euros, xifra que situa la taxa fiscal efectiva al 30%.
Santander ha destacat en un comunicat que va continuar amb "una forta activitat comercial durant el trimestre malgrat la incertesa als mercats". Els recursos de clients van assolir la xifra més alta (1.130 milions d'euros, un 4% més) gràcies al creixement dels dipòsits (+6%). Els crèdits van augmentar un 7%, fins als 1.040 milions, amb les hipoteques i el crèdit al consum creixent un 7% i el crèdit a empreses, un 6%. La cartera de crèdit del banc es manté “molt diversificada” tant per línies de negoci com per geografies, amb un 65% del crèdit amb garantia real.
El nombre de clients va créixer en vuit milions durant els dotze últims mesos, fins als 159 milions.
La forta activitat, així com l'augment dels tipus d'interès al Regne Unit, la zona de l'euro, Polònia i altres llocs van afavorir un augment del 15% al marge d'interessos a causa de la revaloració de la majoria de les divises, amb un creixement especialment alt al Regne Unit (+12%), Polònia (+104%), Mèxic (+12%) i Argentina (+142%), ha detallat l'entitat.
Els ingressos per comissions van augmentar un 14% gràcies als volums més grans i la millora de l'activitat.
Com a conseqüència, els ingressos totals van créixer un 12%, fins als 38.629 milions d'euros, amb el marge d'interessos i els ingressos per comissions proporcionant el 97% dels ingressos del grup.
INFLACIÓ I DIVERSIFICACIÓ GEOGRÀFICA
El banc ha explicat que el fort repunt de la inflació va provocar un augment general dels costos (+6%), si bé, en termes reals, és a dir, descomptada la inflació, els costos van caure un 5% gràcies a la millora de la productivitat i la connectivitat entre els diferents mercats. Així, la ràtio d'eficiència del grup va tancar el 45,5% durant els nou primers mesos de l'any (millora 0,1 punts percentuals enfront del mateix període del 2021).
L'entitat càntabra també ha destacat que la diversificació continua sent “una gran palanca de creixement”. El benefici ordinari del període, en euros constants, va créixer un 32% a Europa, fins als 2.837 milions d'euros, i un 6% a Sud-amèrica, fins als 2.884 milions, mentre que es va reduir un 9% a Amèrica del Nord, fins als 2.271 milions. , a causa de l'esperada normalització de les dotacions per insolvències. El benefici ordinari de Digital Consumer Bank va augmentar un 11%, fins als 908 milions d'euros.
MÈTRIQUES DE RENDIBILITAT
Aquests resultats han permès millorar les mètriques de rendibilitat del banc, ha subratllat aquest en el comunicat, amb un retorn sobre el capital tangible (RoTE) del 13,6%, molt per sobre del cost de capital, i un benefici per acció (BPA ) de 0,409 euros, un 31% més. Per al conjunt del 2022, l'objectiu és obtenir un ROT ordinari per sobre del 13%.
El valor comptable tangible (TNAV) per acció el setembre del 2022 es va situar en 4,31 euros. "El TNAV per acció més el dividend en efectiu per acció pagat el maig del 2022 i l'anunciat per al novembre del 2022, una mètrica clau per als inversors que mostra la creació de valor, va créixer un 11% durant els últims dotze mesos", ha assenyalat Santander.
"Hem aconseguit uns bons resultats, amb un augment dels ingressos i una rendibilitat per sobre de l'objectiu (ROT del 13,6%), recolzats en un balanç sòlid", ha declarat Ana Botín, presidenta de Banc Santander.
"L'entorn macroeconòmic continuarà sent complicat, amb Europa i Amèrica del Nord adaptant-se a nivells d'inflació no vistos en dècades, però els nostres equips tenen gran experiència gestionant amb èxit situacions d'aquest tipus i tenim confiança que l'augment dels ingressos compensarà l'increment dels costos i del risc", ha afegit.
"Estem convençuts que la nostra trajectòria de constant millora de la rendibilitat, amb un creixement del 31% interanual en el benefici per acció, ens permetrà continuar augmentant el TNAV més dividend en efectiu per acció i creant valor per als accionistes", conclou Botín.
La ràtio de morositat es va situar en el 3,08%, 10 punts bàsics menys enfront de l'any anterior gràcies al bon comportament d'Europa i Digital Consumer Bank, amb una ràtio de cobertura del 70%, ha precisat l'entitat. El cost del risc ha augmentat tres punts bàsics durant el trimestre, fins al 0,86%, per l'increment de les dotacions, que inclouen càrrecs per incerteses macroeconòmiques.
Santander destaca la "forta generació orgànica de capital durant el trimestre", amb la ràtio de capital CET1 fully loaded situant-se al 12,10%. De cara al futur, el grup preveu mantenir aquesta ràtio al 12%.
DIVIDENT I OBJECTIUS
En aplicació de la política de remuneració a l'accionista per al 2022, el consell d'administració va aprovar la primera distribució a compte dels resultats del 2022, que constarà de dues parts: un dividend en efectiu de 5,83 cèntims d'euros per acció que es pagarà a partir del 2 de novembre del 2022 i que suposa un increment del 20% enfront del primer dividend a compte dels resultats del 2021, i un programa de recompra d'accions de fins a 979 milions, que s'iniciarà un cop s'hagi obtingut la pertinent autorització reguladora. Amb això, el total de la remuneració del primer pagament superarà els 1.900 milions d'euros (un 16% més enfront del 2021) i suposa aproximadament el 40% del benefici ordinari de la primera meitat del 2022.
Santander ha conclòs que va en camí d'assolir els seus objectius per a l'any d'ingressos (creixement del 5%), rendibilitat (RoTE per sobre del 13%) i capital (12%), mentre que espera millorar la ràtio d'eficiència de 2021 i tancar l'any a prop del seu objectiu (45%) malgrat les pressions inflacionàries.
"El consell d'administració manté el compromís de generar retorns per als accionistes, entre els quals hi ha gairebé quatre milions d'accionistes minoritaris a Espanya, el Regne Unit i altres països. També manté la seva política de dividend per al 2022, segons la qual té la intenció de repartir aproximadament el 40% del benefici ordinari, distribuït aproximadament a parts iguals entre dividends en efectiu i recompres d'accions”, ha explicat.