ep archivo   la presidenta del banco santander ana botin durante la presentacion de los resultados
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Banco Santander ha presentat un benefici net de 2.571 milions d'euros al primer trimestre del 2023, xifra que suposa un 1% més que durant el mateix període de l'any passat. "Excloent-ne l'efecte del gravamen temporal a Espanya per a l'any, que es va comptabilitzar íntegrament al primer trimestre, el benefici atribuït seria de 2.795 milions, un 10% més", ha precisat l'entitat en una nota de premsa.

  • 4,37€
  • -3,52%

En altres paràmetres destacats del compte de resultats, el marge brut va augmentar un 13%, fins als 13.935 milions d'euros; els costos d'explotació van pujar un 11%, fins als 6.145 milions d'euros; el marge net va millorar un 15%, fins als 7.790 milions d'euros; i les dotacions per insolvències es van elevar un 37%, fins als 2.873 milions d'euros.

L'augment de l'activitat va propiciar un creixement del 14% al marge d'interessos, amb un increment especialment alt a Portugal (+54%), Polònia (+47%), Espanya (+46%), i el Regne Unit i Mèxic, que pugen un 14%.

"A Amèrica del Sud, el creixement de doble dígit en els volums i els tipus d'interès més grans encara no s'aprecien en el creixement del marge d'interessos, a causa de la sensibilitat negativa d'alguns països a les pujades de tipus, com el Brasil i Xile. Santander està ben posicionat per beneficiar-se del nou cicle de tipus d'interès”, ha destacat el banc, que també ha remarcat “el fort creixement de l'activitat comercial, una bona qualitat dels actius i el control de costos”.

MÉS INDICADORS DESTACATS

El fort repunt de la inflació va provocar un augment general dels costos (+11%). Si bé, en termes reals, els costos van caure un 1% gràcies a la millora de la productivitat i la gestió activa. Com que els ingressos van créixer més que els costos, la ràtio d'eficiència del grup va millorar 90 punts bàsics, fins al 44,1%, cosa que situa Santander entre les entitats més eficients dels seus comparables.

El balanç s'ha mantingut sòlid, amb la ràtio de morositat al 3,05%, després de baixar 21 punts bàsics durant els darrers 12 mesos i tres punts bàsics des del desembre, gràcies a la bona evolució d'Europa, Mèxic i Digital Consumer Bank, mentre que la ràtio de cobertura es va mantenir al 68%.

El cost del risc va augmentar sis punts bàsics durant el trimestre fins a l'1,05%, per sota de l'objectiu per a l'any (menys de l'1,2%). Les dotacions van baixar un 3% enfront del trimestre anterior, però van créixer un 33% respecte al març del 2022 a causa del procés de normalització als Estats Units, una cobertura més gran de la cartera d'hipoteques en francs suïssos a Polònia i l'augment de les provisions al Brasil, com a conseqüència de l'augment del crèdit.

"Aquests sòlids resultats han permès millorar les mètriques de rendibilitat del grup, amb un retorn sobre el capital tangible (RoTE) del 14,4%. Si l'impacte del gravamen es distribuís al llarg de l'any (56 milions per trimestre), el tornada sobre el capital tangible (RoTE) del primer trimestre seria del 15,3%, camí d'assolir l'objectiu de l'any (per sobre del 15%)”, ha assenyalat el banc. El valor comptable tangible (TNAV) per acció al final del primer trimestre es va situar als 4,41 euros.

INGRESSOS PER COMISSIONS

L'escala del banc i els seus negocis globals (Santander CIB i Wealth Management & Insurance), juntament amb les seves capacitats de finançament d'automòbils i pagaments, van generar una activitat més gran en tot el grup , la qual cosa va permetre un creixement dels ingressos per comissions del 7 %, fins als 3.043 milions d'euros.

"Els negocis globals i de xarxa del grup, CIB, Wealth, PagoNxt i el negoci de finançament d'automòbils representen conjuntament el 43% del total d'ingressos per comissions i el 39% del total d'ingressos. Els ingressos per comissions van augmentar un 3% des del trimestre anterior, el marge d'interessos i els ingressos nets per comissions van representar el 95% dels ingressos totals del grup, cosa que reflecteix la qualitat dels resultats", ha subratllat l'entitat.

EVOLUCIÓ DELS DIPÒSITS

"El grup va continuar augmentant la base de clients, amb nou milions més els últims 12 mesos, fins a un total de 161 milions. Els recursos de clients van augmentar un 5%, fins als 1,12 bilions d'euros, gràcies al bon creixement dels dipòsits (+6%) a totes les regions, recolzat tant en clients particulars com a Santander Corporate & Investment Banking (Santander CIB)”, ha assenyalat Santander.

"Els dipòsits es van reduir un 2% enfront del trimestre anterior a causa de caigudes estacionals a Santander CIB al gener; no obstant, els dipòsits totals van pujar novament des del febrer, prova de la bona marxa del negoci", ha puntualitzat.

"Els crèdits van augmentar un 3%, amb les hipoteques i el crèdit al consum creixent un 2% i un 9%, respectivament. La cartera creditícia es manté molt diversificada tant per línies de negoci (hipoteques, empreses, acte i CIB) com per geografies", ha afegit l'entitat.

RÀTIOS DE COBERTURA I CAPITAL

Al final del primer trimestre, la ràtio de cobertura de liquiditat del grup (LCR), que mesura els actius líquids davant de les sortides esperades d'efectiu a curt termini en un escenari d'estrès, va ser del 152%, mentre que la ràtio de finançament estable neta (NSFR), que mesura el nivell de finançament estable que té un banc per cobrir préstecs amb venciments al llarg d'un any, va ser del 120%, en tots dos casos molt per sobre dels requisits mínims.

Al març de 2023, el matalàs de liquiditat, compost per actius líquids d'alta qualitat (HQLA), va superar els 300.000 milions d'euros, dels quals gairebé 200.000 milions eren en efectiu, xifra que equival al 20% de la base de dipòsits del banc.

El 85% dels dipòsits del banc són de clients particulars i d'empreses, i aproximadament el 80% dels dipòsits de particulars estan assegurats amb sistemes de garantia de dipòsits.

La ràtio de capital CET1 fully loaded es va situar al 12,2%, en línia amb l'objectiu de capital, ja que el grup va mantenir una forta generació de capital orgànic brut (24 punts bàsics), que va compensar el càrrec de 25 punts bàsics per al pagament futur de dividends en efectiu corresponent als resultats del 2023 (10 punts bàsics) i per l'impacte del segon programa de recompra d'accions del 2022 (15 punts bàsics). També hi va haver altres impactes positius a la ràtio de capital (regulatori, mercats), ha conclòs Santander.

contador