- En castellano:Santander gana 2.543 millones en el primer trimestre, un 58% más, y confirma objetivos
Banc Santander va obtenir un benefici atribuït de 2.543 milions d'euros al primer trimestre del 2022, un 58% més que al mateix període de l'any anterior, quan l'entitat es va anotar un càrrec de 530 milions per costos de reestructuració. El benefici ordinari, que exclou aquest impacte, va augmentar un 19%.
- 4,31€
- -1,08%
El banc ha dit que confia a assolir els objectius per al 2022 que va anunciar al febrer: creixement dels ingressos al voltant del 5%, un ROT ordinari per sobre del 13%, una ràtio d'eficiència del 45% i una ràtio de capital CET1 fully loaded del 12%. Santander també ha confirmat que el consell té la intenció de mantenir la política de distribuir als accionistes el 40% del benefici ordinari, dividit a parts iguals entre dividend en efectiu i recompra d'accions.
"El primer trimestre ha estat molt bo, amb creixement en el nombre de clients i augment dels ingressos en un 8%, millora de l'eficiència i una bona qualitat creditícia. El nostre retorn sobre capital tangible al trimestre ha estat del 14,2%, recolzat en una connectivitat més gran en els nostres negocis i una sòlida gestió del risc. Totes les regions van obtenir bons resultats, incloent-hi Europa, on la rendibilitat ha millorat", ha declarat Ana Botín, presidenta de Banco Santander.
"Encara que els efectes de la inflació repercutiran en el creixement econòmic mundial amb diferent impacte a cada regió i negoci, reafirmem els nostres objectius per al 2022, fet que demostra els avantatges del nostre model", ha afegit Botín, que s'ha mostrat convençuda que la estratègia del banc permetrà "continuar augmentant de forma sostenible el benefici per acció i el TNAV per acció, alhora que tornem valor als accionistes amb dividends en efectiu i recompres d'accions".
EVOLUCIÓ DELS RESULTATS
Els ingressos totals del banc van créixer el 8% gràcies a l'apreciació de la majoria de divises (un 3% en euros constants), fins als 12.305 milions d'euros. El marge d'interessos va augmentar un 11,3% en euros corrents, fins als 8.855 milions, mentre que el marge net va quedar en 6.770 milions (+7,9%).
Els ingressos per comissions van pujar un 6%. El marge dels interessos i els ingressos per comissions van proporcionar el 95% dels ingressos del grup.
Santander ha destacat la "forta activitat comercial al trimestre". Els recursos de clients van assolir la xifra més alta (1,1 bilions d'euros, un 5% més) i els dipòsits van créixer un 5%, fins als 906.000 milions d'euros gràcies a l'augment a la majoria de països. Els fons d'inversió van augmentar un 6%, fins als 191.000 milions d'euros, com a conseqüència d'una entrada neta de fons i de recuperació dels mercats. Els crèdits van augmentar un 5% i van superar el bilió d'euros per primera vegada després de créixer un 4% a Europa (Espanya i Polònia, un 6% cadascun), un 8% a Amèrica del Nord i un 9% a Sud-amèrica.
El nombre de clients del grup va créixer en set milions, fins als 155 milions, mentre que el nombre de clients digitals es va elevar un 11%, fins als 49 milions. Les vendes digitals ja van representar el 56% del total, enfront del 50% del mateix període de l'any anterior.
Els efectes de la inflació, especialment a Amèrica del Sud, van conduir a un augment dels costos (4% en euros constants), si bé en termes reals, és a dir, descomptada la inflació, els costos van caure un 3%. Així, la ràtio d'eficiència del grup va tancar al 45% després de millorar en 1,2 punts percentuals sobre l'exercici 2021.
Per geografies, el benefici ordinari del període va créixer un 30% a Europa, fins als 1.018 milions d'euros, un 8% a Sud-amèrica, fins als 900 milions, i es va mantenir estable a Amèrica del Nord, en 806 milions d'euros. Digital Consumer Bank, per la seva banda, també va augmentar el benefici ordinari (+11%), fins als 282 milions. Santander ha tornat a remarcar “l'avantatge que aporta la diversificació geogràfica i de negocis”.
El benefici ordinari abans d'impostos va ser de 4.171 milions d'euros després de créixer el 3% interanual i el 5% respecte al trimestre anterior. Per part seva, l'impost sobre beneficis va pujar fins als 1.302 milions d'euros, cosa que dona com a resultat una taxa fiscal efectiva del 31%.
Santander ha dit que aquests resultats han permès millorar la rendibilitat, amb una tornada sobre el capital tangible (RoTE) del 14,2%, per sobre del cost de capital, i un benefici per acció (BPA) ordinari de 0,14 euros, un 22% més que el del primer trimestre del 2021. El valor comptable tangible (TNAV) per acció es va situar al març en 4,29 euros, un 12% més. El TNAV per acció més dividends (creació de valor) va créixer un 13% durant els dotze últims mesos.
La ràtio de morositat va ser del 3,26%, sis punts bàsics més que al primer trimestre del 2021 després de l'aplicació d'una nova definició d'impagament, mentre que la ràtio de cobertura es va mantenir al 69%. El cost del crèdit (la ràtio de provisions sobre les pèrdues creditícies esperades) va millorar 31 punts bàsics durant els darrers 12 mesos, fins al 0,77%.
La ràtio de capital CET1 fully loaded es va situar al 12,12%. Un cop descomptat l'impacte de l'adquisició d'Amhrest Pierpont, la ràtio CET1 fully loaded proforma seria del 12,05%.
DIVIDENT
A principis d'aquest mes, la junta general d'accionistes del banc va aprovar el segon pagament de dividend en efectiu com a part de la retribució a l'accionista amb càrrec als resultats del 2021. D'aquesta manera, a partir del 2 de maig del 2022 es pagarà un dividend en efectiu de 5,15 cèntims d'euro per acció. Juntament amb el pagament realitzat el novembre del 2021, el dividend total en efectiu amb càrrec als resultats del darrer exercici serà de 10 cèntims d'euro per acció.
Si s'hi inclouen les recompres d'accions, la remuneració total a l'accionista sobre els resultats del 2021 arribaria als 3.400 milions d'euros, xifra que equivaldria a una rendibilitat del 6%. Per al 2022, la intenció del consell és distribuir "aproximadament" el 40% del benefici ordinari, entre dividends en efectiu i recompres d'accions.