ep archivo   fachada de la sede de sacyr a 27 de marzo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Sacyr ha presentat aquest divendres els resultats dels nou primers mesos, període durant el qual va guanyar un 36% més, fins als 92 milions d'euros.

  • 3,19€
  • -1,42%

De gener a setembre, els ingressos van caure un 6%, en passar dels 3.456 milions del 2022 als 3.244 milions d'euros recollits, i es distribueix de la manera següent: Europa 42%, Llatinoamèrica 49%, Estats Units i Canadà 6% i Altres 3%.

Tot i això, l'Ebitda va pujar fins als 980 milions d'euros, un increment del 12% respecte al 2022. La rendibilitat es va situar en la xifra rècord del 30,2%, 4,9 punts percentuals més que el 2022, mentre que el flux de caixa operatiu es va incrementar un 29%, fins a assolir els 487 milions d'euros.

Sacyr explica que el creixement que experimenta és fruit de la seva transformació en "una empresa concessionària d'infraestructures, rendible i amb una contínua creació de valor". De fet, calcula que el valor dels seus actius concessionals arribarà als 3.254 milions d'euros el desembre del 2023, xifra que representa un augment de 443 milions d'euros respecte a l'última valoració que es va fer amb motiu de l'Investor Day, l'octubre del 2021.

D'altra banda, destaca que va tancar el tercer trimestre amb un deute net amb un recurs de 661 milions d'euros. "Les operacions de venda de Valoritza Serveis Mediambientals i Sacyr Facilities contribuiran a reduir dràsticament aquest deute: amb posterioritat al tancament del tercer trimestre, Sacyr ha cobrat 420 milions d'euros per la desinversió de Valoritza i espera completar la venda de Facilities abans que s'acabi l'any”, ha remarcat.

Així mateix, destaca la liquidació anticipada de les opcions que Sacyr tenia sobre accions de Repsol, que han suposat una entrada de caixa de 31 milions d'euros. D'aquesta manera, posa fi a la posició financera que tenia a l'energètica espanyola.

I sobre la retribució a l'accionista, la companyia defensa que és un dels “pilars del Pla Estratègic 2021-2025”. Recorda que durant el 2023 ha elevat el dividend fins als 0,136 euros per títol, entregant dos 'scrip dividend' pagats el gener i juliol.

Pel que fa a l'evolució per àrees de negoci, Sacyr Concesiones va obtenir un Ebitda de 633 milions d'euros (+17%), "gràcies a la bona evolució operativa dels actius, a la contribució de les autopistes Ruta 78 i Los Vilos, a Xile, i que la totalitat dels ingressos dels actius concessionals està lligada a la inflació", ha apuntat.

Sacyr presumeix de seguir demostrant "la seva capacitat de posar en servei nous actius concessionals", i destaca que el 2023 ha posat en operació Rutes de l'Est (Paraguai) i properament ho faran tres actius més: Autopista Pedemontana-Veneta (Itàlia), Ferrocarril Central (Uruguai) i Pamplona-Cúcuta (Colòmbia). A més, dins de la gestió activa del portfaoli d'actius, la companyia va vendre el 49% d'Autovia de l'Eresma (Espanya) i l'N6 a Irlanda.

L'àrea d'Enginyeria i Infraestructures ha aconseguit una xifra de negocis de 1.986 milions d'euros i l'Ebitda va créixer un 6%, fins als 322 milions d'euros. "Aquesta divisió aposta fermament per la rendibilitat davant de volum, per la qual cosa ha incrementat el marge d'Ebitda fins al 16%, enfront del 14% del mateix període del 2022", apunta Sacyr.

Si se n'exclou l'efecte de l'activitat a les autopistes italianes Pedemontana-Veneta i A3, la rendibilitat se situa al 4,6%, enfront del 3,7% del mateix període del 2022, comenta a continuació. I assenyala que la cartera de la divisió va tancar als 7.506 milions d'euros, un 2% més que el desembre del 2022. "Més del 52% d'aquesta xifra correspon a projectes de Sacyr Concessiones i representa 34 mesos d'activitat", apunta.

Finalment, detalla que Sacyr Servicios "ha vist reduït el pes després dels processos de desinversions dels seus negocis de Medi Ambient i Facilities", de manera que les xifres reflectides inclouen les àrees de Conservació d'Infraestructures i Cafestore, ambdues àrees arriben a una xifra de negocis conjunta de 171 milions dʻeuros i un Ebitda de 6 milions dʻeuros.

Noticias relacionadas

contador