- 0,07€
- 2,24%
Durant els primers nou mesos del 2021, Sacyr va registrar un benefici net de 60 milions d'euros, xifra que suposa un 28% més que durant el mateix període de l'any passat. La companyia va augmentar un 9% el seu EBITDA, fins a assolir els 630 milions d'euros, gràcies a la bona evolució dels seus negocis i a la marcada estratègia concessional.
Aquest creixement reflecteix la gran resiliència del model de negoci de la companyia, amb avenços significatius a les tres àrees de negoci. Els actius concessionals van aportar el 82% de l'EBITDA fins al setembre.
El flux de caixa operatiu va pujar fins als 402 milions d'euros el 30 de setembre, amb un creixement del 12% respecte al mateix període de l'any anterior. Aquest creixement s'ha obtingut en un entorn desafiador per la crisi de la Covid-19, les primeres matèries i la logística.
Durant els primers nou mesos de l'any, la xifra de negocis va créixer el 3,3%, fins als 3.309 milions d'euros, i la rendibilitat (marge sobre EBITDA) va escalar fins al 19%, significativament per sobre de la registrada fins al setembre del 2020 (16,5%).
La cartera d'ingressos futurs va tancar el tercer trimestre en 45.316 milions d'euros, el 16% més que al tancament del 2020, gràcies a la incorporació de nous projectes als mercats estratègics. A prop del 80% d'aquesta cartera correspon als actius concessionals.
Entre gener i setembre, Sacyr va obtenir importants contractes als seus països prioritaris. És el cas de les autopistes A3 i A21/A5 a Itàlia; l'autopista RSC-287 a Rio Grande do Sul (Brasil); els dos primers projectes de construcció al Canadà o els quatre nous contractes de carreteres a Florida i Texas (EUA). A més, destaquen diverses adjudicacions a Portugal i un elevat nombre de contractes a Espanya, entre els quals sobresurten el servei de neteja i recollida de residus sòlids urbans a diverses zones de Barcelona i Madrid.
Sacyr ha marcat la reducció del deute net amb recurs com a una línia estratègica dins del seu Pla Estratègic 2021-2025. Durant els tres primers trimestres de l'any, i després de la darrera operació de bons del Fons de Titulització Sacyr Green Energy, el deute net amb recurs es va situar als 763 milions. La companyia continua treballant en diferents operacions per continuar amb la reducció del deute al llarg de l'exercici, amb l'objectiu de reduir-lo a 100 milions al final del Pla Estratègic el 2025.
A l'octubre, Sacyr va comunicar el venciment de part de les estructures de derivats contractades sobre accions de Repsol, per la qual cosa la participació es va quedar al 3,97%. Com va comunicar la companyia al juliol, la posició del grup Sacyr a finals d'any serà propera al 3%, simplificant així el seu balanç i concentrant el focus en les activitats estratègiques.
DIVIDENT
La retribució a l'accionista és un dels punts principals del Pla Estratègic fins al 2025. Aquest any, Sacyr ha pagat, durant el 2021, dos scrip dividend per un valor de 0,096 euros per acció, que representen una rendibilitat per dividend del 4,6%, complint l'objectiu i el compromís adquirit amb el mercat.
Per àrees de negoci, Sacyr Concessiones va obtenir una xifra de negocis de 868 milions d'euros (+2%), gràcies al bon comportament dels ingressos concessionals tant dels actius d'infraestructures com dels actius d'aigua. L'EBITDA va assolir els 329 milions d'euros, 25% més, gràcies a l'entrada en explotació de diversos trams de vies en cartera i projectes, així com pel dinamisme de l'activitat d'Agua. La cartera d'ingressos futurs, que se situa als 35.524 milions d'euros (+15%), inclou l'adjudicació de l'autopista A3 Nàpols-Salerno (Itàlia) i la RSC-287 al Brasil.
La xifra de negocis de la divisió d'Enginyeria i Infraestructures va assolir els 1.961 milions d'euros, el 3% més que entre el gener i el setembre del 2020. L'EBITDA va créixer el 16%, fins als 241 milions d'euros, i el marge d'EBITDA va assolir el 12,3%, davant l'11% de l'any passat. La cartera d'aquesta divisió va arribar als 6.693 milions d'euros, un 19% més que al desembre, gràcies a l'èxit aconseguit per la companyia a les licitacions a què ha concorregut.
Destaquen els primers projectes adjudicats al Canadà, l'increment de la cartera als Estats Units i Xile, així com diversos projectes de construcció i concessions a Itàlia. Amb posterioritat al tancament, es va signar l'adjudicació per als treballs de disseny i construcció de la nova terminal de l'aeroport de Lima per a l'empresa operadora Lima Airport Partners (LAP). La cartera és, un 80%, internacional i garanteix 31 mesos d'activitat. Aproximadament el 50% correspon a projectes de Sacyr Concessions.
La xifra de negocis de serveis va créixer el 2%, fins als 762 milions d'euros. L'EBITDA va assolir els 79 milions d'euros (+21%) i el marge d'EBITDA es va situar al 10,4%, per sobre del 8,8% del mateix període del 2020. La cartera de serveis es va situar en 3.100 milions de euros (+16%), amb la incorporació de nous contractes.