ep archivo   sucursal del banco sabadell en madrid espana
EUROPA PRESS - Archivo

Banc Sabadell ha presentat un benefici rècord de 791 milions d'euros al primer semestre del 2024, un increment del 40,3% interanual, “com a resultat del fort ritme de creixement del negoci, especialment en finançament a pimes i empreses, i en hipoteques, i de la constant millora del perfil del risc de crèdit, que ha permès tornar a elevar la qualitat dels actius i reduir provisions", segons ha explicat en nota de premsa.

  • 1,88€
  • 0,03%

"Aquest nivell de beneficis permet al grup incrementar la seva rendibilitat RoTE fins al 13,1% al tancament de juny, fet que implica una millora de 395 punts bàsics en termes interanuals i que compara amb el 12,2% del trimestre anterior i l'11,5% del tancament del 2023", ha afegit el banc.

AUGMENTA LA RETRIBUCIÓ A L'ACCIONISTA

"Fruit d'aquests millors resultats i perspectives, Banc Sabadell estima que retribuirà els accionistes amb 2.900 milions d'euros en dos anys", ha destacat l'entitat. Aquesta xifra se situa per sobre dels 2.400 milions previstos anteriorment.

En aquest sentit, "el Consell d'Administració ha aprovat repartir el 60% dels beneficis de l'exercici actual, complint amb la seva política de distribuir entre el 40% i el 60% del benefici (pay-out)". El banc ha anunciat el pagament d'un dividend de 8 cèntims per acció el proper 1 d'octubre.

"Això suposa un total de 429 milions d'euros, el 15% del total compromès per als dos anys. Només aquest dividend a compte del 2024, ja serà un 33% superior a la suma dels dos dividends pagats el 2023", ha precisat la companyia.

"Els diferents pagaments que es facin de forma recurrent en aquests dos anys sumaran un total de 53 cèntims per acció, equivalent a un 27% del valor de cada títol. L'entitat comunica així un increment de 500 milions d'euros respecte als 2.400 milions estimats al mes de maig", ha afegit.

"Aquest augment s'explica per la suma de 250 milions d'euros per un menor impacte de la normativa Basilea IV, després de la publicació definitiva al juny de la normativa actualitzada a aplicar, i pels 250 milions del programa de recompra que es va suspendre després de la Oferta Pública d'Adquisició (OPA) hostil presentada per BBVA", ha indicat.

EVOLUCIÓ DEL COMPTE DE RESULTATS

El marge d'interessos va créixer un 9,8% interanual, fins als 2.493 milions d'euros, gràcies a l'alça al marge de clients (3,18%), mentre les comissions van caure un 3,3%, fins als 674 milions d'euros, "dins del rang previst", segons l'entitat.

Sabadell ha anticipat que "el marge d'interessos creixerà en un dígit alt el 2025 i el 2026" i "un ROT de doble dígit el 2025", superior al 13%, enfront de l'anterior objectiu del 12%. El 2024 ha elevat el seu objectiu de marge d'interessos "a un creixement d'un dígit mitjà".

Els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes) van assolir els 3.168 milions d'euros entre el gener i el juny del 2024, un 6,8% més en termes interanuals i un 1,6% per sobre del trimestre anterior.

Per part seva, els costos totals van pujar als 1.515 milions d'euros, un increment del 2,5% interanual. "A causa de l'augment dels ingressos del negoci bancari i la contenció dels costos, el marge recurrent (marge d'interessos més comissions menys costos) va créixer un 11% interanual, fins als 1.652 milions, i la ràtio d'eficiència va millorar 3,8 punts percentuals, fins al 48,3%.

L'evolució dels resultats també va estar impulsada per la reducció de les provisions totals, que van baixar un 16,9% internanual, fins als 389 milions. Aquest descens es recolza, principalment, en la millora del perfil del risc de crèdit a tots els segments del grup i a un entorn econòmic favorable”, ha precisat el banc.

IMPULS A L'ACTIVITAT COMERCIAL

Sobre l'activitat comercial, Sabadell ha destacat que la producció de crèdit a empreses a Espanya, el finançament a mitjà i llarg termini més les línies de crèdit, va pujar als 8.674 milions d'euros, un augment del 35% respecte al mateix període de l'any anterior .

Pel que fa a l'activitat hipotecària, al primer semestre, la concessió d'hipoteques va créixer un 14%, fins als 2.407 milions. Per part seva, la concessió de crèdit al consum va augmentar un 17%, després de signar-s'hi 1.194 milions d'euros.

GENERACIÓ DE CAPITAL

Al tancament del mes de juny passat, la ràtio CET1 fully-loaded es va situar al 13,48%, un increment de 18 punts bàsics al trimestre i de 27 respecte al tancament del 2023.

Els actius problemàtics van baixar durant el segon trimestre en 316 milions d'euros enfront del trimestre anterior, fins a tancar amb un saldo de 6.341 milions, 5.439 milions dels quals són préstecs dubtosos i 902 milions són actius adjudicats. L'últim any, l'entitat ha reduït els actius problemàtics en 630 milions d'euros.

La ràtio de morositat es va situar al 3,21% al juny, per sota del 3,46% del trimestre anterior. "L'enfortiment de la qualitat del balanç es reflecteix també en un ascens de la cobertura d'actius problemàtics, que es va situar al 56,8% (+3,7 punts interanuals)", ha destacat Sabadell.

"Tot això va derivar en una nova millora del cost de risc del crèdit, que ja se situa en 33 punts bàsics. El cost de risc total també observa una tendència positiva i es va col·locar en 46 punts bàsics al juny", ha remarcat el banc.

En aquest sentit, Sabadell ha detallat que “l'entorn macroeconòmic i les actuacions de gestió de riscos permeten millorar l'objectiu del cost del risc total a menys de 50 punts bàsics per al 2024 i el 2025".

EVOLUCIÓ DE TSB AL REGNE UNIT

Pel que fa a l'evolució de la franquícia britànica TSB, el benefici net semestral va caure un 24,9%, fins a les 79 milions de lliures. "La contribució positiva als comptes del grup va pujar a 95 milions d'euros al primer semestre", ha assenyalat Sabadell.

El marge d'interessos va baixar el 9,2% interanual, fins als 480 milions de lliures, i les comissions netes baixen el 9,3%, fins a les 46 milions de lliures.

contador