ep archivo   el presidente del banco sabadell josep oliu en una foto de archivo
BANCO SABADELL - Archivo

Banc Sabadell ha presentat aquest dijous els resultats corresponents al primer semestre de l'any. Entre el gener i el juny l'entitat ha aconseguit un benefici de 564 milions d'euros, un 43,6% més que els 359 milions del mateix període de l'exercici precedent.

  • 1,84€
  • -1,21%

El resultat a nivell 'ex TSB' es queda en 458 milions d'euros, “impactat tant pel registre de -157 milions d'euros derivats del nou gravamen a la banca, com pel registre del Fons Únic de Resolució (FUR) per import de -76 milions d'euros, i a nivell TSB és de 106 milions d'euros”. El ROTE del grup, ha explicat Sabadell en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), se situa al 10,8%.

Durant els sis primers mesos de l'any l'entitat ha tingut una "evolució positiva" del marge d'interessos, situant-se als 2.270 milions d'euros al tancament de juny del 2023, xifra que representa un creixement interanual del 29,2%, derivat de l'"increment del marge de clients" i d'una "millora dels ingressos de la cartera de renda fixa recolzats en l'increment de tipus d'interès". Aquests fets "compensen el cost més gran en mercat de capitals", ha destacat el banc. El marge recurrent (marge d'interessos + comissions – costos) s'ha elevat un 42,3% respecte al mateix període de l'any anterior.

I és que les comissions netes s'han situat al primer semestre als 697 milions d'euros, una reducció del 4,4% interanual. La raó? Es deu a les "menors comissions de serveis", així com a les "menors comissions de gestió d'actius, i destaquen les comissions de fons de pensions i assegurances pel canvi de mix de productes d'assegurances", ha assenyalat Sabadell.

El total de costos ha tocat els 1.478 milions d'euros als sis primers mesos. Això representa un increment del 2,7% interanual, i el banc ho atribueix a un "augment de les despeses de personal, així com de les despeses generals, en què destaquen les despeses de màrqueting més grans".

La ràtio CET1 fully-loaded al tancament de juny se situa al 12,87% i augmenta 9 punts bàsics durant el trimestre, mentre que la ràtio de capital total puja fins als 18,10%. L'MDA buffer se situa als 422 punts bàsics, per sobre dels requeriments. A més, la ràtio de loan to diposits al tancament de juny del 2023 se situa al 95,4%, amb una estructura de finançament minorista equilibrada.

El conseller delegat de Sabadell, César González-Bueno, ha posat de manifest que “sens dubte les línies estratègiques del pla que vam llançar fa dos anys estan donant els seus fruits. Tenim un perímetre ben definit i estable, avui totes les unitats de negoci són rentables, hem establert les bases de la transformació del negoci, i tot això amb un equip bolcat i ben cohesionat. Aquest esforç es veu reflectit de nou en uns bons resultats al tancament de juny”, ha destacat.

Per la seva banda, el director financer del banc, Leopoldo Alvear, ha indicat que “hem d'estar satisfets amb el tancament del primer semestre. El marge recurrent millora un 42% en termes interanuals, cosa que ens porta a un ROT del 10,8% als primers sis mesos de l'any, hem generat capital de manera orgànica, elevant la ràtio CET 1 Fully Loaded en 33 punts bàsics fins al 12,87%, meritant un pay-out del 50%, i el grup manté una còmoda posició de liquiditat, amb una ràtio LCR del 200%, després d'haver tornat l'import total del TLTRO que vencia el 2023”.

MENYS HIPOTEQUES I MENYS RECURSOS DE CLIENTS

Sabadell també ha informat que el crèdit viu presenta una caiguda del -2,7% interanual, impactat principalment per menors volums en hipoteques, tant a Espanya com al Regne Unit, per menors saldos de pimes i empreses i per venciments de préstecs Tresor en administracions públiques.

Pel que fa als recursos de clients en balanç, també mostren una caiguda del -0,4% respecte al mateix semestre de l'any anterior, a causa de la reducció dels comptes vista, que es veu compensat parcialment pels dipòsits a termini i els emissions retail, en particular pagarés.

Per la seva banda, els recursos fora de balanç mostren un increment interanual del 2,3% i del 0,5% durant el trimestre. En ambdós casos, destaca el banc, és ressenyable la bona evolució dels fons d'inversió, tant per un flux positiu d'entrades netes com per una rendibilitat més gran, així com la gestió de patrimonis.

Sobre els actius problemàtics, el banc explica que el saldo puja fins als 6.971 milions d'euros bruts al tancament del juny del 2023, amb una cobertura del 53,1% considerant el total de provisions. D'aquests, 5.888 milions són préstecs dubtosos i 1.083 milions són actius adjudicats. L'últim any, els actius problemàtics s'han reduït en 20 milions.

LA CONTRIBUCIÓ DE TSB

Sabadell també destaca l'acompliment de TSB durant el semestre, que ha tancat amb un benefici individual després d'impostos de 105 milions de lliures, de manera que la contribució positiva als comptes del grup puja a 106 milions d'euros.

TSB ha incrementat un 36% el marge recurrent (marge d'interessos + comissions – costos) en la comparativa interanual. El marge d'interessos totalitza 528 milions de lliures al tancament del juny del 2023, i augmenta un 13,9% interanualment. Les comissions netes pugen a 51 milions de lliures, un 5,5% menys a la comparativa interanual, mentre que els costos se situen als 386 milions de lliures, un 2,8% més.

Noticias relacionadas

contador