dl ryanair
Piotr_Mitelski

Ryanair ha presentat aquest dilluns els resultats del tercer trimestre fiscal, període en què va obtenir un benefici net de 211 milions d'euros, enfront de les pèrdues de 96 milions aconseguides durant el mateix període de l'any anterior. L'aerolínia de baix cost diu que ho ha aconseguit "gràcies al fort trànsit de Nadal i Cap d'Any i als baixos costos".

"La forta demanda de viatges acumulada a mitjans d'octubre i la temporada alta de vacances de Nadal i Cap d'Any (sense l'impacte advers de Covid o la guerra a Ucraïna) van estimular un fort trànsit i tarifes a tots els mercats", ha explicat Ryanair en una nota.

I és que aquest trimestre, finalitzat el 31 de desembre del 2022, el trànsit va augmentar un 24%, fins als 38,4 milions de passatgers. A més, els ingressos es van elevar un 57%, fins als 2.310 milions d'euros, i el benefici per acció s'ha situat en 0,18 euros per títol, enfront de les pèrdues de 0,08 euros del mateix període del 2021.

Per part seva, els costos d'explotació van augmentar un 36%, fins als 2.150 milions d'euros, impulsats per l'augment dels costos de combustible (+52%, fins als 90.000 milions d'euros, compensat per la millora del consum de combustible a mesura que s'incorporen més Gamechangers a la flota), el restabliment dels salaris de la tripulació i el creixement del trànsit.

Michael O'Leary, CEO de Ryanair, ha comentat que l'aerolínia ha aconseguit "forts guanys de quota de mercat a mercats clau de la UE, en operar el 112% de la seva capacitat anterior a la Covid durant els 9 primers mesos de l'exercici 2022". En aquest sentit, ha explicat que els augments "més notables" s'han produït a Itàlia (del 26% al 40%), Polònia (del 27% al 38%), Irlanda (del 49% al 58%) i Espanya (del 21% al 23%).

El directiu ha incidit també que la baix cost ha anunciat més de 230 noves rutes (un total de 2.450 amb 3.200 vols diaris) per a l'exercici 2024, fet que unit al "tornada dels turistes asiàtics i la fortalesa del dòlar, que anima els nord-americans a explorar Europa", ha fet que el Ryanair "estiguem observant una forta demanda de vols per a Setmana Santa i l'estiu del 2023".

Així mateix, O'Leary ha remarcat que el fet que durant els darrers tres anys nombroses aerolínies hagin fet fallida i moltes altres companyies tradicionals (com Alitalia, TAP, SAS i LOT) hagin "retallat significativament les seves flotes i la seva capacitat de passatgers", ha creat "enormes oportunitats de creixement per a Ryanair".

"Aquestes oportunitats, combinades amb la nostra fiabilitat, els costos unitaris (sense combustible) més baixos, les sòlides cobertures de combustible i dòlars, la propietat de la flota i un sòlid balanç, garanteixen que el grup estigui ben situat per augmentar la rendibilitat i el trànsit fins a 225 milions anuals a l'exercici fiscal 2026", ha comentat.

El CEO de l'aerolínia ha explicat, a més, que les necessitats de combustible d'aviació "estan cobertes en un 88% a aproximadament 71.000 milions de dòlars per a la resta de l'exercici fiscal 23, i la cobertura del primer semestre de l'exercici fiscal 24 ha augmentat recentment un 60%, fins als 90.000 milions de dòlars”.

Pel que fa a les perspectives, encara que les reserves "continuen sent més ajustades que a la primavera del 2020 (abans de Covid), tenim una visibilitat raonable per a la resta de l'exercici del 2023, amb un trànsit de 168 milions", ha apuntat O' Leary.

Ryanair espera que el quart trimestre sigui deficitari a causa de l'absència de Setmana Santa a partir del març. Com ja va anunciar el 4 de gener passat, la companyia espera un benefici net abans d'extraordinaris per a aquest exercici d'entre 1.325 i 1.425 milions d'euros (anteriorment, 1.000 i 1.200 milions d'euros). Aquesta previsió "segueix depenent en gran mesura que s'evitin esdeveniments adversos al quart trimestre (com Covid i/o la guerra a Ucraïna)", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador