Ryanair ha anunciat aquest dilluns unes pèrdues de 96 milions d'euros al tercer trimestre fiscal (últims tres mesos del 2021), període que es va veure impactat per òmicron, que "va perjudicar greument les reserves i les tarifes de Nadal i Any Nou", ha indicat l'aerolínia. Aquests números vermells contrasten amb els -321 milions que va perdre al mateix període de fa un any, en plena crisi de la Covid.
Els ingressos de la companyia durant el període han assolit els 1.470 milions d'euros enfront dels 340 milions d'euros de fa un any, mentre que Ryanair ha anunciat un fort repunt en el trànsit del 286%, passant de 8,1 milions a 31,1 milions.
Les tarifes mitjanes al tercer trimestre van ser de només 25 euros (un 24% menys que al mateix trimestre abans de la Covid). Els ingressos complementaris van obtenir un "sòlid rendiment" i van generar 22 euros per passatger (+8%), ja que els clients van triar l'embarcament prioritari i els seients reservats.
Els costos d'explotació van augmentar un 136%, fins als 1.590 milions d'euros. La companyia ha posat èmfasi en la reducció dels costos variables, com els d'aeroport i manipulació, les taxes de ruta i la millora del consum de combustible a mesura que s'incorporen més Gamechangers a la flota (compensada pel cost més gran del combustible per a avions). La reducció dels costos, juntament amb l'augment dels factors de càrrega, van fer que el cost unitari per passatger al tercer trimestre (sense combustible) es reduís a 32 euros, xifra que suposa un "excel·lent rendiment", ha subratllat l'aerolínia.
Ryanair ha assenyalat també que les seves necessitats de combustible estan "gairebé totalment cobertes per al quart trimestre de l'exercici 2022 (més del 60% de swaps de combustible a 580 dòlars per tona mètrica, amb topalls que cobreixen la resta a 750 dòlars), mentre que el primer trimestre de l'any fiscal 2023 està cobert en un 80% (60% de swaps a 620 dòlars i 20% de límits a 715 dòlars) i el segon trimestre de l'any fiscal 2023, en un 70%, a 640 dòlars.
Pel que fa al balanç, Ryanair ha destacat que és "un dels més sòlids del sector", amb gairebé 3.000 milions d'euros d'efectiu (el 31 de desembre) i el 90% de la flota de B737 lliure de càrregues. Durant la crisi de Covid, el deute net ha augmentat més de 2.000 milions d'euros. L'aerolínia preveu reduir aquest deute net a zero "al més aviat possible durant els propers 2 anys".
PERSPECTIVES "MOLT INCERTES"
Ryanair ha reconegut que les perspectives de preus i rendiments per a la resta de l'exercici 22 “són molt incertes”.
"Com es va anunciar el 22 de desembre, la nostra capacitat de gener es va reduir en un 33% (reduint el trànsit d'aproximadament 10 milions entre 6 i 7 milions). Encara que les reserves recents han millorat, després de la relaxació de les restriccions de viatge , la corba de reserves continua sent molt tardana i tancada, per la qual cosa el trànsit del quart trimestre requereix una estimulació significativa dels preus a la baixa per recuperar ràpidament els factors de càrrega, que van patir forts descensos a causa del col·lapse de les reserves per òmicron durant el període de Nadal i Cap d'Any", ha explicat la companyia.
La previsió de trànsit de Ryanair per a tot l'any es manté sense canvis en una mica menys de 100 milions de passatgers, però a causa de la incertesa per la Covid, la previsió de pèrdues netes per a l'any fiscal 2022 es manté dins d'un rang més ampli del que és normal, entre 250 i 450 milions d'euros.
"Aquest resultat és enormement sensible a qualsevol flux de notícies positives o negatives sobre la Covid, per la qual cosa advertim a tots els accionistes que esperin més interrupcions per la Covid abans que aquí a Europa i a la resta del món puguem declarar finalment que la crisi ha quedat enrere", conclouen.