ep archivo   logo de los laboratorios farmaceuticos rovi en sus oficinas en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Laboratoris Rovi ha presentat aquest dimecres els resultats del primer trimestre, període que ha tancat amb un benefici net de 47,5 milions d'euros, un 11% menys que els guanys aconseguits durant els mateixos mesos de l'any anterior. També ha donat projeccions per a l'any i ha dit que espera que els seus ingressos operatius disminueixin.

  • 61,40€
  • 0,74%

De moment, els ingressos entre el gener i el març s'han situat en 201,6 milions, xifra que representa una caiguda del 2% enfront dels 205,6 milions obtinguts durant el mateix trimestre del 2022. Per la seva banda, el benefici brut d'explotació (Ebitda) ha estat de 66,5 milions, un 10% inferior a la dada reportada durant els primers tres mesos de l'exercici precedent.

A la nota de resultats, Rovi ha destacat que el negoci de fabricació a tercers va augmentar un 2% fins als 97,3 milions d'euros al primer trimestre del 2023. No obstant, les vendes de la divisió d'heparines (heparines de baix pes molecular o HBPM i altres heparines) van disminuir un 19% fins a assolir els 61,2 milions d'euros a causa, principalment, del menor volum de comandes per part dels socis al primer trimestre del 2023 en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Parla també de l'"evolució positiva" d'Okedi (Risperidona ISM) que ha duplicat les vendes respecte al quart trimestre del 2022, arribant als 2,2 milions d'euros al primer trimestre del 2023, i incideix en el "bon comportament" de Neparvis i Volutsa, les vendes de les quals van augmentar un 22% i un 16%, respectivament, al primer trimestre del 2023 enfront del primer trimestre del 2022, fins a assolir els 11,3 milions d'euros i els 5,0 milions d'euros respectivament.

A més, Rovi ha decidit iniciar el desenvolupament clínic d'una nova formulació trimestral de letrozol (en el futur, Letrozol LEBE), davant de la formulació anual inicialment prevista de Letrozol ISM. "L'objectiu de la nova formulació trimestral és assolir bioequivalència de nivells plasmàtics de letrozol enfront de l'administració de dosis orals diàries de Femara 2,5 mg", ha explicat.

I pel que fa al procés d'avaluació per obtenir l'autorització de comercialització de Risvan (Risperidona ISM) als Estats Units, la U.S. Food and Drug Administration (FDA) ha comunicat a la companyia que la data objectiu de tancament del procediment (user fee goal date) és el 27 de juliol de 2023. "Rovi està esperant que l'FDA inspeccioni la seva planta abans de la data objectiu de tancament de procediment", ha comentat.

MENYS INGRESSOS EL 2023

Per al 2023, Rovi espera que els seus ingressos operatius disminueixin a la banda baixa de la segona desena (és a dir, la desena entre el 10% i el 20%) respecte al 2022, encara que espera un creixement d'entre el 5% i el 10% enfront de la xifra assolida el 2021.

La companyia diu que "està assumint un nou escenari postpandèmia on la Covid-19 seria, previsiblement, una malaltia estacional i la vacuna, en principi, s'administraria una vegada a l'any". Per això, Rovi preveu un segon semestre més fort que el primer pel que fa al negoci de fabricació a tercers. El primer trimestre del 2023 inclou ingressos vinculats a la producció de la vacuna al quart trimestre del 2022, i per això espera que el segon trimestre d'aquest any sigui "el trimestre amb menors vendes de fabricació a tercers".

Tot i això, reconeix que "la incertesa associada a l'evolució de la malaltia és molt alta", per la qual cosa no és possible avaluar, de manera precisa, l'impacte que aquest nou escenari podria tenir en el negoci de fabricació a tercers. Així mateix, sota els termes de l'acord signat amb Moderna, el febrer de 2022, Rovi continua invertint a incrementar les seves capacitats de formulació, emplenat asèptic, inspecció, etiquetatge i empaquetat a les seves instal·lacions i espera que "aquestes capacitats estiguin totalment instal·lades a finals de 2024".

Tenint en compte l'esmentada previsió de reducció dels ingressos operatius el 2023 i que Rovi continuarà amb la seva política d'inversions, “és raonable esperar que els resultats de la companyia també es puguin anar ajustant a la baixa el 2023”.

Juan López-Belmonte Encina, president i conseller delegat de Rovi, ha dit que "des que es van llançar les primeres vacunes contra la Covid-19 el desembre del 2020, Rovi, com a fabricant de la vacuna de Moderna, ha estat un pilar fonamental a l'hora de donar una resposta ràpida, flexible i eficaç per portar la vacuna contra la Covid-19 a tots els racons del planeta. Estem fent un gran esforç inversor, juntament amb Moderna, per augmentar les capacitats actuals i poder produir moltes més unitats farmacèutiques en el futur".

AUGMENTA EL DIVIDENT

Finalment, la companyia ha explicat que el Consell d'Administració proposarà a la Junta General Ordinària d'Accionistes repartir un dividend per un import màxim de 69.886.103,93 euros, que equival a un import fix d'1,2938 euros per acció amb dret a percebre'l. Això, ha indicat, "suposa un increment del 35% comparat amb el dividend pagat amb càrrec als resultats de l´exercici 2021 (0,9556 euros/acció) i implicaria el repartiment d'un import equivalent, aproximadament, al 35% del benefici net consolidat de l'any 2022".

Es desglossarà de la manera següent: com a aplicació del resultat, es destinarà la totalitat del resultat positiu de Laboratoris Rovi a l'exercici 2022, per import de 39.116.103,39 euros, al repartiment de dividends; i addicionalment es proposarà destinar un import de 30.770.000,54 euros al repartiment de dividends amb càrrec a les reserves de lliure disposició comptabilitzades a la partida comptable Resultats d'exercicis anteriors.

Noticias relacionadas

contador