ep archivo   fachada de la sede de laboratorios farmaceuticos rovi a 29 de marzo de 2023 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Laboratoris Farmacèutics Rovi ha presentat aquest dimecres els resultats del primer trimestre, període durant el qual ha aconseguit un benefici net de 15 milions d'euros, xifra que suposa un 68% menys que entre gener i març de l'any anterior, quan va guanyar 47,5 milions. A més, ha anunciat que proposarà a la junta d'accionistes el repartiment d'un dividend de 59,6 milions d'euros (1,1037 euros per acció).

  • 62,70€
  • 1,37%

Els ingressos operatius del període s'han reduït un 25%, en passar de 201,6 milions al primer trimestre del 2023 als 151,2 milions dels tres primers mesos d'aquest any. Segons Rovi, la caiguda es deu "al comportament de la divisió de fabricació a tercers".

I és que aquesta divisió va generar menors ingressos vinculats a la fabricació de la vacuna contra la covid-19 en comparació amb el primer trimestre del 2023, període durant el qual la companyia va registrar més ingressos relacionats amb la producció de la vacuna "pandèmica". Però també pels ingressos menors relatius a les activitats desenvolupades per preparar la planta per a la producció de la vacuna sota l'acord amb Moderna.

El benefici brut d'explotació (Ebitda), per part seva, ha caigut un 61% fins als 25,9 milions d'euros (66,5 milions fa un any).

El marge brut es va situar en 56,6%, xifra que suposa una caiguda de 5,5 punts percentuals, i es deu, principalment, “als menors ingressos generats per la fabricació de la vacuna contra la covid-19 al primer trimestre del 2024 en comparació amb el mateix període del 2023, en què van aportar marges més alts al grup”.

"El 2024 és un any de transició, clau per establir les bases de creixement futur de Rovi. En aquest context, estem molt il·lusionats amb l'aprovació de l'FDA per a la comercialització de Risvan als Estats Units. Es tracta d'una fita històrica per a la companyia, en convertir-se en el primer producte propi que rep l'autorització de comercialització als EUA, el mercat més important d'antipsicòtics injectables de llarga durada a nivell mundial", ha dit Juan López-Belmonte Encina, president i conseller delegat de Rovi.

El directiu ha apuntat també que creuen "en el potencial del producte" i per això han "augmentat les vendes en països on ja s'havia llançat el que ja s'havia llançat, multiplicant-les per 2,4 fins a arribar als 5,4 milions d'euros al primer trimestre del 2024 enfront del mateix trimestre del 2023".

"La innovació és una de les senyes d'identitat de Rovi. Seguim avançant amb l'assaig clínic de fase I de la formulació trimestral de letrozol (Letrozol LEBE) i amb l'assaig clínic de fase I a Europa de la nostra formulació trimestral de Risperidona, això que reflecteix una clara aposta per la nostra tecnologia ISM, que s'espera que sigui un motor de creixement de la companyia en el futur”, ha assenyalat.

I addicionalment, el març del 2024 es va anunciar la "constitució d'un vehicle d'inversió publicoprivat per al desenvolupament de medicaments, teràpies i/o tecnologies avançades, innovadores o emergents juntament amb Insud Pharma i Innvierte Economía Sostenible SICC, que suposa una oportunitat per contribuir a situar Espanya en una posició de lideratge en la investigació clínica de noves teràpies amb capacitat de translació d'aquestes investigacions a la fabricació i, així, millorar la disponibilitat de noves teràpies per als pacients", ha afegit.

El CEO ha afegit que des que es van llançar les primeres vacunes contra la covid-19 el desembre del 2020, Rovi, com a fabricant de la vacuna de Moderna, “ha estat un pilar fonamental a l'hora de donar una resposta ràpida, flexible i eficaç per portar la vacuna contra la covid-19 a tots els racons del planeta”. "Continuem apostant per la qualitat tecnològica i qualitativa del nostre negoci de fabricació a tercers, i seguim invertint per augmentar les nostres capacitats de producció i poder produir moltes més unitats farmacèutiques en el futur", ha destacat.

Recorda que al gener Rovi va rebre l'aprovació de l'FDA per fabricar el principi actiu de la vacuna contra la covid-19 a la seva planta de Granada, cosa que juntament amb l'aprovació de l'FDA rebuda el setembre de 2023 per a les plantes de fabricació d'injectables de Madrid, Sant Sebastià dels Reis i Alcalá de Henares per a l'ompliment i acabat de xeringues de vacunes contra la covid-19, "demostra el nostre compromís amb la qualitat i seguretat del nostre servei".

Pel que fa al negoci d'heparines de baix pes molecular, López-Belmonte Encina apunta que ha minvat un 8% "a causa principalment del menor volum de comandes per part dels socis, ja que encara mantenien un nivell superior d'existències des del quart trimestre del 2023". "Seguim apostant per la nostra divisió d'heparines i estem invertint per ser autosuficients en l'obtenció d'heparina crua i sòdica per estar presents en totes les fases de fabricació de les HBPM", ha indicat.

"Esperem que aquesta inversió ens ajudi a augmentar els marges futurs de la divisió d'heparines i que la planta d'heparina crua estigui operativa el 2026", i atès que "els preus de la matèria primera de les heparines estan caient actualment de forma significativa, esperem que aquesta disminució continuï i afecti positivament el marge brut de la divisió a partir del 2025", ha conclòs.

MANTÉ PREVISIONS

Respecte a les previsions per al 2024, Rovi continua esperant que els seus ingressos operatius disminueixin a la banda mitjana de la primera desena (és a dir, la desena entre 0% i 10%) respecte als del 2023. No obstant, recorda, com ja ha fet després de presentar els seus resultats de l'any anterior, que "hi ha determinats factors considerats en el càlcul d'aquestes previsions que podrien ser rellevants i afectar aquestes estimacions i la concreció de les quals, a aquesta data, és difícil".

Entre altres factors destaca els següents:

1. Pel que fa a la campanya de vacunació contra la covid-19, la saturació dels Sistemes Nacionals de Salut derivada, en part, de les baixes ràtios de vacunació respecte a la campanya de la covid-19 l'exercici 2023, "podria afavorir una campanya de vacunació amb ràtios més grans el 2024". Tot i això, a data d'avui, la companyia "no pot anticipar com evolucionarà la demanda i la producció respecte a la campanya de vacunació que s'implementarà l'exercici 2024".

2. També s'espera que l'expansió de les capacitats de formulació, omplert asèptic, inspecció, etiquetatge i empaquetat a les instal·lacions de Rovi a Madrid i l'alta demanda actual de serveis de fabricació (CDMO) al mercat "poguin afavorir la incorporació de més negoci, amb el consegüent impacte en vendes que caldria considerar i que no és possible estimar aquesta data".

3. Finalment, després de l'autorització de comercialització de Risvan per part de l'FDA dels Estats Units, Rovi espera començar a comercialitzar el producte al mercat nord-americà de la mà d'un soci. "Les potencials vendes a assolir per aquest producte el 2024 dependran dels termes de l'acord que Rovi estableixi amb aquest soci potencial, cosa que podria impactar així mateix en les estimacions per al 2024".

DIVIDENT DE 59,6 MILIONS

Finalment, Rovi ha anunciat que el Consell d'Administració proposarà a la junta d'accionistes repartir un dividend per import de 59,6 milions d'euros (equivalent a 1,1037 euros per acció amb dret a percebre'l), que implicaria el repartiment d'un import equivalent, aproximadament, al 35% del benefici net consolidat de l'any 2023.

El dividend es desglossa de la manera següent: com a aplicació del resultat, es destina la totalitat del resultat positiu de Rovi a l'exercici 2023, per import de 12 milions d'euros, al repartiment de dividends, i addicionalment, es destina un import de 47,5 milions al repartiment de dividends amb càrrec a les reserves de lliure disposició comptabilitzades a la partida comptable 'Resultats d'exercicis anteriors'.

A més, la companyia ha explicat que a data del 30 d'abril del 2024 havia executat aproximadament el 95,59% del Programa de Recompra d'accions que va llançar a l'estiu del 2023, havent adquirit un total de 2.166.075 accions pròpies per un import total de 124,3 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador