ep archivo   fachada de la sede de rovi
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Laboratoris Rovi ha presentat aquest dimecres els resultats dels nou primers mesos de l'any, durant els qual ha aconseguit un benefici net de 118,8 milions d'euros. Aquesta xifra és un 2% inferior a la del període gener-setembre de l'any anterior (121,5 milions). Destaca també que la companyia ha tornat a revisar les previsions a l'alça.

  • 61,40€
  • 0,74%

La companyia recorda a la nota de resultats que el novembre de 2022 i febrer de 2023 va anunciar que esperava que els ingressos operatius per a l'exercici 2023 disminuïssin a la banda baixa de la segona desena (és a dir, la desena entre 10% i 20%) respecte al 2022. No obstant això, quan la companyia va publicar els seus resultats del primer semestre del 2023 aquestes previsions "es van actualitzar des d'una disminució a la banda baixa de la segona desena fins a una disminució a la banda alta de la primera desena (és a dir, la desena entre el 0% i el 10%) respecte al 2022".

Ara, remarca, "amb la visibilitat que té la companyia en aquest moment, Rovi torna a revisar a l'alça la previsió d'ingressos operatius per a l'any 2023 des d'una disminució de la banda alta de la primera desena, respecte al 2022, a unes vendes estables".

En qualsevol cas, apunta que “és raonable esperar que els resultats de la companyia també es puguin anar ajustant a la baixa el 2023”. Per al 2024, Rovi espera que els seus ingressos operatius "disminueixin a la banda mitjana de la primera desena (és a dir, la desena entre 0% i 10%) enfront del 2023".

Tot i que apunta que hi ha determinats factors que podrien variar-ne les estimacions. Per exemple, la campanya de vacunació de la covid-19 de l'exercici 2023, que encara està en curs i encara no es pot preveure com n’evolucionarà la demanda i producció.

També diu que "s'espera que l'expansió de les capacitats de formulació, ompliment asèptic, inspecció, etiquetatge i empaquetat a les cinc instal·lacions de Rovi a Madrid i l'alta demanda actual de serveis de fabricació (CDMO) al mercat puguin afavorir la incorporació de nous clients, amb el consegüent impacte en vendes que caldria considerar i que no n’és possible estimar aquesta data”.

Finalment, Rovi confia a obtenir l'autorització de comercialització de Risvan per part de l'FDA (Food and Drug Administration) nord-americana el març del 2024 i comercialitzar el producte al mercat nord-americà, "previsiblement de la mà d'un soci". "Les potencials vendes a assolir per aquest producte el 2024 dependran dels termes de l'acord que Rovi estableixi amb aquest soci potencial, cosa que podria impactar així mateix en les estimacions per al 2024", remarca.

Els ingressos operatius s'han elevat un 3% fins als 594,9 milions d'euros, com a resultat principalment del negoci de fabricació a tercers (CDMO1), que va créixer un 7% fins als 287,6 milions d'euros, i de l'estabilitat del negoci d'especialitats farmacèutiques, les vendes de les quals es van situar als 307,3 milions d'euros.

Rovi ha retallat l'Ebitda durant el període un 2%, en passar de 173,9 milions el 2022 als 171,2 milions d’euros dels nou primers mesos d'aquest any, mentre que el deute net, al tancament del 30 de setembre, se situava als 5,8 milions d'euros.

Juan López-Belmonte Encina, president i conseller delegat de Rovi, ha dit que "des que es van llançar les primeres vacunes contra la covid-19 el desembre del 2020, Rovi, com a fabricant de la vacuna de Moderna, ha estat un pilar fonamental a l'hora de donar una resposta ràpida, flexible i eficaç per portar la vacuna contra la covid-19 a tots els racons del planeta”.

"Estem fent un gran esforç inversor, juntament amb Moderna, per augmentar les capacitats actuals i poder produir moltes més unitats farmacèutiques en el futur", ha remarcat.

La companyia recorda també que la Junta General d'Accionistes va acordar el mes de juny passat el repartiment als accionistes d'un dividend d'1,2938 euros per acció, xifra que suposa un increment del 35% i implica el repartiment d'un import d'aproximadament el 35% del benefici net consolidat de l'any 2022 atribuït a la societat dominant. Aquest dividend es va abonar el 5 de juliol passat.

A més, Rovi va anunciar la posada en marxa d’un programa de recompra d’accions el juliol que va arrencar el 26 d’aquell mes i que estarà vigent durant un període de 12 mesos. La companyia invertirà un màxim de 130 milions d’euros per adquirir fins als 2,7 milions d’accions, representatives aproximadament del 5% del capital social.

El 31 d'octubre del 2023, Rovi havia executat aproximadament el 27,67% del programa de recompra, havent adquirit un total de 747.049 accions.

contador