ep archivo   el ceo de repsol josu jon imaz
REPSOL - Archivo

Repsol va obtenir un benefici net de 1.235 milions d'euros durant el primer semestre del l'any, enfront de les pèrdues de 2.484 milions registrades durant el mateix període de l'exercici passat després dels impactes històrics que es va apuntar per la Covid-19, segons els resultats que la companyia ha presentat aquest dijous.

  • 11,37€
  • -0,31%

Aquest guanys nets durant el semestre porten la companyia a superar els seus nivells preCovid, polvoritzant el benefici de 1.133 milions d'euros que va registrar durant els sis primers mesos de 2019, l'exercici previ a la pandèmia.

Per la seva banda, el resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis, va arribar als 959 milions d'euros a juny, amb xifres positives en tots els segments, destacant-ne l'àrea d'exploració i producció, i aproximant també als números del primer semestre de fa dos anys, quan va obtenir 1.115 milions d'euros.

A l'àrea industrial va sobresortir el comportament del negoci de Química i, a la de Comercial i Renovables, el negoci de Mobilitat va millorar les seves xifres notablement després de les restriccions i el confinament viscuts a Espanya el 2020.

La companyia presidida per Antonio Brufau va obtenir aquests resultats en un entorn marcat encara per l'impacte negatiu de la crisi sanitària en l'economia global, encara que amb millores respecte a l'escenari sense precedents de l'any passat, avançant, a més, en els seus objectius de descarbonització.

El grup s'ha donat suport per assolir aquests resultats durant el primer semestre en el seu model integrat i la posada en marxa del seu pla estratègic 2021-2025, que li ha permès afrontar el difícil entorn i aprofitar el començament de la recuperació de la demanda i la millora dels preus de les matèries primeres que fa a l'escenari deprimit de 2020.

FLUX DE CAIXA DE 1.932 MILIONS I REDUEIX DEUTE EN 392 MILIONS

Entre gener i juny, Repsol va registrar un flux de caixa operatiu positiu en tots els seus segments, ascendint a un total de 1.932 milions d'euros, i un flux de caixa lliure, també positiu en tots els seus segments, que va totalitzar 955.000.000, millorant així les xifres del mateix període de l'any passat, durant el qual la gestió duta a terme per la companyia també va permetre que fossin positives, fins i tot en un dels moments més durs de la pandèmia.

A més, l'energètica ha reduït el seu deute net un 6% (392 milions d'euros) durant aquest primer semestre, fins a situar-la en 6.386 milions d'euros. La liquiditat de Repsol era de 9.448 milions d'euros al tancament del juny, xifra que suposa 2,2 vegades els seus venciments a curt termini.

Addicionalment, amb l'objectiu de reforçar la seva posició financera, la companyia, que ha vist millorada la perspectiva de ràting per Moody's a 'estable', va tancar al març una emissió de bons híbrids per import de 750 milions d'euros i, al maig, una altra de bons sènior de 300 milions, ambdues a uns preus molt competitius.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha destacat que en les mesures implantades pel grup li "estan permetent capturar el màxim valor possible en aquest complicat entorn, aprofitant immediatament els indicis de recuperació que observem, amb senyals que ens acosten a nivells previs a la pandèmia". Al mateix temps, estem responent a les necessitats de la societat i donant passos ferms per assolir les zero emissions netes el 2050", ha afegit.

EXPLORACIÓ I PRODUCCIÓ

Per àrees de negoci, Exploració i Producció va assolir un resultat de 678 milions d'euros, davant les pèrdues de 51 milions registrades durant el mateix període de l'exercici anterior i als 646 milions d'euros de gener-juny del 2019, recolzant-se en la seva flexibilitat, mesures d'eficiència, optimització d'operacions i reducció de costos.

Mentrestant, l'àrea industrial va obtenir un resultat de 239 milions d'euros durant el primer semestre del 2021, enfront dels 296 milions del mateix període del l'any passat, afectat per la pandèmia i per la transició energètica, que exigirà importants projectes i inversions durant els propers anys per assolir els objectius de transformació i descarbonització definits per Repsol.

Tot i això, ha destacat el negoci de Química, que va viure una situació oposada, amb un acompliment excel·lent impulsat per una sòlida demanda i uns forts marges internacionals, que van arribar a tocar màxims històrics durant el segon trimestre de l'any. Per la seva banda, l'àrea de Comercial i Renovables va signar un resultat de 228 milions d'euros, un 40% superior. Durant el segon trimestre de l'any, les vendes en estacions de servei a Espanya van millorar un 63% en comparació amb les del mateix període del 2020, durant el qual es van viure èpoques de confinament i fortes restriccions a la mobilitat a Espanya.

RENOVABLES

El negoci de Renovables i Generació Baixa en Carboni va continuar, mentre, augmentant la seva aportació al grup i avançant en el seu impuls a les renovables. Repsol compta actualment amb 3.386 megawatts (MW) de capacitat instal·lada en operació i altres 2.549 MW en diferents etapes de desenvolupament. A més, la companyia va desembarcar al passat mes de maig al mercat de generació renovable nord-americà després de l'adquisició del 40% de Hecate Energy, que compta amb una cartera de projectes de 40 gigawatts (GW).

El 'full de ruta' de l'energètica preveu augmentar la seva cartera d'actius de generació renovable amb l'objectiu de ser un operador global, amb una capacitat que arribarà als 7,5 GW l'any 2025 i als 15 GW el 2030.

Noticias relacionadas

contador