ep archivo   repsol se ha adjudicado un bloque en la subasta de derechos exploratorios de petroleo y
REPSOL - Archivo

El benefici de Repsol es redueix dràsticament entre el gener i el juny. Els guanys de la petroliera espanyola han caigut un 44,1% al primer semestre de l'any, passant dels 2.539 milions el 2022 als 1.420 milions al tancament del juny del 2023. La caiguda ha estat més acusada al segon trimestre de l'any, ja que el benefici s'ha reduït un 73,1% fins als 308 milions d'euros, 700 menys que els 1.147 del mateix període de l'any passat i els 1.112 del trimestre anterior.

  • 11,04€
  • 0,18%

Segons la companyia espanyola, l'increment de la producció, l'eficiència del negoci de refinació i la major captació i fidelització de clients, principalment a través de l'app Waylet, van ser els catalitzadors d'uns resultats que la petroliera qualifica com a "sòlids". La cotitzada a l'IBEX 35 destaca que aquests resultats s'han obtingut en un context de caiguda dels preus i de la demanda energètica, alhora que es van seguir fent "passos decisius" en la seva transformació.

Repsol també ha destacat que a causa de la "incertesa, inflació global i lenta recuperació de l'economia xinesa", els preus dels productes energètics es van desplomar respecte al 2022, quan es va produir una "pujada anòmala" de les cotitzacions de les matèries primeres. Així, la companyia ha informat que entre el gener i el juny els marges de refinació van disminuir un 29%, els preus del cru Brent van baixar un 26% i el referent nord-americà de gas, l'Henry Hub, va caure un 54%.

Tenint això present, no és estrany que algunes àrees de negoci de l'empresa hagin aconseguit pitjors resultats entre gener i juny. En els casos d'Exploració i Producció i Generació baixa en Carboni, el resultat va empitjorar un 47,3% i un 41%, respectivament. Per contra, el resultat del segment Industrial es va expandir un 13,7%, mentre que l'àrea de Client es va duplicar el resultat fins als 322 milions d'euros, en comparació amb els 152 milions del període anterior (+111,8%).

L'EBITDA de la companyia s'ha reduït un 46% durant el semestre, fins als 4.303 milions d'euros enfront dels 8.019 milions aconseguits entre el gener i el juny del 2022. Per la seva banda, el deute també va caure dràsticament respecte al mateix període de l'any passat: un 84%, fins als 797 milions d'euros. Pel que fa al trimestre anterior, el deute de Repsol s'ha reduït en 83 milions d'euros.

El flux de caixa de les operacions durant el segon trimestre del 2023 va ser de 1.695 milions d'euros i de 3.522 milions d'euros durant el primer semestre del 2023. Segons la companyia, el "sòlid" flux de caixa de les activitats operatives durant el trimestre "va cobrir amb escreix inversions, interessos i altres". A més, el palanquejament del grup al tancament del segon trimestre es va situar al 2,8% en comparació amb el 3% del tancament del primer trimestre del 2023. La contribució fiscal es va situar en 7.343 milions d'euros al primer semestre.

"Estem obtenint de forma constant resultats sòlids en entorns desafiadors, mentre seguim transformant la companyia i construint una oferta multienergètica única que facilita una transició justa als nostres clients", ha assenyalat Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol.

De la mateixa manera, la companyia ha anunciat que actualitzarà el seu Pla Estratègic durant el primer trimestre del 2024 "després d'assolir tots els principals objectius marcats al pla dos anys abans del previst". Així, expliquen, es focalitzarà en una estratègia "que permeti assolir les zero emissions netes el 2050, alhora que es millori la posició de valor de la companyia".

La companyia també ha anunciat una reducció de capital addicional de 60 milions d'accions pròpies, l'execució de les quals està prevista el 2023. Després, el capital social de Repsol pujarà fins als 1.217 milions d'accions. Per això, la Societat ha engegat un programa de recompra per un màxim de 50 milions d'accions de Repsol que comença aquest mateix dijous.

AVANÇOS EN LA TRANSFORMACIÓ

Entre el gener i el juny, Repsol va invertir 3.047 milions d'euros, principalment a Espanya i als Estats Units. A més, la companyia destaca que aquest any destinarà un 35% de les inversions a projectes baixos en carboni.

Una de les palanques principals de la seva estratègia de reducció d'emissions és la transformació dels complexos industrials en pols multienergètics descarbonitzats. Per això, Repsol ha posat en marxa diverses iniciatives, entre les quals destaca la producció de combustibles renovables a partir de matèries primeres alternatives, com els olis vegetals, olis de cuina usats o biomassa, així com la implementació de noves tecnologies per al processament de residus sòlids urbans.

Durant el semestre, la companyia ha fet "passos significatius" per augmentar la seva generació renovable d'electricitat i assolir l'objectiu de 6.000 MW el 2025 i 20.000 MW el 2030. Durant aquests sis mesos, la companyia ha incorporat la cartera d'actius renovables d'Asterion Energies (7.700 MW) i l'inici de projectes en desenvolupament a Itàlia, que s'agreguen a la progressiva posada en marxa de noves instal·lacions a Espanya, Estats Units i Xile. En total, s'ha aconseguit una capacitat renovable en operació de 2.016 MW.

Pel que fa al negoci de Química, el març va començar la construcció del projecte d'ampliació del Complex Industrial a Sines, que inclou la instal·lació de dues noves plantes per produir materials 100% reciclables, amb aplicacions altament especialitzades per a sectors com el farmacèutic, l'automobilístic o l'alimentari.

La companyia també ha destacat que en aquests sis mesos s'han adquirit diferents compromisos per assolir les zero emissions netes. Entre ells, Repsol recorda que l'abril passat es va signar un préstec de 300 milions d'euros amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) lligat a criteris de sostenibilitat o el préstec de 575 milions concedit aquesta mateixa setmana pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) per al desplegament i posada en operació a Espanya de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques amb una capacitat total de 1.100 MW.

6,8 MILIONS DE CLIENTS DIGITALS

De la mateixa manera, Repsol ha destacat l'augment dels seus clients fins als 6,8 milions de clients al primer semestre, principalment a través de la seva app Waylet i de la seva estratègia Energías Connectadas, un programa que permet estalviar i comptar amb un únic proveïdor per a totes les necessitats d'energia per a la mobilitat i la llar (combustible, electricitat, calefacció, solar o mobilitat elèctrica). La companyia ha destacat que contribueix a generar el 20% de tota l'energia consumida a Espanya.

Pel que fa a mobilitat elèctrica, Repsol compta actualment amb una de les xarxes de recàrrega elèctrica més rellevants d'Espanya, amb més de 1.500 punts d'accés públic instal·lats, dels quals més de 690 estan operatius.

Al negoci d'Exploració i Producció, al llarg del semestre Repsol va completar la incorporació del grup inversor nord-americà EIG com a soci estratègic d'aquest negoci, en una operació que valora aquesta àrea en 19.000 milions de dòlars, aproximadament. La producció mitjana al primer semestre va assolir els 602.000 barrils equivalents de petroli al dia, un 10% més que durant el mateix període del 2022.

Una altra fita va ser l'adquisició el juliol del 50,01% de la comercialitzadora CHC Energía, autoritzada recentment per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), amb la qual s'ha elevat la cartera de clients d'electricitat i gas fins als 2 milions. "Amb aquesta compra, Repsol avança dos anys la consecució de l'objectiu fixat al seu Pla Estratègic 2021-2025, incrementa la seva expansió geogràfica a la Península Ibèrica i es consolida com el quart operador del mercat a Espanya en nombre de clients d'electricitat", apunten des de la petroliera espanyola.

Noticias relacionadas

contador