ep archivo   campus repsol el precio del crudo podria subir hasta los 100 euros en 2023 dependiendo
REPSOL - Archivo

El resultat net de Repsol al primer trimestre de l'any es va situar als 1.112 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 20,1% enfront dels 1.392 milions del mateix període de fa un any. La petroliera ha subratllat que el model de negoci integrat i el Pla Estratègic 2021-2025 van ser clau per aconseguir aquest resultat "en un context internacional carregat d'incerteses i de volatilitat als mercats".

  • 11,60€
  • -0,94%

La companyia ha remarcat que continua avançant en la seva transformació i reforçant-ne el perfil multienergètic, i ha destacat el llançament l'1 d'abril d'Energies Connectades, una proposta comercial que permet disposar d'un únic proveïdor que cobreix totes les necessitats d'energia per a la mobilitat i la llar.

Entre el gener i el març del 2023, Repsol va destinar gran part dels 1.726 milions d'euros d'inversió del trimestre en projectes destinats a la seva transformació i descarbonització. El percentatge més gran d'aquesta quantitat es va emprar a Espanya i als Estats Units. La companyia preveu que un 35% de les inversions del 2023 es destinin a projectes baixos en carboni.

“El nostre model de negoci integrat, així com el compliment i l'ambició del nostre Pla Estratègic, són fonamentals per obtenir resultats sòlids. Alhora, seguim elevant el nostre perfil multienergètic i avancem en la descarbonització. Hem llançat una oferta comercial pionera a Espanya, que ajuda els nostres clients al seu dia a dia en vincular totes les energies necessàries per a la mobilitat i la llar, i consolida la nostra visió de companyia”, ha declarat Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol.

Repsol ha remarcat que els preus dels hidrocarburs van disminuir "de manera notable" entre gener i març, llastats per les perspectives econòmiques incertes dels Estats Units i Europa davant les dificultats per frenar la inflació global. El cru Brent va rebaixar la cotització mitjana fins als 81 dòlars per barril, un 21% menys que al primer trimestre del 2022, amb una caiguda "notable" al març, fins als 72 dòlars per barril, derivada de la crisi bancària viscuda a mitjans de mes. Per la seva banda, el gas Henry Hub es va pagar a una mitjana de 3,4 dòlars per MBtu, un 32% inferior a la dels mateixos mesos del 2022.

En aquest context, l'empresa destaca que totes les àrees de negoci hagin aconseguit resultats positius. En els casos de Client, Industrial i Generació baixa en Carboni van estar per sobre dels obtinguts durant el mateix període de l'exercici anterior. Per part seva, Exploració i Producció va reflectir en la seva xifra l'esmentat descens considerable dels preus dels hidrocarburs. "El model integrat de Repsol va jugar un paper indispensable perquè, amb tot això, el resultat ajustat, que mesura específicament el funcionament dels negocis, sumés 1.891 milions d'euros", ha subratllat la companyia al comunicat.

DETALL PER ÀREES DE NEGOCI

A Exploració i Producció, el resultat ajustat va pujar fins als 474 milions, 257 milions inferior al del mateix període del 2022, a causa principalment d'uns menors preus de realització i una major amortització i costos de producció. Això va ser parcialment compensat per volums més grans, menors regalies, menors costos exploratoris, l'apreciació del dòlar enfront de l'euro així com menors impostos.

En Client, el resultat ajustat va pujar fins als 174 milions, 79 milions superior al del mateix trimestre del 2022, a causa principalment d'uns resultats més grans en Mobilitat, Comercialització d'Electricitat i Gas, GLP i Lubricants, Aviació, Asfalts i Especialitats. Això va ser parcialment compensat per majors impostos derivats d'un resultat operatiu més gran.

A Industrial, el resultat ajustat va pujar fins als 1.279 milions, 1.044 milions superior al del mateix trimestre del 2022, a causa principalment d'uns resultats més grans als negocis de Refinament, així com a Trading i Majorista i Trading de Gas i de l'apreciació del dòlar respecte al euro. Això va ser parcialment compensat per menors resultats en Química, així com uns majors impostos derivats d'un resultat operatiu més gran.

A Generació baixa en Carboni, el resultat ajustat va pujar fins als 34 milions, 6 milions superiors als del mateix període del 2022, a causa principalment d'uns resultats més grans en Renovables. Això va ser parcialment compensat per majors impostos derivats d'un resultat operatiu més gran.

POSICIÓ FINANCERA

La generació de caixa operativa durant el primer trimestre del 2023 va pujar fins als 1.827 milions, 736 milions superior al mateix període del 2022. El deute net del grup al tancament del primer trimestre del 2023 es va situar en 880 milions, 1.376 milions inferior al del tancament de l'any 2022, després de rebre els ingressos per la venda del 25% de la unitat d'exploració i producció. La generació de caixa operativa durant el trimestre va ser superior a les inversions orgàniques, interessos i dividends, ha subratllat l'empresa.

El palanquejament del grup al tancament del primer trimestre del 2023 es va situar al 3,0%, que compara amb el 8,0% al tancament del quart trimestre del 2022.

RETRIBUCIÓ A L'ACCIONISTA

Repsol va distribuir un dividend de 0,35 euros bruts per acció el passat 11 de gener del 2023.

La celebració de la propera Junta General Ordinària d'Accionistes està prevista el 25 de maig de 2023. En aquesta Junta General es proposarà la distribució d'un dividend complementari de 0,35 euros bruts per acció el 6 de juliol de 2023, la distribució d'un dividend de 0,375 euros bruts per acció el gener de 2024 així com l'amortització de 50 milions d'accions abans del final de juliol.

A més, i per tal de tenir la suficient flexibilitat per a l'amortització d'accions addicionals, es proposarà a la Junta la delegació al Consell d'Administració de la facultat d'executar reduccions de capital addicionals fins a un màxim equivalent al 10% del capital social de la societat.

Noticias relacionadas

contador