ep el consejero delegado de repsol josu jon imaz durante el foro la industria motor de europa en el
H.Bilbao - Europa Press

Repsol va obtenir un resultat net de 2.785 milions d'euros entre el gener i el setembre, un 14% menys que durant el mateix període del 2022 en un context de preus del cru i del gas "significativament inferiors" als del mateix període del 2022. La companyia ha subratllat que els preus de les matèries primeres van baixar "de forma notable" des de les anòmales cotes en què es van situar el 2022.

  • 11,84€
  • 2,25%

Durant els primers nou mesos del 2023, el cru Brent va cotitzar a una mitjana de 82,1 dòlars per barril, un 22% menys que durant el mateix període de l'any anterior. Per la seva banda, el gas Henry Hub va patir una caiguda del preu mitjà del 60%, fins a arribar als 2,7 dòlars per MBtu. Durant l'últim trimestre de l'exercici les retallades de producció d'alguns països van impulsar novament a l'alça els preus i, juntament amb la incertesa sobre el creixement econòmic mundial, van tensionar un mercat que, segons l'empresa, previsiblement "seguirà caracteritzat durant els propers mesos per la volatilitat derivada del convuls escenari geopolític".

La petroliera ha indicat al comunicat de resultats que durant els nou primers mesos de l'any va continuar avançant el compliment dels seus objectius estratègics, mentre feia front a un entorn internacional "marcat per la volatilitat". El resultat ajustat, que mesura específicament el funcionament dels negocis, va assolir 3.816 milions d'euros. L'exercici de les àrees Industrial i Client va ser fonamental per aconseguir aquests resultats, ha indicat, alhora que ha subratllat el seu progrés en la seva transformació per ser zero emissions netes.

Durant els tres primers trimestres del 2023, Repsol va invertir 4.362 milions (+82% enfront del mateix període del 2022). La companyia estima que el 35% del que s'ha invertit es destini a iniciatives baixes en carboni. El focus principal durant aquests primers nou mesos de l'any va continuar sent a Espanya, on es va fer servir un 41% de la suma total, i els Estats Units, on s'hi van dirigir un 37% de les inversions. Repsol preveu finalitzar el 2023 amb una inversió orgànica total de 5.200 milions, aproximadament. La companyia també ha dit que la possibilitat que es mantingui l'impost extraordinari del Govern a les energètiques podria "condicionar" els seus futurs projectes industrials a Espanya".

Un altre dels pilars per a la transició energètica de Repsol és la generació renovable d'electricitat, amb uns objectius de 6.000 MW el 2025 i 20.000 MW el 2030. L'octubre, la cartera d'actius en operació ha arribat als 2.300 MW, després de la posta progressiva en marxa de noves instal·lacions eòliques i fotovoltaiques a Espanya, Estats Units i Xile.

“El 2023 està sent un any de profunda transformació per a Repsol, amb avenços ferms en descarbonització i en la consolidació del nostre perfil multienergètic. En un entorn volàtil com l'actual, estem obtenint resultats sòlids, augmentant la retribució als nostres accionistes i recolzant els nostres clients”, ha declarat Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol.

AUGMENT DEL DIVIDENT I CONTRIBUCIÓ FISCAL

El dividend en efectiu abonat l'any 2023 es va situar en 0,70 euros bruts per acció, un 11% més que el 2022. La combinació de dividends i reduccions de capital suposarà la distribució de prop de 2.400 milions d'euros als accionistes durant aquest exercici. Addicionalment, els accionistes percebran el gener del 2024 una retribució de 0,4 euros bruts per acció, xifra que suposa un increment del 14% respecte al que s'ha pagat el gener del 2023.

A més, la companyia té previst reduir el capital social l'exercici 2023 en 110 milions d'accions que, afegides als 200 milions d'accions amortitzades l'exercici 2022, representarien un total de 310 milions d'accions, equivalent a un 20% del capital social existent al desembre del 2021 i "àmpliament" per sobre de l'objectiu establert pel Pla Estratègic 2021-2025.

Pel que fa a la contribució fiscal, entre el gener i el setembre Repsol va aportar 10.890 milions d'euros a les arques públiques. A prop del 70% (7.441 milions) corresponen a Espanya. Els tributs propis meritats van pujar fins als 3.206 milions d'euros i van representar més de la meitat dels beneficis (52%). A més, la companyia destaca que va contribuir durant el període amb una taxa de l'impost sobre societats del 37%, molt per sobre del tipus nominal aplicable a Espanya –del 25%– i de la mitjana dels països de l'OCDE. Tot això situa Repsol com l'empresa de l'IBEX 35 que més impostos va pagar al país, remarca.

El deute net es va situar al final del tercer trimestre als 1.855 milions d'euros. La liquiditat va assolir els 10.650 milions, suficient per cobrir més de cinc vegades els venciments de deute brut a curt termini.

Noticias relacionadas

contador