ep archivo   el ceo de repsol josu jon imaz
REPSOL - Archivo

Repsol va obtenir el primer trimestre d'aquest any un benefici net de 648 milions d'euros, davant les pèrdues de 487 milions d'euros registrades durant el mateix període de l'exercici anterior, quan va procedir a un fort ajust en els seus inventaris pel descens en els preus del cru i de gas i per la caiguda que es deixava ja notar en la demanda per l'inici de la pandèmia del coronavirus.

  • 11,86€
  • -0,21%

Segons ha informat la companyia, aquests guanys durant els tres primers mesos d'aquest any s'han assentat en "una eficient gestió" que li ha permès afrontar el difícil context provocat per la crisi de la Covid-19, tot i que la pandèmia ha continuat "llastrant l'economia global durant els primers mesos de l'exercici", que li ha permès aprofitar la recuperació que va començar a observar-se en els preus del cru després de la seva abrupta caiguda de 2020 i millorar les xifres obtingudes durant el mateix període de l'any passat.

Així, després que la pandèmia s'esfondrés l'any passat la demanda mundial i els preus de les matèries primeres de referència internacional, amb descensos sense precedents que van portar el cru Brent a mínims de 15 dòlars per barril a l'abril de 2020 i a una cotització mitjana per l'exercici de 41 dòlars, en aquests tres primers mesos de 2021 la cotització mitjana del Brent es va incrementar fins als 61 dòlars per barril, la qual cosa va comportar la revaloració dels estocs, mentre que la del gas Henry Hub es va situar als 2,7 dòlars per MBTU, similar al trimestre precedent.

Per la seva banda, el resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis del grup, es va situar als 471 milions d'euros, un 5,4% superior al primer trimestre del l'exercici passat, amb un destacat comportament de les àrees d'Exploració i Producció i de Química.

Així, la companyia presidida per Antonio Brufau ha assenyalat que el model integrat de negoci de Repsol ha estat "determinant" per aconseguir una xifra positiva en un context de gran dificultat, que va afectar de manera notable Refinació i Mobilitat.

En aquest sentit, la posada en marxa del pla estratègic 2021-2025, llançat pel grup el passat mes de novembre, juntament amb les mesures que ha implantat per fer front a la pandèmia, van mostrar la seva eficàcia i van tenir el seu reflex en una millora de tots dos resultats respecte als obtinguts durant el mateix període de 2020.

FLUX DE CAIXA OPERATIU POSITIU DE 1.030 MILIONS

A més, tots els seus negocis van obtenir un flux de caixa operatiu positiu, que per al conjunt del grup va ascendir a un total de 1.030 millones d'euros, i un flux de caixa lliure també positiu, que va sumar un total de 507 milions.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va posar en valor l'exercici positiu obtingut pel grup durant aquest trimestre "en un entorn extremadament difícil que ens obliga a seguir treballant dur, de la manera més eficient i flexible possible".

"Estem posant les bases de futur de Repsol, avançant en els nostres objectius de descarbonització amb projectes punters que reforcen la indústria espanyola i ajuden a la recuperació de la crisi", ha afegit.

Alineada amb aquesta estratègia de ser protagonista en la transició energètica, Repsol va destinar un 40% de les seves inversions del primer trimestre a projectes baixos en carboni.

REDUEIX EL SEU DEUTE NET A 326 MILIONS I LIQUIDITAT DE GAIREBÉ 8.500 MILIONS

Pel que fa al deute net, l'energètica el va reduir en 326 milions d'euros durant els tres primers mesos de l'any, un 5%, fins a situar-lo en 6.452 milions.

Per la seva banda, la liquiditat de Repsol se situava als 8.456 milions d'euros al tancament del primer trimestre, xifra que representa 2,93 vegades els venciments a curt termini. En referència a això, amb l'objectiu de reforçar la seva posició financera, la companyia va tancar al març una emissió de bons subordinats per un import de 750 milions d'euros.

Pel que fa a la retribució a l'accionista, la junta general d'accionistes va aprovar el passat 26 de març un dividend complementari de 0,30 euros bruts per acció en efectiu, amb càrrec als beneficis del exercici 2020, que se suma a l'abonat al gener. També va aprovar el repartiment, assimilable a la tradicional pagament a compte de l'exercici 2021, de la quantitat de 0,30 euros bruts per acció.

Noticias relacionadas

contador