El resultat net de Repsol va pujar fins als 1.939 milions d'euros entre el gener i el setembre del 2021, superior al que es va obtenir durant el mateix període del 2019 (1.466 milions d'euros), últim any abans de la crisi de la Covid-19. Els primers nou mesos del 2020, Repsol va registrar unes pèrdues de 2.578 milions d'euros.
- 11,86€
- -0,21%
El resultat net ajustat, que mesura l'acompliment dels negocis, es va situar en 1.582 milions d'euros (1.637 milions el 2019), amb números positius a tots els segments. La petroliera subratlla que el tercer trimestre ha batut el consens dels analistes financers.
Repsol ha explicat que les mesures definides al Pla Estratègic 2021-2025, juntament amb "una gestió orientada a l'eficiència", li van permetre "capturar el màxim valor possible i tornar al camí dels resultats previs a la pandèmia, en un context en què es va observar una clara recuperació dels preus de les matèries primeres. En paral·lel, va avançar amb fermesa per assolir els seus objectius de descarbonització, que va reforçar amb noves metes més ambicioses que marcaran la seva transformació cap a la neutralitat en carboni l'any 2050".
Aquest exercici i la generació de caixa derivada de l'escenari de preus més elevats de les matèries primeres han portat el Consell d'Administració a proposar a la propera Junta General Ordinària d'Accionistes una millora del dividend en efectiu d'un 5%, fins als 0,63 euros per acció, i una reducció del capital social de 75 milions d'accions equivalent al 4,9% del capital actual de la companyia.
Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, ha declarat que estan aconseguint "recuperar el camí de resultats previ a la pandèmia, impulsats per la nostra gestió eficient i l'execució del Pla Estratègic, alhora que avancem amb fermesa en la nostra transformació per ser neutres en carboni el 2050”.
Pel que fa als preus del cru i del gas, aquests van tornar els primers nou mesos de l'any a nivells previs a la pandèmia, amb el Brent cotitzant a una mitjana de 67,9 dòlars per barril i l'Henry Hub, a 3 ,2 dòlars per MBtu.
Tots els segments van aconseguir xifres positives en els resultats, destacant-ne Exploració i Producció, particularment influït pel camí alcista dels preus de les matèries primeres. L'àrea de Química va continuar amb l'exercici "excepcional" observat en trimestres anteriors, Renovables va incrementar la seva contribució al grup, i els negocis de Mobilitat i Aviació van millorar el seu comportament després de deixar enrere part de les restriccions a la mobilitat derivades de la crisi sanitària.
La companyia també va aconseguir en tots els segments de negoci un flux de caixa operatiu positiu, que va pujar fins als 3.371 milions d'euros, i un flux de caixa lliure, també positiu en tots els segments, que va sumar 1.855 milions. A més, entre el gener i el setembre del 2021, Repsol va reduir el seu deute net un 9% (642 milions d'euros), des dels nivells del desembre passat, fins a situar-lo als 6.136 milions. Per la seva banda, la liquiditat es va xifrar en 9.948 milions d'euros, xifra que representa 2,57 vegades els venciments a curt termini.
Després del tancament del trimestre, Repsol va actualitzar els seus plans per accelerar la transició energètica, amb un increment de 1.000 milions d'euros, fins a l'any 2025, en les inversions destinades a augmentar la generació elèctrica renovable i la producció d'hidrogen lliure d'emissions. impulsar altres iniciatives baixes en carboni.
Així mateix, cal destacar que el Consell d'Administració ha près coneixement, durant la reunió d'aquest dijous, de la renúncia presentada per José Manuel Loureda Mantiñán a càrrec seu de conseller i, en conseqüència, de vocal de les Comissions de Retribucions i de Sostenibilitat.
ÀREES DE NEGOCI
L'àrea d'Exploració i Producció va obtenir un resultat de 1.063 milions d'euros entre el gener i el setembre del 2021, amb què va superar el resultat neutre del mateix període de l'exercici anterior i també els 864 milions del 2019. La companyia ha explicat que l'àrea es va impulsar a partir de la seva eficiència i l'optimització de les seves operacions i costos, que van permetre obtenir el màxim valor possible de l'increment dels preus de les matèries primeres de referència internacional.
L'àrea Industrial va assolir un resultat de 339 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 48% superior als 229 milions del mateix període del 2020. El negoci de Química va tenir un exercici "excepcional", mentre que, per la seva banda, Refinament va seguir veient-se impactat pels efectes de la pandèmia i per parades realitzades per adequar les operacions a l'entorn de baixa demanda i marges.
L'àrea de Comercial i Renovables va assolir un resultat de 397 milions d'euros, un 20% per sobre dels 332 milions del mateix període de l'exercici anterior. Les àrees de Mobilitat i Aviació van millorar el seu comportament, una vegada superades les restriccions a la mobilitat que es van viure a gran part del món el 2020, a la qual cosa es va afegir un bon exercici de Renovables i Generació Baixa a Carboni.