ep archivo   la presidenta de redeia beatriz corredor
REDEIA - Archivo

Redeia (antiga Red Eléctrica) ha anunciat un benefici de 664,7 milions d'euros al tancament del 2022. Aquesta xifra suposa un descens del 2,3% respecte al 2021 “principalment per la regularització d'ingressos i més despeses en l'activitat de gestió i operació d'infraestructures elèctriques a Espanya", ha explicat l'empresa.

  • 16,39€
  • 0,37%

Els ingressos (xifra de negoci i la participació en beneficis de societats valorades pel mètode de la participació) s'han situat a 2.065,4 milions d'euros, un 4,2% superior a l'exercici anterior. "Aquesta bona dada reflecteix creixement en pràcticament tots els negocis, entre els quals destaca lʻevolució de lʻactivitat elèctrica internacional i del negoci de telecomunicacions", ha afegit.

El resultat brut d'explotació, Ebitda, es va reduir un 0,5%, fins als 1.491 milions d'euros, mentre que el resultat net d'explotació, Ebit, va caure un 3,1%, fins als 961 milions.

"L'Ebitda hauria estat positiu, en concret d'un increment de l'1,8%, si no hagués experimentat els ajustaments reguladors esmentats. A aquesta xifra hi han contribuït els esforços realitzats en matèria d'eficiència i la bona evolució de la xifra de negoci i els resultats del negoci elèctric internacional, el satelital i el de fibra òptica", ha assenyalat Redeia.

EVOLUCIÓ DELS COSTOS

Els costos operatius van pujar el 29,9%, fins als 714,8 milions d'euros. Les despeses d'aprovisionaments i altres despeses d'explotació van passar dels 362,9 milions d'euros el 2021 als 504,1 milions d'euros el 2022.

Aquest augment de 141,2 milions d'euros s'explica per la incorporació dels costos associats a la central Chira-Soria (+59,6 milions d'euros) i per majors despeses d'operació i manteniment associades majoritàriament al programa de manteniment d'actius crítics (+47,9 milions d'euros), la finalització dels quals està prevista el 2023.

Així mateix, en aquesta partida s'hi inclouen els costos associats als nous negocis i projectes derivats del canvi de perímetre del grup (+22,7 milions d'euros).

Les despeses de personal van augmentar el 12,4%, fins als 210,6 milions d'euros. Aquest increment recull una provisió associada principalment al Pla de Sortides Incentivades després de firmar un nou conveni col·lectiu a Red Eléctrica Corporación (+16,3 milions d'euros) i les despeses de personal associades als nous negocis d'Hispasat (+5,1 milions d'euros).

"Les despeses operatives comparables, sense tenir en compte l'efecte de l'execució del programa especial de manteniment en el negoci regulat a Espanya, el canvi de perímetre a Hispasat (Perú i Axess), els costos associats a Chira-Soria i la provisió relativa fonamentalment al Pla de Sortides Incentivades, van pujar un 3,4% i van demostrar l'eficàcia de les mesures anticipatives i d'eficiència per contenir els efectes de la inflació”, segons l'empresa.

PAGAMENT DE DIVIDENT I EVOLUCIÓ DELS NEGOCIS

Pel que fa al dividend, el Consell d'Administració proposarà a la Junta General d'Accionistes el repartiment d'un dividend d'1 euro amb càrrec als resultats del 2022. D'aquest import s'han de detreure els 0,2727 euros per acció pagats a compte el 9 passat de gener. El dividend complementari de 0,7273 euros s'abonarà previsiblement al juliol.

La gestió i operació d'infraestructures elèctriques ha tancat el 2022 amb menys ingressos per l'aplicació de les ordres TED/1311/2022 i TED/1343/2022 que estableixen les retribucions definitives del 2016-2019. Sense aquest impacte, la xifra de negoci hauria registrat una dada superior a la de l'exercici anterior.

Per la seva banda, la filial internacional Redinter ha computat més ingressos pel creixement orgànic a Xile i el Perú i per l'aportació al Brasil dels resultats d'Argo després de posar en servei Argo II i Argo III i adquirir 5 noves concessions, a més de l'efecte favorable del tipus de canvi.

Per la seva banda, Hispasat ha registrat vendes més grans, una aportació positiva pel tipus de canvi i també ha experimentat canvis en el perímetre comptable per la inclusió d'Axess des d'agost i l'any complet dels negocis adquirits el 2021 al Perú. En el cas de la fibra, Reintel ha incrementat ingressos gràcies principalment a la seva activitat comercial i a la vinculació dels contractes a la inflació.

Pel que fa al deute financer net, va tancar el mes de desembre als 4.633,8 milions d'euros, un 18% inferior al registrat l'any anterior. Aquesta disminució s'explica, entre altres motius, per la venda a KKR del 49% de la filial de fibra òptica, Reintel.

Noticias relacionadas

contador