photo d archives le logo de la societe micron technology est visible sur son bureau a shanghai

Comença a haver-hi dubtes amb la intel·ligència artificial (IA)? Les accions de Micron Technology, el fabricant nord-americà més gran de semiconductors, cauen un 5% a Wall Street després que la companyia publiqués resultats al tancament de la sessió borsària. Els comptes de Micron es van situar per sobre de les estimacions del mercat, però als inversors els ha defraudat la previsió de beneficis i ingressos de la companyia radicada a Boise (Idaho).

  • 131,52$
  • -0,01%

Micron ha informat que va aconseguir un benefici de 332 milions d'euros al trimestre, xifra que contrasta de manera destacada amb les pèrdues de 1.896 milions del tercer trimestre fiscal de l'exercici anterior, tot i que s'ha reduït sensiblement respecte als 793 milions guanyats al segon trimestre fiscal. Des del començament d'any, la companyia ha retallat significativament les seves pèrdues des dels 4.403 milions del període comparable anterior als 109 milions en aquest.

Segons ha explicat l'empresa, la demanda relacionada amb la IA ha impulsat un creixement "seqüencial" del 50% als ingressos dels centres de dades i una combinació d'ingressos de centres de dades rècord. En concret, les vendes de Micron han augmentat fins als 6.811 milions de dòlars durant aquest període companyia, un 81% més que els 3.572 milions aconseguits fa un any, mentrestant durant els primers nou mesos de l'exercici fiscal 2024, el fabricant de semiconductors ha aconseguit augmentar els seus ingressos un 50%, fins als 17.361 milions de dòlars.

En aquest sentit, Micron va experimentar un augment seqüencial del 13% als ingressos procedents de la memòria dinàmica d'accés aleatori (DRAM), fins als 4.700 milions de dòlars. Així mateix, els ingressos procedents de les memòries NAND van augmentar un 32% seqüencial, fins als 2.100 milions de dòlars, per sobre de les estimacions del consens, que preveien unes vendes de fins als 1.900 milions.

De la mateixa manera, el marge brut de la companyia s'ha tornat positiu tant al tercer trimestre fiscal (1.832 milions enfront dels -668 milions) com durant l'any (2.876 milions enfront dels -981 milions).

"La sòlida demanda d'IA i la forta execució van permetre a Micron impulsar un creixement seqüencial dels ingressos del 17%, superant el nostre rang d'orientació al tercer trimestre fiscal. Estem guanyant quota en productes d'alt marge com la memòria d'alt ample de banda (HBM), i els nostres ingressos per SSD per a centres de dades van assolir un rècord, cosa que demostra la fortalesa de la nostra cartera de productes d'IA en DRAM i NAND", ha indicat Sanjay Mehrotra, president i CEO de Micron Technology.

Mehrotra també s'ha mostrat "entusiasmat" amb "l'expansió de les oportunitats impulsades per la IA" que la companyia té al davant i ha assegurat que està "ben posicionada" per "oferir un rècord d'ingressos a l'any fiscal 2025". De la mateixa manera, el primer executiu de Micron ha explicat a la conferència amb analistes que els preus dels seus productes orientats a la IA probablement augmentaran de preu, alhora que ha assenyalat certa debilitat als mercats de telefonia mòbil i PC.

"Creiem que Micron serà un dels beneficiaris més grans de la indústria de semiconductors en l'oportunitat de creixement plurianual impulsada per la IA", ha afirmat Mehrotra.

DECEBEDORES PREVISIONS

Amb tot, les bones xifres de Micron no han aconseguit tapar unes previsions que no han agradat gens als inversors.

La companyia ha ofert una guia de beneficis que se situa força en línia amb les previsions del mercat: preveu uns ingressos de 7.600 milions de dòlars al quart trimestre fiscal, just per sobre de l'estimació dels 7.590 milions del consens d'analistes. L'opinió generalitzada és que els ingressos de l'exercici fiscal 2024 pujaran fins als 24,8 milions de dòlars, amb uns beneficis de 98 cèntims per acció.

Els experts de Renta 4 Banc assenyalen que aquesta 'guidance' ha provocat que el mercat "continuï qüestionant-se la sostenibilitat d'unes pujades borsàries excessivament concentrades al voltant de la IA". Per part seva, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, destaca que els inversors "esperaven una revisió a l'alça de les estimacions de resultats de la companyia encara més gran".

"Per la seva banda, els analistes que segueixen el valor i que són els que millor coneixen la companyia van revisar a l'alça de manera generalitzada les seves expectatives de resultats per a la companyia i les seves valoracions, amb el 90% recomanant comprar-les. Com ja hem assenyalat moltes vegades, la primera reacció dels inversors després de la publicació de resultats no és sempre la definitiva, per la qual cosa cal tenir molta cura a l'hora de prendre decisions d'inversió en calent”, adverteix aquest expert.

Així mateix, els estrategs de Bankinter assenyalen que les xifres de Micron són indiscutiblement bones, com també ho ha estat el fet que les guies de beneficis per al proper trimestre "no van presentar sorpreses positives". "Malgrat les caigudes que tindrà el valor avui, seguim considerant Micron un valor que cal tenir en cartera dins d'un sector com el dels semiconductors que segueix recolzat pels forts creixements dels beneficis per acció (BPA) esperats", afegeixen.

Les accions de Micron s'han duplicat més a l'últim any gràcies a l'auge de la intel·ligència artificial. La memòria més avançada de Micron és necessària per a les unitats de processament gràfic (GPU) d'IA com les d'Nvidia, cosa que situa la companyia nord-americana en una posició privilegiada per aprofitar la creixent demanda de tecnologia per entrenar i desplegar aplicacions d'IA com el cèlebre ChatGPT d'OpenAI. En una trucada amb analistes, Micron va dir que la seva memòria d'alta amplada de banda, el tipus utilitzat en els xips d'IA, està esgotada fins al 2025.

contador