ep el ceo de puig y vocal de la junta directiva del cercle deconomia marc puig
EUROPA PRESS

Puig, el gegant de productes de luxe com fragàncies, moda d'alta costura i cosmètica, ha presentat un benefici net de 154 milions d'euros al primer semestre del 2024, un 27% menys que durant el mateix període del 2023. Les seves accions s'han enfonsat a la borsa un 13,65%, fins als 21,2 euros.

  • 20,52€
  • 1,58%

Això malgrat que la companyia va elevar les vendes netes un 9,6%, fins a 2.171 milions d'euros, lleugerament per sota dels 2.203 milions anticipats pels experts de Banc Sabadell.

El marge brut ha millorat fins al 75,8% des del 75,1%, però els majors costos de publicitat i promoció (685 milions enfront dels 585 milions) i l'augment dels costos generals (542 milions enfront dels 492 milions), han fet que el benefici brut d'explotació (EBITDA) augmenti a un ritme més baix del 3,1%, fins als 313 milions.

Això ha reduït el marge operatiu de la companyia fins al 14,4% des de l'anterior 15,3%. A més, una partida d'altres despeses de 135 milions d'euros, que el semestre del 2023 va ser negativa en només 2 milions, ajuda a explicar la caiguda del 27% en el benefici net.

La companyia ha indicat que aquesta caiguda es deu principalment "als costos de caràcter excepcional" de la sortida a borsa, "així com a les despeses en fusions i adquisicions i altres ajustos". En aquest sentit, Puig ha explicat que "el principal ha estat un reconeixement extraordinari atorgat a tots els treballadors de Puig amb motiu" de la sortida a borsa, "que ha pujat a un bonus en efectiu de 94 milions d'euros".

Puig ha precisat que, excloent-ne aquests paràmetres, el seu EBITDA ajustat ha augmentat un 7,4%, fins als 410 milions, i el benefici net ajustat ha pujat un 4,8%, fins als 238 milions.

De cara al conjunt del 2024, l'empresa ha reiterat les previsions de "creixement de les vendes netes a perímetre constant d'una xifra alta d'un dígit, i un EBITDA ajustat estable respecte del 2023, amb potencial a l'alça a mitjà termini".

Per segments, les vendes de fragàncies i moda van augmentar un 10,7%, fins als 1.599 milions d'euros, mentre que les vendes del negoci de maquillatge van caure un 1,8%, fins als 334 milions, i els ingressos de la divisió de cura de la pell van pujar un 25,2%, fins als 256 milions.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els experts de Bankinter comenten que "Puig compleix les guies que va anunciar al moment de la seva sortida a borsa. El creixement en vendes comparables és de dígit simple alt i pugen per sobre de la mitjana del sector de fragàncies premium, cosa que li permet guanyar quota de mercat".

A més, assenyalen que "el marge EBITDA es manté estable. El deute net es manté també dins dels objectius del grup, amb una ràtio de palanquejament per sota de 2" vegades l'EBITDA.

"No obstant", afegeixen, "les fortes caigudes del benefici abans d'impostos i del benefici net penalitzaran el valor a la sessió d'avui".

"En aquest sentit", conclouen, "serà determinant la qualitat de les xifres dels primers trimestres del 2025, quan ja la comparativa no estigui distorsionada per les despeses extraordinàries derivades" de la sortida a borsa.

Noticias relacionadas

contador