- 0,19€
- 0,76%
La multinacional neerlandesa Philips torna al benefici al segon trimestre del 2023. La compnyia radicada a Eindhoven ha anunciat que els guanys entre abril i juny van pujar fins als 74 milions d'euros enfront de les pèrdues de 20 milions registrades durant el mateix període de l'any anterior. A més, Philips ha elevat les previsions per a l'exercici fiscal actual.
"Estem avançant d'acord amb el que preveuen les nostres tres prioritats: millorar la seguretat i la qualitat dels pacients, reforçar la fiabilitat de la cadena de subministrament i simplificar la nostra manera de treballar", ha destacat Roy Jakobs, conseller delegat de la companyia especialitzada en assistència sanitària i electrònica de consum.
De la mateixa manera, les vendes han augmentat fins als 4.470 milions d'euros, xifra que suposa un 7% més en taxa nominal i un 9% en termes comparables. El juny del 2022, Philips va informar que les vendes van minvar un 1% fins als 4.177 milions d'euros, un 7% menys en termes comparables.
A més, la companyia va ingressar més a totes les regions en què opera, destacant-ne Europa occidental (+12%, 913 milions) i Estats Units (+4%, 1.924 milions). A la resta de mercats madurs, Philips va créixer un 10% fins als 428 milions d'euros, mentre que els mercats emergents van aportar unes vendes de 1.205 milions d'euros, un 8% més.
Així mateix, l'EBITDA de la companyia s'ha triplicat fins als 292 milions d'euros enfront dels 92 milions d'euros amb què va tancar el mateix trimestre de l'any anterior. Aquesta xifra representa un 6,5% del percentatge de vendes de Philips.
Després de conèixer aquestes xifres, les accions de la companyia neerlandesa cauen per sobre del 4% a la borsa d'Amsterdam. Des del començament d'any, el valor ha aconseguit repuntar a prop d'un 50% al mercat.
D'altra banda, el flux de caixa lliure de Philips va tancar el trimestre en 5 milions d'euros enfront dels 488 milions negatius del mateix trimestre de l'any anterior, impulsat principalment per "l'augment dels beneficis i la reducció de les sortides de capital circulant". La companyia també ha destacat que els canvis al deute (+54 milions, 8.216 milions) van incloure principalment nous bons emesos per valor de 2.000 milions d'euros, compensats en part per reemborsaments de bons per valor de 1.200 milions d'euros.
Aquestes xifres han animat la companyia a millorar les previsions per a la resta d'exercici fiscal. Concretament, Philips espera ara un creixement de les vendes comparables d'un dígit intermedi i un marge EBITDA ajustat a l'extrem superior del rang d'un dígit alt per a tot el 2023, tot i que adverteix que hi ha hagut "incerteses" perquè es donin aquestes xifres.
Concretament, Philips destaca que aquesta previsió exclou "l'impacte de la discussió en curs sobre una proposta de decret de consentiment més enllà de les hipòtesis actuals, així com els litigis en curs i la investigació del Departament de Justícia dels Estats Units relacionada amb l'acció de camp de Respironics". Cal recordar que, el juny del 2021, la companyia va retirar milions de respiradors per tractar l'apnea del son. Segons l'empresa neerlandesa, ja s'han produït el 99% dels respiradors i els kits de reparació per substituir els aparells afectats.
Jakobs ha assenyalat que saldar el seu deute en aquest camp continua sent la "màxima prioritat" de Philips. "La gran majoria dels dispositius de teràpia del son ja estan a les mans de pacients i proveïdors d'assistència domiciliària, i estem plenament centrats en la reparació dels ventiladors afectats", ha afegit.