ep el presidente y consejero delegado de naturgy francisco reynes analiza el sector energetico
Diego Radamés - Europa Press

El resultat net del primer semestre de l'exercici 2023 de Naturgy va pujar fins als 1.045 milions d'euros, un 87,6% més que durant el primer semestre del 2022, recolzat pel bon exercici de les activitats liberalitzades internacionals, en particular, per les activitats de Gestió de l'energia i Comercialització, i l'evolució positiva del resultat aquest dilluns.

  • 22,98€
  • -0,09%

El 30 de juny del 2023, Naturgy va reportar un EBITDA de 2.849 milions (+39%). Les inversions realitzades durant el període van pujar fins als 839 milions (+16%) i el deute el 30 de juny va baixar fins als 10.752 milions (-11% respecte al tancament del 2022). El deute net/EBITDA va disminuir de 2,4 vegades el 31 de desembre del 2022 a 1,9 vegades al tancament del primer semestre del 2023, i la companyia manté una liquiditat superior als 10.000 milions d'euros.

L'empresa ha dit que el primer semestre de l'any va estar marcat per una reducció dels preus de l'energia amb una "volatilitat persistent i per la incertesa regulatòria". En aquest context, va incrementar les seves inversions per avançar en el pla industrial, ha subratllat.

Els negocis regulats van representar un 43% de l'EBITDA total del grup i van assolir els 1.261 milions d'euros. L'activitat de xarxes d'Espanya es va veure afectada principalment per una retribució i una demanda menor, especialment en gas, com a conseqüència d'una meteorologia més suau i una menor demanda industrial. L'activitat de xarxes de Llatinoamèrica es va veure beneficiada per les actualitzacions de tarifes, entre altres factors. Per part seva, els negocis liberalitzats van aportar el 57% de l'EBITDA del grup, amb 1.677 milions d'euros, impulsats principalment per les activitats internacionals de gestió de l'energia.

La generació renovable va assolir un EBITDA de 235 milions d'euros, un 34% superior al mateix període de l'any anterior, a causa principalment d'una major capacitat instal·lada i d'una producció més gran a Espanya, especialment en hidràulica convencional (més del doble que al primer semestre del 2022). A prop d'un 65% de les inversions del grup es va destinar al creixement renovable i al desenvolupament de xarxes, tant a Espanya com a Llatinoamèrica.

"Aquests resultats mantenen lʻevolució positiva dels que ja presentem al mercat corresponents al 2022, i superen els objectius dʻeficiència operativa, generació de caixa, materialització dʻinversions i reducció de deute", ha explicat Francisco Reynés, president executiu de Naturgy. “Així mateix, demostren la solidesa del pla industrial de la companyia, que ens està permetent transformar el nostre mix energètic gràcies a una decidida aposta per la inversió, alhora que consolida el nostre paper com a garant de la seguretat de subministrament energètic a Espanya”, ha afegit.

REVISIÓ ESTRATÈGICA FINS AL 2025

El Consell d'Administració de Naturgy va revisar a principis de juliol les expectatives per als propers anys i va fixar els objectius per al 2025, quan la companyia preveu superar els 5.000 milions d'euros d'EBITDA i assolir un benefici net de 1.800 milions. Les inversions del quinquenni 2021-25 ascendiran als 13.200 milions, xifra que implica un increment de més de 5.000 milions de capex respecte a l'anterior període estratègic.

Del total d'inversions previstes entre el 2023 i el 2025, el 61% es destinarà al desenvolupament de renovables i el 28% al negoci de xarxes. Naturgy també estima tancar el 2025 amb un deute net de 16.000 milions, 1.000 milions menys que la previsió anterior.

“Aquesta millora de les nostres previsions fins al 2025 respon a una estratègia alineada amb la transició energètica i posant focus principalment en el creixement orgànic que, juntament amb una gestió oportunista de la rotació d'actius, seguirà contribuint a la nostra transformació”, ha explicat Reynés, que ha destacat que “la nostra visió estratègica continua, roman basada a avançar cap a la descarbonització, invertint amb una estricta disciplina financera, i sense descuidar el nostre sòlid compromís amb els nostres clients, accionistes, treballadors i la societat”.

RETRIBUCIÓ A L'ACCIONISTA

Així mateix, el Consell d'Administració va establir el sòl del dividend anual per als anys 2023-25 en 1,40 euros per acció, condicionat a mantenir una valoració creditícia de 'BBB' per S&P. Aquest nou sòl és consistent amb el payout mitjà del 85% compromès el juliol del 2021. En base als preus actuals de l'acció, això suposa una rendibilitat superior al 5%.

El primer dividend a compte dels resultats del 2023 ha quedat establert en 0,50 euros per acció i es pagarà als accionistes el proper dia 7 d'agost.

Noticias relacionadas

contador