ep el presidente y ceo de naturgy francisco reynes interviene durante la primera jornada del i foro
Rober Solsona - Europa Press

El benefici net de Naturgy va assolir els 1.043 milions al primer semestre de l'any, xifra que suposa un descens del 0,2% respecte al primer semestre del 2023. Les vendes netes es van situar als 9.071 milions durant el període, un 24,7% menys que l'any previ, principalment com a conseqüència dels preus més baixos de l'energia en comparació amb els preus "excepcionalment alts" experimentats durant 2023 i 2022.

  • 23,02€
  • 0,09%

L'EBITDA consolidat va assolir els 2.846 milions fins al juny, en línia amb els 2.849 milions del semestre del 2023. El grup destaca els seus resultats "sòlids i resilients malgrat l'escenari energètic menys favorable", recolzats en el creixement dels negocis regulats, que va ser compensat per la disminució de les activitats liberalitzades, especialment a Gestió d'energia.

També cal destacar que Naturgy acaba de tancar un acord amb Sonatrach sobre el preu del subministrament de gas natural algerià per a l'any 2024. “El tancament d'aquesta última negociació confirma la capacitat de Naturgy per arribar a acords en contextos competitius. A més, posa de manifest la solidesa de la històrica relació entre les parts i ratifica el compromís de les dues companyies amb la seguretat de subministrament a la península Ibèrica. Sonatrach demostra així ser un partner fiable”, ha declarat el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés.

La inversió escomesa al primer semestre de l'any va pujar fins als 947 milions d'euros, nivell també similar al de l'any passat, i el focus del qual han estat els negocis de renovables i xarxes.

La companyia destaca la reducció del seu endeutament fins a situar-lo en 11.838 milions d'euros. Així mateix, subratlla que continua adaptant la seva estructura financera, reduint al 70% el volum de deute a tipus fix i reforçant-ne la liquiditat, que arriba gairebé als 9.800 milions d'euros.

Les amortitzacions i pèrdues per deteriorament van assolir els -764 milions durant el període, un 19,1% menys que al primer semestre del 2023, principalment com a conseqüència dels majors deterioraments registrats el juny de l'any passat (253 milions), la majoria dels quals van correspondre a la generació tèrmica a Amèrica Llatina.

GUIDANCE PER SOBRE DEL CONSENS

La companyia ha indicat que els bons resultats fins al juny i les perspectives del segon semestre permeten comunicar unes previsions per al conjunt de l'exercici en curs que se situen per sobre del consens actual. Així, l'EBITDA superaria els 5.300 milions d'euros i el benefici net superaria els 1.800 milions d'euros.

Així mateix, les inversions se situarien als 2.600 milions d'euros acumulats per al conjunt de l'any. Aquesta xifra anirà destinada fonamentalment a activitats vinculades a la descarbonització, augmentant la capacitat renovable en operació a Espanya, Austràlia i els Estats Units, i reforçant les xarxes elèctriques i de gas, ha destacat l'empresa.

“Els resultats al tancament del primer semestre de l'any il·lustren la capacitat de Naturgy per adaptar-se a un escenari energètic cada cop més competitiu. A més, les nostres previsions actuals per a l'exercici 2024 confirmen uns resultats millors del que s'esperava i un compromís ferm per continuar avançant en la nostra transformació”, ha explicat Reynés.

La companyia elaborarà fins a finals d'any un nou Pla Estratègic per al període 2025-30, que serà degudament comunicat al mercat. L'objectiu és definir un full de ruta que sigui "ambicios i atractiu" per a tots els stakeholders, amb una visió de creixement que continuï la transformació empresa pel grup, i que creï valor per a tots els accionistes, ha indicat.

contador