ep proyecto de metrovacesa para construir en la principal zona de expansion de sabadell barcelona el
METROVACESA - Archivo

Metrovacesa va reduir a la meitat les seves pèrdues al 2019, fins als 4,5 milions d'euros, malgrat l'increment de les despeses operatives derivades de la seva activitat, cada vegada més gran. La xifra de negoci es va contreure un 15,3%, fins a situar-se en 170,1 milions d'euros. No obstant això, suposa un creixement d'un 9%, fins a sumar 218 milions, si hagués lliurat el total dels 509 habitatges abans d'acabar el 2019.

Del total d'ingressos, 106,9 milions van procedir de les vendes de sòl, un 68% més que un any abans, i els altres 63,2 milions als habitatges lliurats, un 42% menys que l'any anterior.

Metrovacesa assegura que obté un marge de benefici del 19% per cada habitatge que ven, percentatge de guany que se situa en l'11% en cas de les alienacions de sòl. Al capítol financer, la immobiliària va tancar l'any amb un deute net de 78 milions d'euros, import equivalent al 3% del valor dels seus actius ('loan to value').

La companyia ha demorat fins a començaments del 2020 el lliurament de gairebé la meitat dels 509 habitatges dels quals en tenia previst donar les claus al 2019, a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei Hipotecària i el retard en la concessió de llicències de primera ocupació, segons va informar l'empresa. Així, la companyia que dirigeix Jorge Pérez de Leza va tancar l'any passat amb 289 habitatges lliurats i, per tant, facturats, i assegura que les altres 220 estan sent lliurats ara mateix, "al començament" del 2020.

La immobiliària, al capital de la qual va entrar recentment Carlos Slim ja havia revisat a la baixa el seu objectiu de lliuraments de pisos de l'any passat, que inicialment estava fixat en uns 700 habitatges. Metrovacesa ha deixat de fixar-se objectius de concessió de claus a partir d'aquest any 2020.

Al seu informe de resultats de 2019, la companyia assegura haver detectat una demanda "més feble" d'habitatge "durant els darrers trimestres", que a més se suma a l'extensió dels terminis de construcció per la demora en l'obtenció de llicències i a la "limitada capacitat" del sector de la construcció.

En aquest escenari, i malgrat que manté el seu pla de negoci, Metrovacesa assegura que serà "més conservadora" en referència al llançament de noves promocions, i assumirà que el seu desenvolupament i venda demanaran "temps més llargs". Així mateix, assegura que ha posat el focus en la venda de promocions completes a inversors qualificats perquè destinin els habitatges a lloguer, i que "accelerarà" les vendes de sòl.

A tancament de l'any passat, la companyia tenia en diverses fases de desenvolupament 136 promocions, que sumen 7.962 habitatges, de les quals 3.383 estan en construcció. La cartera de prevendes suma 2.131 pisos, per valor de 597 milions d'euros.

Pel que fa a l'exercici 2019, Metrovacesa assegura que el retard dels lliuraments va impactar en la facturació de la companyia, "però no en la seva situació financera, ni en la distribució de dividend", atès que, segons detalla, aquesta remuneració està lligada a la generació de flux de caixa. Així mateix, la companyia participada per Santander i BBVA ha vist parcialment compensada la menor facturació per lliurament de pisos amb unes majors vendes de sòl.

Noticias relacionadas

contador