El benefici net d'Iberdrola ha crescut fins als 1.058 milions d'euros al primer trimestre del 2022, xifra que suposa un increment del 3% respecte al mateix període del 2021.
- 13,11€
- -0,42%
La companyia ha explicat que el creixement en els negocis internacionals -un 33% Avangrid i un 20% Neoenergia- compensa el resultat advers d'Iberdrola España, que registra una caiguda del 29% en el benefici net, fins als 337 milions d'euros, a causa dels alts preus de l'energia que la companyia no ha traspassat als clients, als quals ha venut l'energia a preus fixos acordats prèviament. Iberdrola ha assenyalat que Espanya ja suposa menys d'un terç del benefici total del grup i ha precisat que el 80% de l'energia venuda als clients de mercat lliure és a preus que se situen entre la meitat i un terç inferior als preus de la tarifa regulada.
Espanya suposa menys d'un terç del benefici total del grup
El benefici brut d'explotació (EBITDA) ha augmentat un 5% el primer trimestre del 2022, fins als 2.951 milions d'euros gràcies al bon comportament dels Estats Units, el Brasil i l'àrea internacional.
Per negocis, l'àrea de xarxes creix un 20% durant aquest període, fins als 1.587 milions d'euros, mentre que el negoci de producció d'energia i clients cau un 6,8%, fins als 1.360 milions d'euros, afectat principalment pels alts preus de l'energia, la baixa producció renovable i la parada no programada de la planta nuclear de Cofrentes -ja solucionada-, que van forçar la compra d'energia al mercat de gairebé 4,5 TWh.
Pel que fa al context actual, el president d'Iberdrola, Ignacio Galán, ha assegurat: “L'actual crisi al mercat energètic demostra la necessitat d'accelerar la transició energètica per assolir l'autonomia energètica a Europa i descarbonitzar la nostra economia. Per això, calen solucions basades en el marc europeu i en un diàleg continu entre els agents i les administracions”.
La companyia ha destinat més de 1.121 milions d'euros de les inversions en renovables al primer trimestre del 2022. Aquest impuls inversor ha permès que el grup instal·li 3.500 nous megawatts (MW) renovables en els últims 12 mesos – 1.218 fotovoltaics, 1.136 MW eòlics terrestres, 998 hidroelèctrics i 111 MW de bateries- i assolir els 38.300 MW de capacitat renovable a tot el món.
MODEL DE NEGOCI "RESIL·LIENT"
La generació del flux de caixa operatiu ha crescut un 32%, fins als 3.005 milions d'euros.
La liquiditat del grup depassa actualment els 21.000 milions d'euros, que cobreixen les necessitats de finançament de 22 mesos. L'empresa ha indicat que, en un context inflacionista, compta amb el 80% del deute finançat a tipus fix.
Durant la presentació, el president ha insistit que Iberdrola té un model de negoci "resilient a curt i mitjà termini": compta amb una alta diversificació -un 70% del marge brut procedeix de l'àrea internacional-, una sòlida estructura financera -un 80% del deute és a tipus fix i llarg termini- i compres amb preus tancats o assegurats per al 2022, evitant així les tensions actuals de les matèries primeres.
MANTÉ PREVISIONS
Tot i la incertesa reguladora a Espanya, Galán ha reafirmat les previsions de creixement de benefici per al 2022, gràcies a cinc factors principalment: els més de 3.800 MW de capacitat instal·lada addicional prevista per a aquest any i els 4.000 milions d'euros d'inversió en xarxes que contribuiran al resultat d'aquest exercici; el creixement addicional dels Estats Units i el Brasil per les inversions; el positiu impacte de les divises i la millora dels marges del negoci al detall al Regne Unit. Amb aquests elements, Iberdrola espera assolir un benefici net d'entre 4.000 i 4.200 milions d'euros, que permetrà una distribució de dividend per al 2022 en línia, fixant un sòl de 0,44 euros per acció.
D'altra banda, el consell d'administració proposarà a la Junta d'Accionistes l'aprovació d'un repartiment de dividend complementari corresponent al 2021 d'almenys 0,27 euros per acció, que se sumaran als 0,17 euros per títol abonats en concepte de dividend a compte al febrer.