IAG ha presentat aquest divendres els seus resultats del 2021, any que va tancar amb una pèrdua de 2.933 milions d'euros, un 57,7% menys que els números vermells registrats a l'exercici precedent, i que van pujar fins als 6.935 milions. El hòlding, que engloba Iberia, British Airways (BA), Vueling i Aer Lingus, reconeix que ha tornat a ser un any complicat per les restriccions als viatges per la Covid-19, i que òmicron ha tingut un "impacte negatiu" a les operacions, les reserves de passatgers i les cancel·lacions a l'última part de l'any.
- 3,64€
- -0,08%
A la nota remesa per la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) explica que entre gener i desembre els ingressos van pujar a 8.455 milions, un 8,3% més que els 7.806 milions amb què va tancar el 2020. Al quart trimestre, IAG va perdre 311 milions i va ingressar 3.534 milions.
"La relaxació de les restriccions de viatge imposades pels governs a mesura que avançava l'any va resultar en una millora de la demanda de viatges, en particular després de l'obertura de la frontera dels Estats Units als viatgers estrangers el 8 de novembre", però "l'impacte d'òmicron, que es va fer aparent el 25 de novembre, va tenir un impacte negatiu a curt termini en el resultat de les operacions, les reserves de passatgers i les cancel·lacions", explica el hòlding.
Tot i això, les previsions per a aquest 2022 són bones i el conglomerat preveu operar gran part de la seva capacitat. "Els plans de capacitat de transport de passatgers actuals per al primer trimestre del 2022 són al voltant del 65% de la capacitat del 2019 i per a l'exercici són del voltant del 85% de la capacitat del 2019", apunta IAG a la nota. Explica que òmicron "ha afectat les reserves el gener i el febrer del 2022, però ha tingut un impacte mínim en les reserves per a Setmana Santa i estiu del 2022".
"Estem segurs que s'està produint una forta recuperació. Els nostres equips a tot el grup estan aprofitant totes les oportunitats per desenvolupar el nostre negoci mentre aprofiten l'increment significatiu de les reserves que es produeix tan aviat com s'aixequen les restriccions als viatges. L'extraordinari treball i dedicació de la nostra gent ha estat clau per enfrontar aquesta crisi. Alhora, estem seguint a prop els recents esdeveniments geopolítics per tal de gestionar qualsevol impacte potencial", ha ressaltat el conseller delegat d'IAG, Luis Gallego, en referència al que està passant després de l'atac de Rússia sobre Ucraïna.
Com ha explicat Gallego, "després de l'aparició d'òmicron a finals de novembre, la demanda de viatges va decréixer a curt termini. Tot i això, les reserves s'han mantingut sòlides per a Setmana Santa i per a la temporada d'estiu del 2022 després de recuperar-se al començament de any. Esperem un estiu sòlid amb IAG tornant a operar aproximadament un 85% de la seva capacitat del 2019", ha afegit Gallego.
A més, el CEO d'IAG ha remarcat que a la companyia "sabem que després de la pitjor crisi en la història de l'aviació, hem de fer les coses d'una altra manera. El nostre model ens permet aprofitar sinèrgies tant en ingressos com en costos mentre maximitzem l'eficiència, cosa que significa que estem preparats per tornar a la rendibilitat el 2022".
PERSPECTIVES DE NEGOCI
IAG espera, segons ha explicat, una "pèrdua de les operacions trimestrals significativa per al primer trimestre del 2022" a causa de l'estacionalitat normal del negoci, l'impacte d'òmicron a les reserves a curt termini i l'impacte en els costos de les operacions de la recuperació dels nivells de capacitat. Tot i això, augura que el resultat de les operacions "sigui rendible a partir del segon trimestre, cosa que farà que tant el benefici de les operacions com els fluxos d'efectiu nets de les activitats d'explotació siguin significativament positius per a l'any".
"Això assumeix que no hi haurà més contratemps relacionats amb la Covid-19 i les restriccions de viatge imposades pels governs o un impacte material a causa dels recents esdeveniments geopolítics" a Ucraïna.