IAG va registrar un benefici net després d'impostos de 921 milions d'euros al primer semestre del 2023 enfront de les pèrdues de 654 milions del mateix període de l'any anterior.
- 3,69€
- 1,18%
El benefici de les operacions al primer semestre abans de partides excepcionals va marcar un rècord de 1.260 milions d'euros (primer semestre del 2022: pèrdua de 446 milions d'euros), un augment de 1.706 milions d'euros, amb una "forta demanda sostinguda" a tota la xarxa i un rendiment particularment positiu dels negocis a Espanya, ha explicat el hòlding d'aerolínies.
El benefici de les operacions abans de partides excepcionals del segon trimestre del 2023 es va situar als 1.251 milions d'euros (segon trimestre del 2022: 295 milions d'euros), incloent-hi el benefici trimestral més alt de la història d'Iberia, amb 307 milions d'euros.
Els ingressos de la companyia entre el gener i el juny es van incrementar fins als 13.583 milions d'euros des dels 9.351 milions (+45,25%).
"Els sòlids beneficis registrats des de principi d'any ens estan ajudant a finançar inversions per als nostres clients, i a millorar el nostre balanç mitjançant la reducció del deute. El nostre objectiu és tornar a la capacitat anterior a la pandèmia a finals d'aquest any", ha declarat Luis Gallego, conseller delegat d'IAG.
"Aquests resultats es deuen al bon comportament de totes les companyies del grup, i ens agradaria agrair als nostres equips el seu treball dur durant aquests primers sis mesos de l'any. La demanda continua sent sòlida a tot el grup, sobretot en els viatges d'oci "Per al tercer trimestre ja comptem amb a prop del 80% dels ingressos per passatge reservats. I les nostres aerolínies han posat en marxa plans de reforç a les operacions durant la temporada d'estiu", ha afegit Gallego.
El deute net s'ha reduït fins als 7.600 milions d'euros el 30 de juny del 2023 (enfront dels 10.400 milions d'euros el 31 de desembre del 2022). Això es deu a l'augment del benefici i a les entrades de capital circulant estacionals. El deute net/EBITDA abans de partides excepcionals va ser d'1,5 vegades (3,1 vegades el 2022).
IAG ha dit que està especialment centrada a garantir la resiliència de les operacions durant l'estiu, cosa que respon a un entorn operatiu "difícil" al Regne Unit i parts d'Europa. En aquest sentit, ha afegit que les perspectives són encoratjadores per a l'estiu i que IAG està ben posicionada per beneficiar-se de la seva atractiva base de clients i la xarxa sòlida en mercats grans i en creixement.
Durant el primer semestre, IAG ha restablert el 94% de la capacitat del 2019, mentre que els ingressos unitaris de passatge van ser un 18,4% superiors als del mateix període del 2022. Els costos unitaris, excloent-ne el combustible, es van reduir un 7,3% enfront del primer semestre del 2022, impulsats per un augment de la capacitat de passatgers del 30,9% i les iniciatives de transformació, nets dels augments de les despeses associades a proveïdors, principalment lligats a la inflació.
El cost unitari del combustible va augmentar un 5,7% enfront del 2022, vinculat a uns preus mitjans efectius del combustible més elevats, nets de cobertures, al primer semestre del 2023 enfront del 2022, i als efectes beneficiosos derivats dels lliuraments d'avions més eficients a IAG durant els darrers anys.
El marge de les operacions abans de partides excepcionals va ser del 9,3% al primer semestre i del 16,3% al segon trimestre.
PERSPECTIVES
La demanda dels clients continua sent forta a tot el grup, especialment al segment de clients d'oci, amb a prop del 80% dels ingressos de passatge del tercer trimestre ja reservats, ha remarcat IAG.
La companyia espera que la capacitat per a l'exercici complet del 2023 se situï al voltant del 97% dels nivells anteriors a la covid-19, subjecte a les interrupcions del servei.
El hòlding d'aerolínies ha afegit que, encara que no hi ha indicis de feblesa a les reserves anticipades, continuen sent conscients de les incerteses generals que podrien afectar l'exercici complet. Això inclou l'impacte potencial de la volatilitat geopolítica i macroeconòmica en el preu del combustible i la confiança del consumidor, així com l'impacte de factors externs a l'entorn operatiu, com les vagues. Així mateix, ha dit que el seu negoci de càrrega continua veient-se afectat per la debilitat del mercat.
IAG té actualment al voltant d'un 30% de reserves per al quart trimestre, cosa que "és habitual en aquesta època de l'any".
D'altra banda, segueix esperant que els costos unitaris excloent-ne el combustible millorin entre un 6% i un 10% respecte a l'any 2022. A més, espera generar un flux de caixa lliure sostenible aquest any i que el seu deute net el 31 de desembre de 2023 es redueixi en comparació amb el 31 de desembre de 2022, en línia amb la millora dels seus beneficis.