heineken-maintient-son-objectif-de-marge

La cervesera Heineken ha capitulat a la borsa. La multinacional neerlandesa ha caigut abruptament (-7,97%) al mercat borsari després de guanyar menys al primer semestre de l'any i de retallar les seves previsions pel que fa a l'exercici fiscal 2023.

  • 68,32€
  • -1,21%

Segons ha comunicat la companyia d'Amsterdam, els guanys aconseguits entre el gener i el juny han baixat fins als 1.156 milions d'euros, un 8,6% menys que els 1.265 milions amb què va tancar el mateix període de l'any passat. Tot i això, les vendes d'Heineken han repuntat un 6,3% fins als 17.436 milions d'euros enfront dels 16.401 milions aconseguits al tancament del juny del 2022.

La companyia ha destacat que el consum orgànic de cervesa va caure un 5,6% respecte a l'any passat. La companyia responsabilitza d'aquesta dada l'"efecte acumulat de les mesures de fixació de preus adoptades i el difícil context econòmic", que van conduir a un descens orgànic del 7,6% al segon trimestre.

"Els decebedors resultats del Vietnam i la volatilitat socioeconòmica de Nigèria, que va afectar la demanda dels consumidors, expliquen més de la meitat del descens dels sis primers mesos. La regió de les Amèriques es va veure afectada per la debilitat del mercat de la cervesa, especialment al segon trimestre, juntament amb l'impacte continuat de la barreja d'OXXO a Mèxic. El volum a Europa es va ajustar en línies generals a les nostres expectatives per al primer semestre", assenyala Heineken, alhora que indica que, amb tot, van guanyar o van mantenir quota de mercat en més de la meitat dels països on opera.

De la mateixa manera, el consum de cervesa premium de la marca neerlandesa va baixar un 6,5%, impulsat per les retallades al Vietnam i Rússia. Tot i això, fora d'aquests mercats, la tendència a la premiumització continua sent forta, ja que el volum de cervesa premium "va créixer a un ritme d'un sol dígit, per sobre de la cartera total de cerveses en conjunt i en més de la meitat dels nostres mercats". "El creixement va ser impulsat per Heineken, recolzat, a més, pel creixement de Desperados, Birra Moretti, Beavertown, Bedele Especial i El Águila, entre d'altres", afegeixen.

En concret, Heineken va continuar liderant les vendes i va créixer en volum un 1,2% (2,1% excloent-ne Rússia) al segon trimestre per tancar el primer semestre amb un augment de l'1,7% (3,7% excloent-ne Rússia). El creixement va ser generalitzat a 50 mercats, sobretot a la Xina, Brasil, Mèxic, Etiòpia, Panamà, Portugal, Croàcia i Algèria. De la mateixa manera, la companyia assenyala que Heineken Silver és ara present a 45 mercats i el seu consum va créixer més d'un 45%, liderat per la Xina, el Vietnam i Mèxic.

Amb vista al segon semestre del 2023, la companyia espera que el creixement del benefici operatiu abans d'extraordinaris aquest any se situï entre zero i un percentatge mitjà d'un sol dígit. Anteriorment havia previst un percentatge d'un dígit mitjà a un d'alt.

Dolf van den Brink, CEO de Heineken, ha indicat que la companyia segueix "centrada" a executar la seva estratègia EverGreen i a "invertir per crear valor sostenible a llarg termini". "Hem donat prioritat a la fixació anticipada de preus, necessària per compensar la inflació sense precedents dels costos dels insums i l'energia", ha apuntat.

"El segon semestre esperem que els preus es moderin i que les tendències de consum millorin gradualment fins a un descens d'un sol dígit. Pel que fa a la productivitat, esperem una acceleració significativa en relació amb els 200 milions d'euros d'estalvi brut del primer semestre", ha afegit van den Brink.

contador