ep archivo   sede de grifols en sant cugat del valls barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Grifols ha presentat els seus resultats corresponents al primer semestre del 2024, un període durant el qual la farmacèutica ha tornat a benefici en guanyar 36 milions d'euros enfront de les pèrdues de 70 milions del mateix lapse de l'exercici anterior. Aquestes xifres han portat la companyia a confirmar les previsions per a l'any.

  • 9,27€
  • -2,44%
  • 7,13€
  • -2,99%

En base a la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici net excloent-ne extraordinaris ha pujat fins als 152 milions d'euros.

Pel que fa als ingressos totals, han assolit 3.444 milions d'euros, xifra que representa un augment interanual del 7,5% afavorit per una acceleració del 9,3% creixement a totes les unitats de negoci el segon trimestre del 2024.

Per segments de negoci, Biopharma ha registrat un increment del 8,9% al primer semestre i del 8,4% al segon trimestre de l'exercici en comparació amb els mateixos períodes de l'any anterior. La franquícia d'immunoglobulines ha experimentat un avenç del 13,1% als sis primers mesos de l'any i del 13,7% el segon trimestre. L'augment de la demanda en regions clau i la consistent penetració de la immunoglobulina subcutània Xembify, que va registrar un increment proper al 60% al primer semestre per l'impuls del seu exercici als Estats Units i la seva comercialització a Europa, han contribuït a aquesta positiva evolució.

Els ingressos de Diagnostic s'han situat en 322 milions d'euros al primer semestre de l'any, amb un augment de l'1,9% en termes comparables i del -3,7% en termes reportats. En destaca la millora de l'1,2% registrada al segon trimestre gràcies a la solidesa de la línia de solucions per a tipatge sanguini (+14,0%) i d'immunoassaigs per al cribratge de donacions (+7,6%).

Els ingressos de Bio Supplies han augmentat un 32,6%, fins a 110 milions d'euros al primer semestre del 2024.

El subministrament de plasma també s'ha seguit incrementat al primer semestre del 2024, mentre que el cost per litre (CPL) es va estabilitzar al segon trimestre després del descens del -2% registrat el març del 2024 en relació amb el desembre del 2023, que va ser addicional al -22% experimentat des dels màxims de juliol del 2022.

L'EBITDA ajustat al segon trimestre del 2024 s'ha elevat un 27,9%, fins a 441 milions d'euros (24,2% de marge). Al primer semestre s'ha incrementat un 24,1%, situant-se als 791 milions d'euros (23,0% de marge), reflectint una sòlida execució operativa, la reducció del cost per litre al segon semestre del 2023 i una major absorció dels costos fixos el primer semestre del 2024.

L'EBITDA reportat al segon trimestre ha estat de 414 milions d'euros i de 724 milions d'euros al primer semestre, amb uns marges del 22,8% i del 21,0%, respectivament. L'EBITDA reportat al primer semestre inclou 44 milions d'euros de costos de transacció i reestructuració no recurrents i 22 milions d'euros del projecte Biotest Next Level (BNL).

La generació de flux de caixa lliure (FCF) continua sent una prioritat per a Grifols. Al segon trimestre el FCF ha estat positiu i s'ha ubicat en 57 milions d'euros, "reflexant l'inici de la important millora seqüencial prevista al llarg de l'any. Les millores del capital circulant per l'optimització dels nivells d'inventari van contribuir notablement al FCF del trimestre", ha destacat la companyia d'hemoderivats.

El despalanquejament és una altra de les mètriques clau per a la companyia, que ha realitzat importants avenços al segon trimestre utilitzant els ingressos de la desinversió a SRAAS per reduir la seva ràtio de palanquejament a 5,5x.

El deute financer net segons els criteris de l'acord de crèdit (Credit Agreement) s'ha situat en 8.262 milions d'euros. Aquest import no inclou l'impacte de 1.134 milions d'euros el 30 de juny del 2024 de les obligacions financeres relacionades amb l'arrendament (lloguers) dels centres de plasma principalment (NIIF 16). Conseqüentment, el deute net segons el balanç és de 9.396 milions d'euros.

El 30 de juny del 2024 i excloent-ne els 1.600 milions d'euros nets procedents de la transacció de SRAAS, Grifols tenia una posició de liquiditat de 915 milions d'euros, amb una posició de caixa de 568 milions d'euros.

Per Thomas Glanzmann, president executiu de Grifols, "estem orgullós d'haver obtingut uns bons resultats trimestrals i reafirmem les nostres previsions per a l'exercici 2024. Continuem centrats a enfortir la nostra governança i a executar l'estratègia establerta, que inclou la gestió de deute, tal i com posa de manifest el tancament de l'operació amb SRAAS. A més, esperem que la nostra aliança estratègica amb Haier impulsi oportunitats als mercats de plasma i diagnòstic a la Xina”.

Per la seva banda, Nacho Abia, conseller delegat de Grifols, ha afegit que "gràcies al rigorós treball de l'equip Grifols, al segon trimestre hem aconseguit un flux de caixa lliure positiu, una significativa expansió seqüencial de l'EBITDA i un creixement dels ingressos gairebé de doble dígit. A mesura que avancem a la segona meitat de l'any, seguirem molt centrats en l'excel·lència operativa i en una gestió de costos disciplinada que ens permeti seguir millorant la generació de flux de caixa lliure i oferir una rendibilitat sostenible".

Noticias relacionadas

contador