ep archivo   fachada de la sede de grifols
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

La farmacèutica Grifols ha perdut 108 milions d'euros al primer trimestre, a causa dels 140 milions d'euros de costos de reestructuració no recurrents associats al pla d'estalvi de costos (els dos incloent Biotest) anunciat fa uns mesos. El benefici net ajustat se situa als 26 milions d'euros.

  • 9,20€
  • -0,71%

Sobre el pla d'estalvi de costos, Grifols ha explicat que ha "executat més del 80% del pla inicial de 400 milions d'euros i amplia l'impacte previst a més de 450 milions euros".

"Els ingressos totals creixen un 23,2%, fins als 1.561 milions d'euros, pels bons resultats de Biopharma (1.291 milions d'euros; +26,2%)", ha destacat la companyia.

El marge EBITDA ajustat millora fins al 21% (excloent-hi Biotest) sobre ingressos i l'EBITDA ajustat augmenta un 19%, fins als 299 milions d'euros, impulsat pel palanquejament operatiu i la disciplina de costos.

A més, l'empresa ha remarcat que les donacions de plasma mantenen la seva tendència positiva i augmenten un 11%, mentre que el cost per litre disminueix més d'un 15% afavorit per la compensació als donants, que es redueix més d'un 25%".

La majoria de les iniciatives executades estan relacionades amb el plasma. Per això, espera que l'impacte d'aquestes iniciatives es reconegui al compte de resultats a partir del segon semestre del 2023 i que contribueixin a millorar l'EBITDA al voltant de 200-400 punts bàsics, a causa de la comptabilització específica de la indústria en relació als inventaris, que suposen de mitjana 9 mesos de desfasament.

D'altra banda, ha indicat que "la ràtio de palanquejament baixa a 7,0 vegades" i que "el flux de caixa operatiu ajustat és positiu i la liquiditat arriba a 1.300 milions d'euros. La companyia treballa per reduir la seva ràtio de palanquejament a 4,0 vegades el 2024" i també "avança per complir amb el full de ruta dels seus projectes d'innovació i capitalitzar les oportunitats comercials".

"La companyia manté el compromís de fer una operació corporativa de despalanquejament abans de finals de 2023. Excloent-ne l'impacte de la NIIF 16, el deute financer net va ser de 9.350,8 milions d'euros. El 31 de març de 2023, l'impacte de la NIIF 16 sobre el deute total és de 983,4 milions d'euros”, ha explicat el grup.

AVANÇA AL SEU PLA DE TRANSFORMACIÓ

Grifols, líder en la producció de medicaments plasmàtics, ha reiterat que “està executant amb èxit les seves prioritats clau i el seu pla de transformació, mantenint-se molt centrada a assolir uns robusts resultats financers, l'excel·lència operativa, el despalanquejament i la creació de valor per a tots els seus grups d'interès.

Per això, continua impulsant una nova cultura corporativa basada en el rendiment i progressa per sobre de les expectatives en l'execució del seu pla de millores operatives i estalvi de costos”.

Per Thomas Glanzmann, president executiu i que aquest dilluns va ser nomenat conseller delegat, “hem registrat un primer trimestre sòlid malgrat el difícil entorn macroeconòmic. Els nostres resultats posen de manifest la fortalesa del nostre negoci. Resulten especialment significatius els progressos que estem aconseguint a mesura que avança el 2023 per impulsar l'eficiència operativa de la companyia i millorar la nostra base de costos de plasma.

Amb un marge EBITDA ajustat del 21%, hem superat les previsions per al primer semestre. A més, hem avançat significativament en l'execució del nostre pla de millores operatives i confiem aconseguir més de 450 milions d'euros en estalvi de costos. Aquestes fites confirmen la nostra recuperació. Seguirem aprofitant aquest impuls positiu per crear valor a llarg termini per a tots els nostres grups d‟interès”.

Noticias relacionadas

contador