ep archivo   sede de grenergy
GRENERGY - Archivo

Grenergy Renovables ha presentat aquest dimecres els resultats del primer semestre fiscal, període durant el qual ha retallat un 54% el benefici. En concret, la companyia ha guanyat 4 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any, enfront dels 8,8 milions que va collir durant el mateix període de l'any anterior.

  • 28,35€
  • 1,43%

Si s'atenen els resultats del segon trimestre, la companyia de renovables va perdre 900.000 euros, mentre que fa un any durant aquests tres mesos va guanyar 4,5 milions.

Pel que fa als ingressos, durant el primer semestre Grenergy els ha elevat un 110% fins als 225,8 milions d'euros, enfront dels 107,4 milions del període gener-juny del 2022. Durant el segon trimestre, els ingressos van créixer un 115%, en passar dels 60,5 milions d'abril-juny de l'any passat als 129,8 milions del 2023.

L'Ebitda del primer semestre s'ha elevat un 8%, fins als 21,7 milions d'euros (l'any passat va ser de 20,1 milions), mentre que al segon trimestre Grenergy ha retallat el resultat brut d'explotació un 42% passar dels 12,7 milions del 2022 als 7,3 milions d'abril-juny del present exercici.

Segons ha explicat la companyia, les millores semestrals en les xifres d'ingressos i Ebitda "són el resultat de les vendes d'energia més grans com a resultat de l'entrada en operació de nous projectes, així com la recurrent rotació d'actius, en aquest cas dos projectes a Xile que sumen 21,6 MW".

La companyia de renovables destaca també que al semestre també va aconseguir "amb èxit" la primera fita de l'operació Valkyria amb la venda de la totalitat del parc de Belinchón de 150 MW, ubicat a Conca (Espanya). "Es preveu que aquesta venda es reflecteixi als estats financers del segon semestre, que reportarà uns ingressos nets de deute per a Grenergy de 83 milions d'euros", afirma.

Paral·lelament, l'empresa avança en la consecució de les properes fites de Valkyria, que comprèn també les plantes fotovoltaiques de Tavernes (250 MW), Ayora (172 MW), José Cabrera (50 MW) i Clara Campoamor (259 MW), totes elles ubicades a Espanya.

Els plans de la companyia passen per "continuar impulsant el seu pla estratègic de creixement a les tres regions on és present, Europa, els Estats Units i Llatinoamèrica, amb els fons obtinguts en el marc de la venda, i que també es destinaran al seu aposta per l'emmagatzematge d'energia", ha apuntat Grenergy.

També ha incidit que acumula contractes de venda a llarg termini (PPA, per les sigles en anglès) per valor de 2.000 milions d'euros per a actius ubicats a Espanya, Xile i Colòmbia. La companyia compta, a més, amb 1,5 GW més en negociació als seus tres mercats.

De fet, la cartera de l'empresa ha tancat el primer semestre de l'any amb 15,7 GW en fotovoltaica i 10,7 GWh en emmagatzematge, "gràcies al bon avenç dels projectes en les diferents geografies, destacant especialment l'aportació de països com Mèxic, Itàlia, Alemanya o Polònia".

CAPITAL MARKETS DAY

Grenergy ha anunciat aquesta setmana la celebració del seu primer Capital Markets Day, que tindrà lloc el proper 21 de novembre i amb què pretén apropar al mercat els seus nous objectius, plans d'inversió i finançament dels propers anys. A més, després d'haver assolit totes les fites definides al seu full de ruta en matèria de sostenibilitat per al període, donarà a conèixer el nou ESG Roadmap 2024-2026.

Segons el conseller delegat, David Ruiz de Andrés, "Grenergy compta amb prou solidesa financera, la demostrada capacitat operacional i els projectes d'inversió suficients per afrontar una etapa decisiva en el creixement de la companyia".

VALORACIÓ NEUTRAL

En qualsevol cas, els experts no han trigat a comentar els resultats reportats per la companyia. "La nostra valoració és neutral", diuen els estrategs de Bankinter, que reconeixen que encara que els resultats són "millors del que s'esperava" en ingressos, són "pitjors" pel que fa a Ebitda i benefici net.

"Destaca la posada en explotació de noves plantes i la rotació d'actius", diuen aquests analistes, que comenten que les vendes "augmenten com a conseqüència de l'entrada en funcionament de noves plantes solars" al primer trimestre, mentre que al segon "amb prou feines es connecten plantes".

També esmenten la venda de dues plantes a Xile durant el primer trimestre i la venda de Belinchón al segon per 89 milions d'euros. "L'Ebit es veu entelat per l'augment de les despeses generals i de les amortitzacions, el reflex de l'esforç en construcció de noves plantes i l'impacte de les amortitzacions de les plantes que entren en funcionament", remarquen des de Bankinter.

Un altre dels aspectes que comenten és que les despeses financeres "augmenten un 52%, una cosa esperada després de l'increment del deute i del cost de finançament", i diuen que "això últim afecta negativament les valoracions de les companyies d'aquest sector".

"Grenergy diu que compta amb el finançament necessari per emprendre les inversions previstes el 2023-2024", assenyalen aquests experts, que recorden no obstant que les últimes ampliacions de capital van ser al segon trimestre del 2022 (90 milions d'euros) i al primer trimestre del 2021 (105 milions). "El 2023 no ha ampliat capital", conclouen.

Des de Renta 4, remarquen que la companyia ha presentat uns resultats "sense grans novetats, marcats per un segon trimestre de preus més baixos de l'electricitat i sense esdeveniments en la rotació d'actius a Espanya (projecte Valkyria)".

"Encara que Grenergy ha presentat uns resultats positius, aquests queden en un segon pla a l'espera del tancament definitiu de l'operació de Valkyria. A causa de la mida de l'operació (Grenergy valora el portafoli complet en 1.000–1.200 milions d'euros), el múltiple final sobre el qual es realitzi la transacció serà el principal factor que mou la cotització durant les properes setmanes".

Recorden que les accions acumulen una reculada del 18% el 2023, i per això és tan important la marxa de Valkyria. "En la nostra opinió, la gana per transaccions d'aquest tipus als mercats privats continua sent molt elevada", diuen, i per això aquests experts esperen noves notícies sobre això abans del Capital Markets Day.

"Atesa la qualitat del portafoli (bona localització geogràfica amb elevada radiació solar i un PPA signat amb Amazon per 469 MW a 15 anys a partir del tercer trimestre del 2025), i malgrat que les pujades recents de tipus d'interès poguessin generar incertesa sobre el múltiple final que es pogués assolir, creiem que el rang anunciat per Grenergy (0,9 milions/MW–1,1 milions/MW) és assolible”, afegeixen.

Els analistes de Renta 4 creuen, a més, que la cotització de Grenergy "no recull adequadament el valor de mercat del seu portfaoli". Per això, reiteren el preu objectiu que atorguen als títols de la companyia, de 43,95 euros, i el seu consell de sobreponderar.

Noticias relacionadas

contador