Faes Farma ha aconseguit un benefici net rècord de 91,7 milions d'euros el 2023, un 2,5% més que el 2022. El grup va finalitzar l'exercici passat amb uns ingressos totals de 473,1 milions d'euros, un 2,5 % més i en línia amb les previsions marcades, segons ha destacat en un comunicat.
- 3,40€
- -0,73%
Faes ha explicat que el creixement del negoci se sustenta, un any més, en la tendència a l'alça dels ingressos de venda directa dels mercats internacionals, és a dir, a través de filials (+8%), i en l'evolució,” molt positiva", de les molècules bilastina (+10%) i calcifediol (+11%), amb ingressos anuals rècord.
La companyia compleix els resultats esperats per a l'exercici i tanca el 2023 com l'onzè any consecutiu de creixement tant en ingressos com en benefici net. Aquest últim arriba a la xifra més gran de la història de la companyia, amb un marge del 20,3% sobre vendes. Per part seva, el benefici brut d'explotació (EBITDA) se situa als 122 milions d'euros, un 1,2% més que el 2022, xifra que suposa també un nou màxim.
Faes Farma ha destacat la seva sòlida posició financera, amb un balanç enfortit, i un efectiu de 34 milions d'euros, malgrat el fort nivell d'inversions realitzat pel grup de més de 97 milions d'euros, principalment destinades a les dues noves plantes a Derio i Osca.
MERCATS INTERNACIONALS
Els mercats estrangers revaliden el seu pes majoritari en el negoci del grup i representen el 56% del total dels ingressos. Al tancament de l'exercici 2023 sumen 263,3 milions d'euros, amb un creixement del 6%.
D'aquest total, en destaca la divisió Farma Internacional a través de filials, amb un creixement del 8% fins a assolir els 159,1 milions d'euros. Per àrea geogràfica, els mercats de l'Orient Mitjà i l'Àfrica (OMA) creixen a doble dígit, del 22%, fins als 25,9 milions d'euros, després d'incrementar el negoci a totes les àrees. Cal esmentar en aquest sentit la integració al maig passat de la companyia Novosci, ubicada al Golf Pèrsic, que permet reforçar aquesta regió mitjançant venda directa.
Les filials que conformen el mercat de Latam continuen sent la font majoritària d'ingressos i, després de créixer el 8%, sumen 85,6 milions d'euros. En destaca el creixement del 47% del mercat mexicà gràcies a l'ampliació de l'equip comercial i l'acompliment dels principals productes.
MOLÈCULES PRINCIPALS
La Divisió Farma es manté com el principal negoci del grup amb gairebé el 89% sobre el total d'ingressos consolidats, assolint 420,4 milions d'euros, enfront dels 52,7 milions d'euros del negoci de FARM Faes de nutrició i salut animal.
Dins de la Divisió Farma, la companyia subratlla la rellevància dels ingressos procedents de les tres principals molècules del grup, que creixen un 8% fins a sumar 182,8 milions d'euros. En aquest sentit, bilastina creix a tots els mercats principals i arriba a un nou rècord d'ingressos anuals amb 120,4 milions d'euros, un 10% més que a l'any anterior. Per la seva banda, calcifediol mostra un creixement sostenible a Espanya i més fort a nivell internacional gràcies a les llicències i les filials de Latam. D'aquesta manera suma gairebé 50 milions d'euros, un 11% més. Finalment, mesalazina registra un creixement negatiu del 17%, fins als 12,5 milions d'euros, principalment a causa d'un aplec d'estocs a Polònia l'any 2022.
Pel que fa als ingressos per llicències, pugen fins als 99,6 milions d'euros, un 4% més que l'any anterior, i es revalida com l'àrea amb més rendibilitat del grup.
Per part seva, FARM Faes, la divisió de nutrició i salut animal, tanca l'exercici amb un descens dels ingressos de l'11%, fins als 52,7 milions d'euros. L'activitat d'aquest negoci s'ha vist afectada de forma generalitzada a Iberia principalment per les baixes d'animals a les primeres edats de porcí derivades per malalties.