Ericsson ha presentat aquest dijous els seus resultats del segon trimestre, durant el qual ha guanyat 4.700 milions de corones sueques, un 19% més que els 3.900 milions obtinguts durant el mateix període de l'any anterior. Tot i això, ha estat 'víctima' de l'augment de costos a causa de la inflació, l'escassetat de xips i la invasió russa d'Ucraïna, cosa que ha provocat que el marge brut caigui del 43,4% al 42,1%.
Tot i que la companyia sueca de telefonia també ha justificat la caiguda als marges pels menors ingressos per drets de propietat intel·lectual (els litigis de patents, incloent-n'hi un amb Apple), de 900 milions de corones, i pels costos de la cadena de subministrament, compensats, en part, pel calendari de vendes de programari en un gran contracte i per les millores subjacents.
Pel que fa als ingressos, Ericsson ha reportat 62.500 milions de corones, xifra que suposa haver elevat un 14% els 54.900 milions del segon trimestre del 2021. Amb això, també supera les estimacions dels analistes, que auguraven ingressos de 61.450 milions de corones. I l'EBIT va pujar durant el període fins als 7.300 milions (enfront dels 5.800 milions de fa un any, un 26% més) com a resultat de les vendes més grans i l'augment del marge brut.
Börje Ekholm, president i CEO d'Ericsson, ha reconegut que la situació de la cadena de subministrament mundial "segueix sent difícil i les pressions inflacionistes són fortes", cosa que es tradueix en "un augment dels costos que ens esforcem per mitigar a la mesura del possible". "A mesura que expiren els contractes, ens proposem ajustar els preus. Tot i això, creiem que la millor manera de compensar els augments de costos és la inversió continuada en tecnologia per augmentar la cadència de llançament de noves solucions innovadores al mercat", ha afirmat.
"Complir els compromisos amb els clients en les difícils condicions actuals té un cost que dilueix el marge brut", ha remarcat també el directiu, que ha explicat que l'estratègia de la companyia apunta a una "trajectòria de més creixement, ja que pretenem fer créixer el nostre negoci principal d'infraestructura mòbil i capitalitzar el mercat empresarial de ràpid creixement”.
Així mateix, Ekholm ha assenyalat que amb el 5G "el món està experimentant la plataforma d'innovació més gran fins ara, en què tot el que pugui ser sense fil, ho serà. Ericsson està a l'epicentre d'aquesta poderosa tendència, i seguirem invertint en el lideratge tecnològic per garantir que aprofitem aquesta posició”.
Els resultats de la companyia s'han conegut en un moment en què Ericsson enfronta les conseqüències d'un escàndol de suborns a l'Iraq que va portar el Departament de Justícia dels EUA (DOJ) i la Comissió de Valors dels Estats Units (SEC) a obrir investigacions contra la empresa. El mateix CEO s'ha referit a aquestes qüestions, dient que “seguim reforçant la nostra governança, la gestió de riscos i el compliment de la normativa a tot el grup i estem plenament compromesos a operar amb integritat”.
A més, ha dit que continuaran col·laborant amb el Departament de Justícia i la Comissió del Mercat de Valors en el transcurs de la investigació, tot i que ha afirmat que "el resultat d'aquests assumptes no es pot avaluar en aquest moment". "Estem plenament compromesos a cooperar amb les autoritats nord-americanes", ha conclòs.