ep el consejero delegado de endesa jose bogas 20220429125404
CARLOS HOYS

Endesa ha guanyat 338 milions d'euros al primer trimestre de l'any enfront dels 491 milions del mateix període del 2021. Això suposa una caiguda del 31%. Sense tenir en compte els extraordinaris anotats al primer trimestre de l'any passat, essencialment els 188 milions procedents d'una sentència judicial relativa a drets de CO2, el benefici creixeria un 14%.

  • 20,41€
  • 0,25%

L'energètica ha dit que el trimestre ha estat "extremadament volàtil" al sector elèctric, subratllant que ha estat un període marcat "fortament" pel deteriorament de l'escenari macroeconòmic i els alts preus de les matèries primeres i, singularment, del gas (un 350% més car de mitjana que al primer trimestre del 2021). Tot i així, manté els objectius financers per a l'any tal com es van comunicar al mercat: resultat ordinari net de 1.800 milions i EBITDA de 4.100 milions.

L'EBITDA de la companyia fins al març va caure un 10%, fins als 914 milions. Sense tenir en compte els extraordinaris esmentats més amunt, l'EBITDA creixeria un 10%.

Endesa tenia, a finals de març, el 100% de la seva energia pròpia (nuclear, hidroelèctrica i renovable no regulada) venuda per a aquest any, i el 82% ja per al 2023.

"Vam començar l'exercici afrontant una conjuntura encara més desafiant que a l'anterior, marcada per les tensions macroeconòmiques derivades de l'impacte de la guerra a Ucraïna i pel trasllat d'aquest conflicte a un mercat de primeres matèries ja molt inflacionat des de fa mesos", ha assenyalat José Bogas, conseller delegat d'Endesa. "La companyia segueix confiant en la solidesa del seu model d'empresa verticalment integrada per complir els objectius del 2022. I mantenim també la nostra estratègia d'assessorament i ajuda a tots els clients, acollits a qualsevol tipus de tarifa, per superar les turbulències del mercat energètic a casa i empreses”, ha afegit.

ALTRES MAGNITUDS

La "complexa" conjuntura dels mercats de les matèries primeres, unida a un increment de les partides reguladores pendents de cobrament, han afectat negativament el capital circulant necessari per finançar les operacions de la companyia. Això ha situat en negatiu el flux de caixa de les operacions en 476 milions.

La cobertura d'aquest flux de caixa negatiu, el desemborsament de les inversions durant el període per 533 milions i el pagament de dividends per 529 milions sustenten l'alça del deute net fins als 10.334 milions al final del trimestre.

La companyia ha destacat que el cost del passiu se situa en qualsevol cas en el seu mínim històric, l'1%, mig punt per sota del reportat a final del 2021. I el percentatge de deute lligat a criteris de sostenibilitat puja cinc punts, fins al 65%, en relació amb el tancament de l'any passat.

“El primer trimestre de l'any ha estat marcat per un escenari energètic de volatilitat extrema, que hem pogut gestionar recolzant-nos en la solidesa del nostre model d'empresa elèctrica integrada. Mantenim ferm el ritme de la nostra transformació cap a una empresa descarbonitzada i sostenible, amb una alça de les inversions brutes del 48% respecte al mateix període del 2021, fins als 402 milions, la majoria en xarxes i renovables. Destacaria igualment la nostra posició folgada de liquiditat amb 4.403 milions que ens permeten cobrir gairebé dos anys de venciments de deute”, ha destacat Luca Passa, director general financer de la companyia.

Noticias relacionadas

contador