Endesa ha reportat un benefici net de 832 milions d'euros durant el primer semestre, un 26,2% menys que durant el mateix període de l'any anterior, quan va guanyar 1.128 milions d'euros, segons una nota de l'empresa remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Tot i el context del mercat advers, la companyia ha reafirmat els seus objectius per a l'exercici.
- 20,62€
- -0,05%
- 1,13€
- 0,00%
En concret, el resultat de l'energètica durant el període es va veure impactat pel fort repunt de les matèries primeres, especialment el gas, i pel preu mitjà dels drets d'emissió de CO2, que ha portat el preu de l'electricitat al mercat majorista a duplicar-se, de mitjana, respecte al primer semestre del 2020.
I és que Endesa, que ven més energia de la que produeix, necessita comprar energia al mercat, beneficiant-se quan els preus cauen, com va passar l'any passat, però veient-se perjudicada en els seus comptes si estan alts.
Tot i això, el grup ha reafirmat les seves guies per al conjunt de 2021 d'una benefici net de 1.700 milions d'euros i un resultat brut d'explotació (Ebitda) de 4.000 milions d'euros.
En xifres comparables, excloent-ne l'efecte net de les provisions de 2020, el descens en el benefici net del grup dirigit per José Bogas seria de només un 3%.
Endesa ha indicat que espera una normalització progressiva de les condicions de mercat per al segon semestre del l'any. A més, la companyia està prenent decisions de gestió per compensar l'efecte de la volatilitat de les matèries primeres al nostre compte de resultats.
L'Ebitda de l'empresa al tancament de juny es va situar als 1.879 milions, un 19% menys que durant el primer semestre de l'any anterior. En termes comparables, excloent-ne l'efecte net de les provisions de 2020, el descens va ser del 4%.
La adversa conjuntura ha afectat el comportament dels negocis liberalitzats (Generació i Comercialització), que són els que fonamentalment redueixen el seu Ebitda durant els primers sis mesos de 2021 respecte a l'exercici passat.
Els ingressos de l'energètica de gener a juny van ascendir fins als 10.272 milions d'euros, amb un increment del 15,6% enfront dels 8.883 milions d'euros del mateix període del 2020.
DEUTE NET CREIX FINS ALS 8.184 MILIONS
El deute net de l'energètica arriba als 8.184 milions d'euros, xifra que suposa una alça de 1.300 milions derivada del conjuntural evolució negativa del flux lliure de caixa i del pagament del dividend a compte dels resultats de 2020 realitzat al gener.
La ràtio de palanquejament (deute net respecte a l'Ebitda) se situava en 2,1 vegades, en termes comparables amb el primer semestre del 2020. El cost del deute es manté baix, amb un interès mitjà de l'1,7% (mateixa xifra que al tancament de l'any passat).