ep endesa 20240429102404
ENDESA

Endesa ha presentat un benefici net de 800 milions d'euros al primer semestre, xifra que suposa una caiguda del 9% enfront del mateix període de l'any passat. El benefici ordinari net (el que es té en compte per al repartiment del dividend) ha baixat un 12%, fins als 772 milions d'euros, segons ha explicat la companyia energètica a la nota de premsa.

  • 19,45€
  • 0,86%

A més, els seus ingressos han baixat un 21%, fins als 10.416 milions, mentre que el marge de contribució ha baixat un 3%, fins als 3.437 milions. Per part seva, el benefici brut d'explotació (EBITDA) ha baixat un 2,5%, fins als 2.413 milions, "fruit de la normalització del negoci de generació tèrmica convencional, compensada pel creixement en renovables, comercialització i xarxes", segons ha explicat la companyia.

Endesa ha destacat que "el flux de caixa també es recupera de manera sòlida, amb 1.025 milions respecte als tres primers mesos de l'any (afectat pel laude de Qatar), fins a sumar 1.192 milions al semestre".

El grup ha reafirmat "davant del mercat el compliment dels principals objectius financers marcats per al conjunt de l'exercici 2024. Aquestes metes passen per aconseguir un EBITDA entre 4.900 i 5.200 milions, i un resultat ordinari net de 1.600-1.700 milions".

Pel que fa a l'evolució de l'endeutament, va augmentar un 3,8% el deute financer net, fins als 10.800 milions, mentre que en termes bruts es va reduir un 1%, fins als 13.600 milions. El cost del passiu es va situar al 3,6% des del 3,2% de final de l'any passat. La ràtio de palanquejament (deute financer net en relació amb l'EBITDA dels darrers 12 mesos) va repuntar lleugerament fins als 2,9 vegades a final de juny, des de les 2,8 vegades de tancament del 2023.

DESCENS DELS PREUS MAJORISTES

"Tot això", ha afegit la societat, "en un context de descens en els preus majoristes fins a una mitjana de 39 euros/MWh, des dels 88 euros del mateix període del 2023, un 56% menys. Evolució parella a la de l'índex TTF de gas, que va marcar un preu mitjà de 29,5 euros/MWh, un 34% menys.

Per la seva banda, "la inversió al semestre va ser de 924 milions, un 16% inferior, seguint l'orientació d'examinar més selectivament i amb criteris d'eficiència on comprometre capital de la companyia. El 70% es va destinar a xarxes (44%) i renovables (22%)".

A més, Endesa ha confirmat que "preveu tancar en properes dates el procés de venda d'una participació minoritària a la cartera de projectes solars en operació a Espanya (2.000 megawatts)".

FORT COMPETÈNCIA

Pel que fa a l'evolució del negoci de comercialització d'electricitat i gas, Endesa ha destacat que “el context de mercat segueix marcat per una forta competència. Endesa va tancar el juny amb 6,7 milions de clients al mercat lliure (-2,2% ) i 3,6 milions al mercat regulat (-2,2%) i "la seva estratègia passa per centrar-se a consolidar la lleialtat dels que més valor aportin". La companyia ha aconseguit "subministrar el 81% de l'electricitat que ven a preu fix a tota mena de clients amb la seva producció pròpia lliure d'emissions”.

Per la seva banda, el marge unitari elèctric liberalitzat es va mantenir estable respecte al primer semestre del 2023 en 58 euros/MWh, i es preveu que la mitjana de l'any se situï als 54 euros (lleugerament per sobre de la xifra de l'any passat). "L'empresa té, a més, ja venuda per endavant el 98% de la seva producció d'aquest any, el 94% de la del 2025 i el 60% de la del 2026, cosa que li permet protegir-se davant la volatilitat del mercat", ha remarcat.

Al negoci del gas, la menor utilització de cicles combinats i el descens del consum generalitzat ha reduït un 20% el volum comercialitzat, fins a 36 TWh, un 20% menys que el 2023. El marge es recupera fins a aproximadament dos euros/MWh, a prop de la mitjana que s'estima per a tot l'exercici.

SOL·LICITA MILLORAR LA RETRIBUCIÓ A XARXES

José Bogas, conseller delegat CEO d'Endesa, ha destacat sobre aquest primer semestre de l'any que "els nostres resultats ens situen al camí d'aconseguir els objectius marcats per al 2024. La nostra estratègia integrada sustenta una gestió efectiva del context de volatilitat. Estem, a més,optimitzant la nostra cartera de clients per incrementar la lleialtat dels que aporten més valor, alhora que identifiquem que hi ha una oportunitat regulatòria única per donar suport als objectius de transició energètica a Espanya”.

En aquest sentit, Endesa ha incidit "en la necessitat de millorar i actualitzar la regulació de les xarxes de distribució, elevant la taxa de retribució en línia amb el que ja ha passat en altres països europeus que han finalitzat la revisió regulatòria d'aquest negoci, cosa que la situaria entre el 7,3% i el 8,7%”.

També ha demanat "una regulació que recolzi la inversió en nous grups de generació a les Canàries davant de l'obsolescència de la flota actual".

Noticias relacionadas

contador