Enagás ha comunicat aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) els resultats del primer semestre de l'any. En concret, el benefici de la companyia s'ha quadruplicat en passar dels 32,2 milions del gener al juny del 2022 als 176,8 milions d'euros obtinguts durant els primers sis mesos del present exercici. "Avança segons el previst per assolir l'objectiu anual de 310-320 milions d'euros", diu.
- 12,88€
- 1,50%
La gasista ha explicat que ha aconseguit aquesta xifra gràcies a la plusvàlua neta de 42,2 milions d'euros que va generar la venda de la participació al Gasoducte de Morelos (Mèxic), el tancament del qual va tenir lloc el 24 d'abril passat. També recorda que la xifra del 2022 incloïa l'impacte no recurrent de l'impairment de Tallgrass Energy, per import de 133,8 milions d'euros.
Per tant, sense considerar aquestes dues variables, la variació del benefici el juny del 2023 respecte al mateix període del 2022 "hauria estat del -17,9%", comenta Enagás a la nota remesa al regulador borsari.
Els ingressos del període, però, s'han reduït un 5,8% fins als 450,4 milions d'euros, enfront dels 478,2 milions del primer semestre del 2022. I el mateix ha passat amb l'Ebitda, que ha passat dels 392 milions de fa un any als 372 milions de gener a juny del present exercici, xifra que suposa un 5,1% menys. Tot i això, diu Enagás, el resultat brut d'explotació "evoluciona segons el previst per arribar a l'objectiu anual de 770 milions d'euros".
Pel que fa al deute net, la companyia explica que s'ha reduït en 302 milions, de manera que a finals del primer semestre se situava als 3.166 milions d'euros. "Més del 80% del deute d'Enagás és a tipus fix, cosa que permet a la companyia mitigar l'impacte dels moviments actuals de tipus d'interès", detalla.
També remarca que el sistema gasista espanyol "està funcionant amb la màxima robustesa i confiança i s'ha consolidat com a punt d'entrada d'aprovisionament a Europa". De fet, el nivell d'ompliment dels emmagatzemaments d'Enagás "se situa al 98%, enfront del 72% del primer semestre del 2022".
A més, indica, "el nivell d'ompliment als tancs de les plantes regasificadores ha augmentat fins a assolir un 64% el 30 de juny del 2023, xifra que suposa que el 39% del GNL emmagatzemat a Europa es troba a les plantes espanyoles".
Tot i això, la demanda total de gas natural juntament amb les exportacions ha baixat un 4,6% al primer semestre del 2023. En concret, la demanda convencional ha disminuït un 10,4% pel retrocés del consum industrial (-8,9%) conseqüència de la guerra a Ucraïna, l'eficiència energètica derivada de les mesures d'estalvi energètic implantades pel Govern i per un hivern suau. I la demanda per a generació elèctrica ha caigut el 21,9% per l'augment de la generació renovable, principalment hidràulica i solar, i pel descens del consum elèctric.
PLA ESTRATÈGIC
A la nota de resultats, Enagás destaca també l'"alt nivell d'execució" del seu Pla Estratègic. "Enagás continua avançant més ràpid del previst en el compliment del seu Pla Estratègic amb fites recents com el tancament de la compra d'un 4% addicional a Trans Adriatic Pipeline (TAP), la posada en marxa de la Planta del Musel i l'entrada al projecte de Stade a Alemanya", apunta.
Així mateix, la filial nord-americana Tallgrass Energy "continua avançant en el desenvolupament de projectes de descarbonització com Trailblazer, pioner als Estats Units per al transport de CO2", sense oblidar que "el corredor H2Med i la Xarxa Troncal d'Hidrogen espanyola associada avancen de manera positiva en el procés per adquirir la qualificació com a Projectes d'Interès Comú europeu (PCI)".