ep archivo   vistas de la planta regasificadora de el musel enagas
Jorge Peteiro - Europa Press - Archivo

Enagás ha presentat un benefici de 259 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que suposa una caiguda del 26,7% respecte als 353 milions guanyats durant el mateix període de l'any anterior.

  • 12,96€
  • -1,44%

Per part seva, els ingressos del període han baixat un 5,9%, fins als 672,7 milions d'euros, i el benefici operatiu (Ebitda) ha baixat un 5,5%, fins als 572 milions d'euros, en línia amb el seu objectiu anual de 770 milions d'euros.

Enagás ha precisat que el benefici "incorpora la plusvàlua neta pel tancament de la venda del gasoducte de Morelos (Mèxic) per un import de 42,2 milions d'euros".

A més, ha indicat que "els resultats dels nou primers mesos del 2022 incloïen els impactes comptables no recurrents relacionats amb Tallgrass Energy i amb les plusvàlues derivades de la venda de GNL Quintero i de l'entrada de socis a Enagás Renovable".

Així, ha afegit que "sense aquests elements no recurrents, el benefici net del període hauria retrocedit un 16,4%, principalment perquè els ingressos regulats s'han reduït en 45,9 milions d'euros, fonamentalment per l'aplicació del marc regulador 2021-2026".

Després d'aquesta anàlisi, Enagás ha reiterat el seu objectiu d'"assolir la banda més alta de l'objectiu de benefici després d'impostos per a final d'any, situat entre 310 i 320 milions d'euros".

Per part seva, les despeses operatives han baixat un 7%, fins als 245 milions d'euros.

En altres mètriques destacades, el flux de caixa lliure (FCF) ha baixat fins als 349 milions d'euros des dels 1.200 milions; i el flux de caixa operatiu (OCF) ha baixat fins als 475 milions des dels 614 milions.

El deute net als nou primers mesos del 2023 s'ha reduït en 63 milions d'euros i es va situar el 30 de setembre als 3.406 milions d'euros, un -1,8% inferior al registrat el 31 de desembre del 2022.

El cost financer del deute brut el 30 de setembre del 2023 es va situar al 2,6%, superior a l'1,7% registrat en finalitzar el tercer trimestre del 2022.

Enagás ha assenyalat que "més del 80% del deute d'Enagás és a tipus fix, cosa que permet a la companyia mitigar l'impacte dels moviments actuals de tipus d'interès".

LA VALORACIÓ DELS ANALISTES

Els experts de Bankinter, que aconsellen neutral, amb un preu objectiu de 18,40 euros, comenten que “els resultats són febles, però esperats”, i afegeixen que “l'equip gestor manté les guies per al 2023”.

El seu consell de neutral es justifica per un "entorn desfavorable", ja que "els ingressos regulats no es revisen amb l'IPC", i per això "el context actual de repunt d'inflació i tipus a l'alça penalitza el grup".

Segons la seva opinió, hi ha una "possibilitat de retallada en dividends incloent-hi al Pla Estratègic en empitjorar la ràtio de cobertura amb la revisió a la baixa de la generació de flux de caixa".

Segons la seva visió, "perquè l'acció tingui un comportament més positiu", destaquen que "les inversions de l'H2Med i la Xarxa Troncal Espanyola de l'Hidrogen s'haurien de considerar com a Projectes d'Interès Comú Europeu (PCI)".

També esmenten una possible "resolució favorable relativa a les inversions al Perú: arbitratge de GSP i aixecament de la prohibició de repatriar els dividends de TGP i la cristal·lització del valor de la inversió a Tallgrass Energy als EUA".

Noticias relacionadas

contador