le logo de royal dutch shell est visible dans une station service shell a londres 20230724172515

La petroliera Shell ha comunicat aquest dijous una caiguda del 56% en els guanys ajustats del segon trimestre, fins als 5.073 milions dòlars des dels 11.472 milions, pel fet que els preus del petroli i gas i els marges de guanys de refinació van caure, cosa que porta el gegant de l'energia a desaccelerar el seu programa de recompra daccions.

  • 29,32€
  • -4,28%

Shell ha dit que recomprarà 3.000 milions de dòlars en accions durant els propers tres mesos, enfront dels 3.600 milions de dòlars dels tres anteriors, alhora que augmentarà el dividend trimestral un 15%, fins als 0,33 dòlars per acció, com es va anunciar prèviament el juny.

"Ja teníem un indici que els guanys de Shell al segon trimestre podrien quedar curts quan la companyia va informar que la seva divisió de productes químics tindria pèrdues a principis d'aquest mes, i així ho ha demostrat amb els resultats d'avui, que mostren una forta caiguda en els guanys”, escriu dijous Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Ahir, l'impacte de les fortes caigudes en els preus del petroli i el gas va quedar al descobert quan el gegant petrolier noruec Equinor va revelar una disminució del 57% en els guanys del segon trimestre, i amb els resultats de BP la setmana que ve, és probable que aquest sigui un tema familiar", afegeix Hewson. En aquest sentit, cal destacar que Repsol ha comunicat avui una caiguda del benefici fins al setembre del 44%.

Els resultats del segon trimestre de Shell van registrar una caiguda dels guanys ajustats fins als 5.073 milions, com s'apunta més amunt, per sota de les expectatives de 5.610 milions, i molt per sota dels 9.600 milions del primer trimestre. La companyia va culpar els preus, els volums i els marges més baixos, juntament amb un comerç més feble per la desacceleració econòmica.

Com calia esperar, la seva divisió de productes químics va tenir un trimestre difícil, caient a una pèrdua de 468 milions, encara que això va ser compensat per un guany de 917 milions al costat dels productes. Els guanys a la seva divisió integrada de gas van caure fins als 2.500 milions, una disminució del 34% respecte al mateix trimestre de l'any passat i un descens de gairebé el 50% respecte al primer trimestre.

A Upstream, la disminució dels guanys encara va ser més marcada, amb una caiguda del 66% en els guanys ajustats, fins als 1.680 milions de dòlars, des del mateix trimestre de l'any passat, i una disminució del 40% des del primer trimestre.

Els guanys en energies renovables també van caure fins als 228 milions, una disminució del 69% respecte al mateix període de l'any passat i una caiguda del 41% respecte al primer trimestre. "La disminució de la rendibilitat aquí serveix per ressaltar els problemes que enfronten les grans companyies petrolieres pel que fa a la transició energètica i el paper que compleix el negoci heretat en el finançament d'aquesta àrea important", explica Michael Hewson.

Pel que fa a les perspectives, Shell va rebaixar les seves expectatives de despesa de capital en 1.000 milions de dòlars, entre 23.000 i 26.000 milions de dòlars. A principis d'aquest mes, Shell va dir que planeja invertir 10.000-15.000 milions entre el 2023 i el 2025 per donar suport al desenvolupament de solucions energètiques baixes en carboni.

Noticias relacionadas

contador