DIA va registrar al primer semestre de l'any unes pèrdues de 187,7 milions d'euros, la qual cosa representa una caiguda del 55,2% respecte dels 418,7 milions del mateix període de l'any passat, en un context marcat per la crisi sanitària derivada de la Covid-19. La cadena de supermercats, que ha presentat resultats aquest dijous, atribueix aquesta xifra a aquest efecte monetari de 82,5 milions relacionat principalment amb el real brasiler.
- 0,02€
- -1,20%
Mentrestant, durant el segon trimestre, la reducció de les pèrdues és encara més gran, del 83,1%, fins als 45,1 milions d'euros, en comparació amb els 267,4 milions que va obtenir entre abril i juny de 2019.
Entre gener i juny, el resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup es va situar en 176,9 milions d'euros, tretze vegades per sobre de la xifra d'un any abans, gràcies a la reducció dels costos de reestructuració, que van disminuir "amb força" amb la conclusió de les principals iniciatives de 2019 i malgrat els costos extraordinaris de 26 milions derivats de la Covid-19.
Així mateix, les vendes netes del grup es van incrementar un 2,1% durant el primer semestre, fins a 3.515,2 milions, gràcies a l'impacte positiu tant de les mesures de transformació com de l'augment del consum d'aliments a la llar pel confinament, i malgrat la reducció del nombre de botigues en un 6% i la devaluació del pes argentí (34,1%) i el real brasiler (19,1%).
Per part seva, les vendes comparables ('like-for-like') del grup van augmentar un 8,7%, impulsades per l'increment del 25,7% de la cistella mitjana, que compensa el descens del 13,5% en el nombre de tiquets, amb un creixement subjacent a Espanya i Portugal abans de la pandèmia i unes xifres positives al juny (+10%).
Entre gener i juny, les vendes brutes sota ensenya van sumar 4.293,2 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 7,1% respecte al mateix període de l'any anterior.
Durant el primer semestre d'enguany, les prioritats de transformació van incloure el desenvolupament de la proposta de valor comercial de Dia, oferta de marca pròpia i venda online, així com les millores en el model de franquícia i el manteniment de les eficiències operatives.
A Espanya, les vendes netes van augmentar fins a juny un 8,9%, fins a 2.264,2 milions d'euros, continuant la tendència positiva registrada el primer trimestre d'enguany, i després de la relaxació de les mesures de confinament, al mateix temps que les vendes comparables van créixer un 13,9%, i les vendes brutes sota ensenya un 6,8%, fins a 2.707,1 milions.
L'Ebitda ajustat va augmentar 140 punts bàsics malgrat els costos per la pandèmia i la comptabilització d'una partida per contingències legals de 6,8 milions, en previsió del procediment sancionador iniciat per l'Agència d'Informació i Control Alimentari per presumptes infraccions de la llei el sobre funcionament de la cadena alimentària.