CaixaBank va obtenir un benefici net atribuït de 3.659 milions d'euros entre el gener i el setembre del 2023, enfront dels 2.469 milions obtinguts durant el mateix període del 2022, un increment del 48,2%. Al tercer trimestre, el benefici net puja un 18,8%, fins als 1.522 milions d'euros.
- 5,09€
- -1,40%
Durant els nou primers mesos de l'any, el banc destaca el creixement dels ingressos core (+34,3%) en taxa interanual, fins a assolir els 11.128 milions d'euros, impulsats pel marge d'interessos, que puja fins als 7.364 milions d'euros, un 60,7% més respecte al mateix període del 2022. El tercer trimestre, el marge d'interessos augmenta un 12,2%, fins als 2.740 milions d'euros.
L'evolució d'aquesta partida, juntament amb el resultat del servei d'assegurança (+21,2%) i els ingressos de participades de bancassegurances (+47,6%), compensen la caiguda de la partida de comissions netes (-5,3 %), fins a 2.741 milions d'euros.
"En concret, les comissions bancàries recurrents es redueixen un 9,1% en taxa interanual per l'eliminació de les comissions de custòdia de dipòsits de grans empreses i per les bonificacions aplicades als programes de fidelització de clients", explica l'entitat.
D'aquesta manera, el marge brut tanca el setembre en 10.689 milions d'euros, xifra que representa un augment del 28,9% respecte al mateix període de l'exercici anterior. El tercer trimestre, el marge brut augmenta un 12,4%, fins als 4.016 milions.
CaixaBank ha explicat que la positiva evolució del compte de resultats permet arribar a una rendibilitat (ROE) de l'11,9%, enfront del 7,2% dels nou primers mesos del 2022. A més, millora la ràtio d'eficiència recurrent (sense incloure despeses extraordinàries) durant el període, que torna a baixar fins a situar-se al 42,6%.
ACTIUS SOTA GESTIÓ
Els actius sota gestió se situen als 155.264 milions d'euros (+5% durant l'any), impulsats per les subscripcions netes positives en fons d'inversió i carteres.
Del gener al setembre, les subscripcions netes en estalvi a llarg termini -fons, plans i assegurances- arriben als 5.689 milions d'euros, xifra que gairebé duplica la registrada durant el mateix període del 2022 (2.952 milions d'euros). D'aquesta manera, la quota combinada de dipòsits i estalvi a llarg termini, a Espanya, millora fins a situar-se al 26,4%, "gràcies a un model d'assessorament diferencial basat en l'acompanyament del client al llarg de tot el cicle de gestió del seu estalvi i inversió”, indica CaixaBank.
L'entitat també ha continuat registrant creixements en assegurances de protecció, amb una alça de la nova producció del 5,4% en taxa interanual, fins a assolir els 565 milions d'euros en primes anualitzades.
CAIGUDA DE LA CARTERA DE CRÈDIT
Respecte al finançament a clients, la cartera de crèdit sana se situa als 345.388 milions d'euros, amb una caiguda de l'1,7% des del començament d'any, "en línia amb la tendència del sector".
En aquest sentit, CaixaBank assenyala que "l'evolució de la cartera d'empreses i consum ha compensat el descens del crèdit d'adquisició d'habitatge, que ha reduït la cartera un 3,9% durant l'any per amortitzacions, així com per la menor producció respecte a l'any anterior en un context de pujada de tipus d'interès.
En concret, entre el gener i el setembre la nova producció hipotecària va ser de 6.680 milions d'euros, en el cas del consum va ser de 7.700 milions d'euros i en empreses, de 27.700 milions d'euros”.
RÀTIO DE MOROSITAT ESTABLE
La ràtio de morositat se situa al 2,7%, i augmenta lleugerament des de l'anterior 2,6%, "gràcies a la gestió activa i prudent del risc. Els saldos dubtosos baixen fins als 10.200 milions d'euros després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d'actiu, després de caure en 490 milions d'euros l'any", segons el banc.
A més, el banc destaca que compta amb una "solida ràtio de cobertura, que augmenta fins al 76% (74% al tancament del 2022) i el cost del risc -últims 12 mesos- se situa al 0,3%. Així mateix, el fons per a insolvències tanca el setembre en 7.725 milions d'euros, dels quals a prop de 1.100 milions d'euros corresponen a provisions no assignades”.
RÀTIOS DE LIQUIDESA I CAPITAL
L'entitat afirma que "continua mantenint uns nivells elevats tant de liquiditat com de capital. Els actius líquids totals se situen als 153.813 milions d'euros, xifra que suposa un increment de 14.803 milions l'any. A més, compta amb un Liquidity Coverage Ratio del Grup (LCR) del 205% el 30 de setembre, xifra que demostra una posició de liquiditat molt folgada, molt per sobre del mínim requerit del 100%".
Pel que fa al capital, la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) se situa al 12,3%, per sota del 12,8% dels nou primers mesos del 2023, “després dels impactes extraordinaris de la primera aplicació de la normativa comptable NIIF17 (-20 punts bàsics) i de la imputació de l'import màxim autoritzat del nou programa de recompra d'accions iniciat el setembre per 500 milions d'euros (-23 punts bàsics) En destaca la bona evolució de la generació orgànica de capital durant els nou primers mesos (+162 punts bàsics)”.
GORTÁZAR: UN SÒLID RESULTAT
El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat que “CaixaBank tanca els primers nou mesos de l'any amb una evolució positiva. En un context de normalizació dels tipus d'interès, hem obtingut un resultat sòlid, amb una bona dinàmica comercial i una gestió prudent del risc de crèdit”.
"L'any destaca l'augment de 8.000 milions del total de recursos de clients i el gran suport de l'activitat asseguradora", ha explicat.
Gortázar també ha subratllat que “aquest resultat permet millorar la rendibilitat sobre fons propis després de molts anys de baixos retorns. Sens dubte, una gran notícia per als nostres més de 600.000 accionistes i en particular per a la Fundació “la Caixa i el FROB”, que rebran un dividend més gran. I, sobretot, ens permetrà continuar donant suport als nostres clients, empreses i famílies, i la societat en conjunt”.