El benefici atribuït de BBVA va assolir els 5.961 milions d'euros durant els primers nou mesos de l'any, un 24,3% més interanual. El banc ha dit que aquesta xifra respon a la fortalesa dels ingressos recurrents (marge d'interessos més comissions netes). Al tercer trimestre, el benefici atribuït va augmentar un 13,4%, fins als 2.083 milions d'euros.

  • 9,17€
  • -0,91%

Aquests resultats inclouen el registre de l'import total anual desemborsat per l'impost temporal a la banca a Espanya, per 215 milions d'euros.

Per la seva banda, el marge d'interessos de gener a setembre va augmentar un 29,4%, fins als 17.843 milions d'euros, mentre que les despeses d'explotació van pujar un 18,1%, fins als 9.241 milions d'euros, "impactades en gran mesura per les taxes d'inflació que s'observen als països on el grup té presència", segons ha explicat el banc.

Durant el tercer trimestre, el marge d'interessos va augmentar fins als 6.434 milions d'euros, enfront dels 5.252 milions del tercer trimestre del 2022.

Les dotacions per deteriorament d'actius financers es van incrementar un 35,5%, fins als 3.203 milions d'euros, "amb menors requeriments a Turquia, que es compensen amb les necessitats més grans de provisions, principalment a Amèrica del Sud i a Mèxic, en un context de més tipus d'interès i creixement als segments més rendibles, en línia amb l'estratègia", ha indicat l'entitat.

"Derivat d'això últim, el cost de risc acumulat als nou primers mesos de l'any es va incrementar 7 punts bàsics respecte al juny, fins a l'1,11%. La taxa de mora va baixar lleument al trimestre, fins a situar-se al 3,3%, i la de cobertura es va reduir també lleugerament fins al 79%”, ha afegit BBVA.

La ràtio CET1 fully-loaded es va situar el 30 de setembre de 2023 al 12,73%, incloent-hi l'efecte del programa de recompra d'accions iniciat el 2 d'octubre passat per un import de 1.000 milions d'euros (-32 punts bàsics), "la qual cosa permet seguir mantenint un ampli memòria intermèdia de gestió sobre el requeriment de CET1 del Grup (8,77%) i sobre el rang de gestió objectiu del Grup establert a l'11,5-12,0% de CET1", ha destacat el banc.

Pel que fa a les mètriques de rendibilitat, BBVA ha subratllat que "el ROE i el ROTE van mantenir el camí ascendent i van arribar a tancament del setembre un 16,3% i un 17%, respectivament. Amb aquestes xifres, BBVA és un dels bancs més rendibles d'Europa, mentre segueix creant valor per als seus accionistes: el valor comptable tangible per acció més dividends va créixer un 18% durant els últims 12 mesos, fins als 8,6 euros”.

EVOLUCIÓ DELS DIFERENTS PAÏSOS

Espanya va generar un resultat atribuït de 2.110 milions d'euros als primers nou mesos, un 61,9% per sobre del resultat assolit durant el mateix període de l'any anterior, "novament com a resultat de la fortalesa del marge d'interessos, que va impulsar el creixement del marge brut", ha assenyalat BBVA.

A Espanya, la inversió creditícia va baixar un 1,8% en taxa interanual, a causa de l'amortització de crèdits hipotecaris per part d'alguns clients i el despalanquejament de grans empreses, en un context de tipus d'interès més grans.

Pel que fa als indicadors de risc, durant el trimestre la taxa de mora es va mantenir estable al voltant del 4%, mentre que el cost de risc acumulat es va incrementar lleugerament fins al 0,31%. La taxa de cobertura es va situar al 55%.

BBVA va aconseguir a Mèxic un resultat atribuït de 3.987 milions d'euros al tancament del setembre, un increment del 22,3%," principalment com a resultat del destacat creixement del marge d'interessos, gràcies al fort impuls de l'activitat i a la millora del diferencial de la clientela".

L'entitat ha afegit que "Turquia va generar un resultat atribuït de 367 milions d'euros durant els primers nou mesos, que compara favorablement amb el resultat acumulat al tancament de setembre del 2022, recollint als dos períodes l'impacte de l'aplicació de comptabilitat per hiperinflació".

Amèrica del Sud va generar un resultat atribuït acumulat de 496 milions d'euros fins al setembre, una variació interanual del +20,5%, novament impulsat pel bon comportament dels ingressos recurrents (+59,1%) i del ROF de l'àrea, que van compensar l'increment de les despeses i les necessitats més grans de dotació per deteriorament d'actius financers.

La resta de Negocis va aconseguir un resultat atribuït de 322 milions d'euros, un 80,8% més, gràcies a un comportament favorable dels ingressos recurrents, especialment del marge d'interessos, i del ROF".

Finalment, el Centre Corporatiu va registrar entre gener i setembre una pèrdua de 1.321 milions d'euros, enfront de la pèrdua de "566 milions d'euros registrada durant el mateix període de l'any anterior, principalment per una contribució negativa a la línia de ROF de les cobertures de tipus de canvi, com a conseqüència d'una evolució millor de l'esperada de les divises, especialment del peso mexicà”.

“Durant els nou primers mesos del 2023 vam obtenir uns resultats excel·lents, gràcies a la positiva evolució dels ingressos recurrents. Som un dels bancs més eficients i rendibles d'Europa, amb una rendibilitat que ja ha arribat al 17%. Aquests resultats ens permeten continuar generant valor per als nostres grups d'interès i contribuir al progrés de la societat”, ha assenyalat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç.

Noticias relacionadas

contador