ep archivo   el presidente del bbva carlos torres durante una rueda de prensa en la comision
BBVA - Archivo

BBVA ha presentat un benefici atribuït rècord de 4.994 milions d'euros al primer semestre del 2024, una alça interanual del 37%. "El segon trimestre també ha estat el millor de la història del banc, amb un benefici de 2.794 milions d'euros, un 37% superior al del mateix període de l'any anterior", segons ha explicat l'entitat en nota de premsa.

  • 9,32€
  • 0,76%

El marge d'interessos generat al semestre va pujar als 12.993 milions d'euros, un 14% més que durant el mateix període de l'any anterior, impulsat principalment per l'activitat creditícia. La societat ha destacat "la bona evolució d´aquesta rúbrica a Amèrica del Sud i Espanya".

Les comissions netes van registrar una alça interanual del 32%, fins als 3.842 milions d'euros, "gràcies al comportament favorable de mitjans de pagament i, en menor mesura, de la gestió d'actius. Sobresurt en aquesta línia l'aportació de Turquia i Mèxic", ha relatat el grup.

A més, el resultat d'operacions financeres (ROF) va registrar una alça del 183%, fins als 1.886 milions d'euros, "principalment pel resultat positiu de les cobertures de divises -especialment del peso mexicà- i l'aportació de l'àrea de Mercats Globals, on destaquen els resultats d'Espanya i Mèxic".

El marge brut "va créixer amb força i de forma transversal a les principals àrees de negoci, fins a assolir la xifra de 17.446 milions d'euros al semestre, un 23% més que durant el mateix període de l'any anterior", ha destacat el banc.

Per part seva, les despeses d'explotació van pujar fins als 6.859 milions d'euros al primer semestre de l'any, un 16% més en taxa interanual.

La ràtio d'eficiència "va experimentar una evolució excel·lent, amb una millora de 362 punts bàsics als últims 12 mesos, fins al 39,3%, la millor marca històrica", ha ressaltat el banc.

Resultat de tot això, el marge net va superar per primer cop en un semestre la cota dels 10.000 milions d'euros (10.586 milions, 29% més interanual).

En un altre paràmetre destacat, el deteriorament d'actius financers va ser de 2.839 milions d'euros del gener al juny, un 43% més respecte a l'any anterior, "a causa de les provisions més importants associades al creixement en els segments més rendibles".

A més, els indicadors de risc es van mantenir: el cost de risc acumulat va ser de l'1,42%, mentre que la ràtio de cobertura i la taxa de mora es van situar al 75% i 3,3%, respectivament, al tancament de juny.

Pel que fa als indicadors de rendibilitat, el ROTE va assolir el 20% al tancament de juny del 2024 i el ROE va ser del 19,1%.

DINAMISME DE L'ACTIVITAT CREDITÍCIA

BBVA ha destacat "un primer semestre del 2024 marcat pel dinamisme de l'activitat creditícia a totes les àrees de negoci. Al tancament de juny, el crèdit a la clientela va créixer un 6,3% interanual, impulsat pels préstecs a empreses".

Al primer semestre del 2024, el banc va captar 5,6 milions de nous clients, el 67% a través de canals digitals.

A Espanya, la inversió creditícia va créixer un 2,4% en taxa interanual, "gràcies principalment als segments de consum i targetes i empreses mitjanes, així com a l'impuls de la nova producció hipotecària", ha explicat l'entitat.

A Mèxic, "el dinamisme de la cartera creditícia va ser notable, amb una alça interanual del 12,6%. Tot i que el creixement durant els darrers 12 mesos es troba molt equilibrat entre les carteres minoristes i les majoristes, sobresurt el significatiu increment del finançament empreses durant el darrer trimestre (9,3%)”, ha comentat.

Finalment, a Turquia, "sobresurt el creixement de l'activitat creditícia en moneda local (51% interanual), molt en línia amb l'evolució dels recursos en lires i amb l'estratègia de desdolarització del balanç del banc".

contador