ep archivo   barclays sede logo
BARCLAYS - Archivo

Els resultats de Barclays no convencen el mercat. El banc britànic ha anunciat que el seu benefici entre el juliol i el setembre s'ha reduït un 16% fins als 1.274 milions de lliures esterlines des dels 1.512 milions anteriors. Abans d'impostos, la xifra ha minvat un 4%, fins als 1.885 milions de lliures. Tot i això, durant l'any el benefici de Barclays s'ha expandit un 10% fins als 4.385 milions de lliures.

  • 2,27£
  • 1,72%

Després de conèixer aquestes xifres, el valor està caient amb força al mercat britànic. La caiguda de Barclays en borsa des del començament d'any és lleugerament superior al 10% pel fet que durant l'últim trimestre el valor s'ha deixat un 17% als mercats.

Al costat dels ingressos, la companyia ha anunciat que s'han reduït un 2% en el negoci del Regne Unit en comparació amb el mateix període de l'any passat. D'altra banda, els ingressos del negoci internacional, de banca corporativa i d'inversió i de banca de consum van repuntar un 9% fins als 4.442 milions, 3.082 milions i 1.360 milions de lliures, respectivament. En total, els ingressos del període han augmentat un 5% fins als 6.258 milions de lliures, mentre que s'han expandit un 3% des del començament d'any fins a assolir els 19.780 milions de lliures esterlines.

Amb tot, els ingressos de la banca d'inversió han estat clarament decebedors per al consens, ja que anticipaven unes vendes al nivell dels 3.240 milions de lliures. De fet, el mateix CEO de la companyia, CS Venkatakrishnan, ha reconegut en la presentació de resultats que el negoci d'inversió va tenir un "baix rendiment". En aquest sentit, els ingressos de la seva tradicionalment potent divisió de renda fixa, divises i primeres matèries es van reduir un 13%, mentre que els de renda variable van caure un 20%.

D'altra banda, les despeses s'han expandit un 10% durant el període, assolint els 3.949 milions de lliures esterlines enfront dels 3.600 milions al tancament de setembre del 2022. Així mateix, els càrrecs per deteriorament del crèdit van ser una cinquena part inferiors al previst, uns 433 milions de lliures.

De la mateixa manera, Barclays ha indicat que el RoTE (return on tangible equity) de l'entitat va tancar el trimestre a l'11%, mentre que la ràtio CET1 es va situar al 14%. A més, la taxa de morositat es va situar a 43 punts bàsics.

"Veiem noves oportunitats de millorar la rendibilitat per als accionistes mitjançant l'eficiència de costos i l'assignació disciplinada de capital a tot el grup. Quan presentem els resultats de l'exercici 2023, oferirem informació actualitzada als inversors en què exposarem les nostres prioritats d'assignació de capital, així com els objectius financers revisats", ha indicat el CEO.

De la mateixa manera, la companyia ha aportat alguns objectius i perspectives en aquesta presentació trimestral, assegurant que la companyia està "avaluant mesures per reduir els costos estructurals per tal d'impulsar els beneficis futurs, cosa que pot donar lloc a importants despeses addicionals" al quart trimestre de l'any. En aquest sentit, Barclays es marca com a objectiu un percentatge al voltant del 60% per a la ràtio de costos ingressos a l'exercici 2023.

Així mateix, l'entitat ha assenyalat que el seu marge d'interès net, una mesura clau de la rendibilitat, al banc minorista britànic se situaria ara probablement entre el 3,05% i el 3,1%, per sota de les previsions anteriors del voltant del 3,15%. Això es deu, principalment, a la pressió política per ajudar els estalviadors i la inflació rígida, dos factors que estan frenant els beneficis dels préstecs.

Alhora, ha indicat que esperen una ROT superior al 10% durant tot l'any "excloent-ne les mesures de costos estructurals" i unes provisions per a pèrdues creditícies d'entre 50 i 60 punts bàsics "al llarg del cicle".

Finalment, el banc britànic es va abstenir de fer qualsevol devolució no programada de l'excés de capital als accionistes després de la recompra d'accions de 750 milions de lliures a compte dels resultats del primer semestre.

VALORACIONS DELS EXPERTS

Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, destaca que "el vent de cua de la pujada de tipus està començant a invertir-se, amb un indici clar que els marges nets d'interessos estan tocant sostre". Segons aquest expert, els inversors contemplen una "creixent pressió" sobre la rendibilitat del banc, cosa que es reflecteix en les últimes caigudes a la borsa.

Així mateix, els experts d'AJ Bell creuen que "no és una sorpresa veure Barclays fortament castigat per rebaixar les previsions del marge d'interès net, encara que el benefici del tercer trimestre hagi superat les previsions". "No és mai un missatge especialment agradable per als accionistes escoltar que un negoci serà menys rendible", afegeixen.

Per part seva, Richard Hunter, director de mercats d'Interactive Investor, apunta que la fortalesa del dòlar enfront de la lliura "ha jugat a favor i en contra del banc". D'una banda, ha tingut un impacte beneficiós "a l'hora de convertir els ingressos i els beneficis a lliures esterlines", però també ha jugat en contra del grup "en termes de despeses d'explotació i càrrecs per deteriorament".

"Quant a la rendibilitat per a l'accionista, s'esperava en gran mesura que no hi hagués més anuncis a hores d'ara, encara que el grup va confirmar la finalització del programa de recompra d'accions per valor de 750 milions de lliures. Mentrestant, la rendibilitat per dividend del 5,4% és prou atractiva per dissipar els dubtes de molts inversors a la recerca de rendes”, ha destacat Hunter.

Així mateix, aquest estrateg creu que Barclays "està fent girar molts plats i collint en gran mesura la recompensa de la seva diversitat geogràfica i de negocis". "La rebaixa de les previsions sobre el marge net, en particular, ha estat molt mal rebuda pels inversors, mentre que la caiguda dels ingressos dels bancs d'inversió s'esperava en gran mesura, atesa l'experiència recent dels bancs nord-americans. Tot i aquestes caigudes, el grup continua estant ben considerat a llarg termini, i el consens del mercat de comprar les accions reflecteix certa seguretat en el model de negoci”, ha sentenciat.

contador